שתף קטע נבחר

"הרופאים מאוד רוצים שביתה, דרוכים לקראתה"

איך קרה שדווקא הקיץ כולם לפתע מדברים על מחסור חמור ברופאים כאילו הבעיה לא הייתה כאן מעולם? מסתבר שהעניין כולו מתוזמן לקראת סיום הסכמי השכר של הרופאים עם האוצר. ואם לא ייחתמו חוזים חדשים שייספקו את הרופאים? צפו לשביתה, מזהיר יו"ר ההסתדרות הרפואית

זר שיגיע בימים אלו לישראל עלול לחשוב שמערכת הבריאות כאן דומה לזו שבמדינות העולם השלישי. סגן שר הבריאות אומר שידרוש מהאוצר תוספת מיטות אשפוז, מנכ"ל משרד הבריאות מזהיר מפני קריסה של מערכת הבריאות, ההסתדרות הרפואית מקיימת כינוס חירום בכנסת, משרד הבריאות מפרסם דו"ח על מחסור ברופאים ובכנסת דנים על מצוקה של שירותי בריאות בפריפריה ועל הרופאים המתמחים שקורסים תחת עול התורנויות הרבות.

 

אבל מי שמכיר את מערכת הבריאות יודע שהמצב השנה אינו שונה בהרבה מהמצב בשנה הקודמת ושחלק גדול ממצוקות מערכת האשפוז, בהן פערים בין מרכז לפריפריה, מחסור בתקנים ומחסור ברופאים במקצועות מסויימים הם עתיקי יומין.

 

המטרה - להשפיע על אנשי האוצר

אז מה קרה בקיץ האחרון? העיתוי לא מקרי. מדובר למעשה בקמפיין מתוזמן היטב שמיועד להשפיע בעיקר על אנשי משרד האוצר.

 

בימים אלו מתקיימים דיוני בין משרד הבריאות למשרד האוצר על התקציב הדו שנתי ל-2011-2012, בנוסף נפתחים הסכמים תלת שנתיים בין משרד הבריאות למשרד האוצר, כך שההחלטות שיתקבלו כעת ישפיעו על דמותה של מערכת הבריאות בשלוש השנים הבאות.

 

פרט לכך, בשבוע הבא יפוג תוקפו של הסכם שכר קיבוצי שנחתם לפני עשור בין הרופאים למעסיקים ולמשרד האוצר. ההסכמים, שנחתמו בעקבות שביתת הרופאים הגדולה בשנת 2000 הבטיחו שקט תעשייתי ואיסור שביתות למשך עשור. כעת, פעמי השביתה הבאה כבר בפתח. במהלך התקופה הזו עלה שכר הרופאים פעם אחת בלבד ב-24% בעקבות תוצאות של הליך בוררות שהתקיים בין כל הגורמים.

 

"אנחנו חושבים שהחלטת הבוררים היתה אמיצה, אבל לא מספקת. מצד שני בגלל הלחץ של האוצר הבוררים שרצו לתקן עיוותים נוספים במערכת לא נגעו בשום דבר פרט לשכר", אומר ל-ynet ד"ר לאוניד אידלמן, יושב ראש הסתדרות הרפואית.

 

בימים אלו נערכים גם בהסתדרות הרפואית לתחילת המשא ומתן מול המעסיקים, הצפוי אחרי החגים. בין היתר שכרו שירותי של חברה חיצונית שתעשה בדיקה מקיפה ותאסוף נתונים אודות המחסור בתקנים.

 

על הפרק - העלאת גיל פרישה של רופאים ל-70

בין הנושאים שתעלה ההסתדרות הרפואית במשא ומתן מול האוצר והמעסיקים יהיו נושא התקנים בבית החולים, שלא שונו, לטענתם מאז 1976, נושא מתן שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) בבתי החולים, נושא עומס התורנויות, סביבת עבודה, תנאי עבודה וכמובן שכר.

 

"אחד הנושאים במשא ומתן יהיה העלאה של גיל הפרישה של רופאים מ-65 ל-70 בהסכמה של הרופא ושל המעסיק. מצד אחד יש רופאים שלא יכולים לעבוד כפי שעבדו קודם, כי יש שחיקה נוראית. לעומתם, יש רופאים שמסוגלים ורוצים לעבוד יותר. יש אנשי שפורשים בגיל 67 וממשיכים לפרקטיקה פרטית".

 

נושא נוסף שתעלה ההסתדרות הרפואית הוא נושא שגם מופיע בחוק ההסדרים ונוגע לקציבת כהונתם של מנהלי מחלקות. אידלמן מפתיע "יש מקום לרוטציה בתנאים נכונים", הוא אומר "צריך לעשות את זה בצורה חכמה שתאפשר לרופאים הכי טובים לרצות להיות מנהלי מחלקות ולגדל דור חדש של מתמחים. כיום מנהל מחלקה שמתמנה בגיל 40 יישאר 27 שנים בתפקיד".

 

הרופאים מצפים לשביתה

בשבוע הבא צפוייה ישיבה גדולה של מנהלי בתי החולים וההסתדרות הרפואית, בסופה ייתכן שיוכרז על צעדי מחאה ראשונים, לאור פקיעת הסכם השכר.

 

"אני משתגע מהדיונים שמתקיימים בכנסת. דיונים סטריליים ומנותקים מהמציאות. אנשים לא מבינים שבמערכת הבריאות יש מצב חירום וכל יום גרוע יותר. החולים משלמים את המחיר של המצב הזה. פחות רופאים, פחות מיטות אשפוז והשקעה נמוכה ברפואה הציבורית זה חיסכון שעולה בבריאות של אנשים".

 

הרופאים כבר מתכוננים לצעדים הבאים. "אם המשא ומתן לא יעלה יפה אנחנו ערוכים לשביתה. הרופאים מאד רוצים שביתה, דרוכים לקראתה. אחרי עשור בלי שביתות השביתה קיבלה ממש הילה אלוהית", אומר ד"ר אידלמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רופאים. שביתה על הפרק
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים