שתף קטע נבחר

צה"ל עוקב אחרי הספינה: 'כל סטייה לעזה תיעצר'

כ-2,000 טונות של סיוע הומניטרי עושים את דרכם לאזורנו, והשאלה הגדולה היא היכן תעגון הספינה. ברק כינה את המשט הלובי "פרובוקציה מיותרת" והציע לקברניט לשוט לאשדוד או למצרים. גורמים בחיל-הים: "לא נהסס לעצור אותם"

עזה, אשדוד או אל-עריש? ספינת הסיוע הלובית יצאה לדרך אמש (שבת) מיוון, כשהשאלה הבוערת היא יעדה הסופי. ממשלת יוון טוענת כי הגיעה להסכמה עם אנשי הספינה וכי על אישורי השיט מופיע שמו של נמל אל-עריש שבמצרים כיעד הסחורות, רב החובל טען כי לא שינה את נתיב הנסיעה וכי יעגון לחופי רצועת עזה, ואילו שר הביטחון, אהוד ברק, מציע למארגנים מטעם בנו של שליט לוב להתלוות לחיל-הים ולעגון באשדוד.

 

אחרי ההסתבכות הקודמת, שהסתיימה בתקרית דמים קטלנית ובמכבש לחצים בינלאומי, מתכוונים בחיל-הים לעקוב אחרי נתיב הספינה באמצעים מגוונים. גורמים צבאיים ציינו, כי "כל סטייה בנתיב השיט של הספינה, שתוביל לכיוון עזה, תיעצר בידי חיל-הים באמצעים העומדים לרשותנו". בחיל-הים קיוו שלא יהיה צורך להשתלט על הספינה, "אך אם האנשים על הסיפון לא יישמעו להוראות לעצור ולהתלוות לחיל-הים, לא נהסס גם לפעול בדרכים אחרות כדי לעצור אותם".


הסחורה בדרך לספינה, בנמל ביוון (צילום: AP) 

 

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר במהלך דיון בנושא, כי המשט הלובי הוא "פרובוקציה מיותרת", ומוטב היה אם לא היה מתקיים. "אפשר להעביר לרצועת עזה סחורות דרך נמל אשדוד לאחר בדיקה, אולם לא נאפשר הכנסת נשק ואמצעי לחימה לעזה" אמר. "אנו ממליצים למארגני המשט להתלוות לספינות חיל הים לנמל אשדוד או לשוט ישירות לנמל אל-עריש שבמצרים". ברק שוחח עם שר המודיעין המצרי ודן עמו באפשרות שהמצרים יסכימו לקבל את הספינה בנמל אל-עריש.

 

מנהל המוסד שארגן את השיט, יוסף אלצואני, אמר לרשת "אל-ג'זירה", כי "הספינה עושה את דרכה לעזה, בעזרת אללה. כל מה שפורסם נועד ליצור מבוכה. אנחנו לא רוצים להתגרות באף אחד ותפקידנו הוא הומניטרי בלבד. לא נעשה פוליטיזציה לספינה".

 

הספינה אמורה להגיע לאזור בתוך ארבעה ימים. לפני צאתה מיוון, מנוף העמיס כ-2,000 טונות מטען, הכוללים שקי אורז וסוכר, וכן שמן תירס וממרחי זיתים - רובם נתרמו על-ידי חברות וארגוני צדקה ביוון.

עבדוראופל ג'זירי, העומד בראש המתנדבים שעל הספינה, סיפר שהוא מפחד, אבל הדגיש: "תפקידנו הוא לעזור לכל מי שזקוק לכך. לא אכפת לנו אם הם קתולים או מוסלמים או כל דבר. כעת אנחנו עוזרים לתושבי עזה שסובלים".

 

במקביל לאזהרות, קיימה ישראל מאמץ דיפלומטי בניסיון לגרום לספינה לשנות את יעדה. שר החוץ, אביגדור ליברמן, שוחח עם שרי החוץ של יוון ומולדובה. הוא הבהיר לעמיתיו כי ישראל תפעל על פי המדיניות המוצהרת שלא לשבור את "המצור הבטחוני" סביב רצועת עזה. מלשכתו נמסר כי בשיחות סיכם ליברמן עם השרים משתי המדינות כי המשט לא יגיע לעזה, אלא למצרים. שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, גם העבירה מכתב רשמי למזכ"ל האו"ם בדרישה לעצור את המשט.


פורסם לראשונה 10/07/2010 22:45

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הספינה לפני צאתה לדרך
צילום: AP
2,000 טונות של סיוע
צילום: AP
מומלצים