שתף קטע נבחר

אטיאס: קבוצות הרכישה יתחייבו על מחיר סופי

במסמך תגובה לחוק ההסדרים שהועבר לאוצר, מציע משרד השיכון לקבוע בחוק את החובות המוטלות על מארגני קבוצות הרכישה והבנקים שמעניקים את הליווי הפיננסי. בנוסף, מתנגד משרד השיכון להצעת האוצר לבטל את חוק הדיור הציבורי ומציע להסדיר את חיזוק מבני הדיור הציבורי לעמידה ברעידת אדמה

משרד השיכון מציע לקבוע בחוק ההסדרים נורמות חדשות להסדרת הבניה למגורים באמצעות קבוצות רכישה. בנוסף, מתנגד משרד השיכון להצעת האוצר לבטל את חוק הדיור הציבורי ומציע מצדו מספר תוספות שיסדירו את השתתפות המדינה בהחזרי משכנתא לחסרי דיור באזורי עדיפות לאומית, ויבטיחו את חיזוק מבני הדיור הציבורי לעמידה ברעידת אדמה.

 

במסמך תגובה לאוצר, שהעביר בשבוע שעבר לעיון השרים את חוק ההסדרים, מציע משרד השיכון לקבוע בחוק את החובות והאחריות המוטלים על מארגני קבוצות הרכישה והבנקים שמעניקים את הליווי הפיננסי. לפי הצעת משרד השיכון, מארגן קבוצת רכישה יידרש לתת לכל חבר בקבוצה, התחייבות למחיר מרבי וסופי של הדירה המיועדת לחבר, בהסכם שייחתם במועד הצטרפותו לקבוצה. המארגן יתחייב בהסכם להעניק לחברי הקבוצה שירותי ניהול וארגון שיוגדרו לכל המוקדם עד למועד מסירת הדירות לכל החברים.

 

בנוסף, המארגן יחויב לדאוג שקבלן הביצוע יתחייב כלפי חברי הקבוצה לקבל עליו את כל הוראות חוק המכר (דירות) כאילו היה המוכר בפועל כהגדרתו בחוק. חברי הקבוצה ישלמו למארגן את שכרו בשלבים על פי התקדמות הפרויקט. לא ישולמו יותר מ-10% מהשכר בטרם עמד המארגן בכל התחייבויותיו, ולא ישולמו 20% האחרונים לפני מסירת הדירות.

 

באשר לחובת הבנק המלווה כלפי קבוצת הרכישה, מציע המשרד לקבוע בחוק כי חובתו למסור לכל חבר בקבוצה ערבות בנקאית שתבטיח את כל הכספים ששילם במסגרת המחיר הסופי, למעט מחיר הקרקע והמסים שהוטלו בגין רכישת הקרקע, למקרה שבו לא תהיה אפשרות להשלים את הבניה ואת מסירת הדירות.

 

הערבות תהיה בתוקף עד למסירת הדירות. עם זאת, במקרה שבו קבוצת הרכישה אינה מתקשרת בהסכם עם בנק מלווה, מארגן הקבוצה יחויב לדאוג שתימסר לכל חבר ערבות בנקאית או פוליסת ביטוח, להבטחת כל הכספים ששולמו.

 

הסיוע לחסרי דיור יעוגן בחוק

באשר להצעת האוצר לבטל את חוק הדיור הציבורי, מציע משרד השיכון רק להקפיא למספר שנים נוספות את כניסתו לתוקף של חוק הדיור הציבורי למכירת הדירות לדיירים בהנחה עד 90%. עם זאת המשרד מציע להאריך את תוקף מבצע המכר החלופי ולדון בהפחתת שיעור ההנחה הניתן לדיירים לרכישת הדירות. זאת בתנאי שההכנסות יממנו את החזקת הרכוש המשותף במבנים שבהם רוב הדירות נמכרו לדיירים.

 

המשרד מציע לעגן בחוק ההסדרים את תכנית הסיוע שגיבש לחסרי דיור אם ירכשו דירה בבניית רוויה (לא בבתים צמודי קרקע) באזורי עדיפות לאומית. הוא מציע להגדיל את הלוואות המקום והשתתפות המדינה בפירעון המשכנתאות למשך כל תקופת ההלוואה, לזכאים שהם משפחות ויחידים. עלות הסיוע מוערכת בכ-53 מיליון שקל בשנה וייהנו ממנה כ-6,600 משפחות ויחידים.

 

הסיוע למשפחות באזור עדיפות לאומית א' יהיה מורכב מהלוואה בסך 140 אלף שקל והשתתפות המשרד בהחזרי המשכנתא בסך 800 שקל לחודש. באזור עדיפות לאומית ב' ההלוואה תהיה בסך 90 אלף שקל וההשתתפות בהחזר המשכנתא תעמוד על 340 שקל לחודש, במשך כל תקופת ההלוואות. הסיוע ליחידים יעמוד על מחצית ההלוואות והחזרי המשכנתא המוצעים למשפחות.

 

חיזוק מבני הדיור הציבורי מפני רעש אדמה

עוד מציע משרד השיכון לעגן בחוק ההסדרים הוראות שיבטיחו לחזק נגד רעידת אדמה את מבני הדיור הציבורי בהחלטה משותפת של שרי האוצר והשיכון. המשרד מציע שההחלטה תתקבל תוך שלושה חודשים מכניסת חוק ההסדרים לפועל כתכנית ל-5 שנים בהיקף של 107.6 מיליון שקל בשנה

 

לפי הצעת המשרד, במימון התכנית יישאו בחלקים שווים רשות מקרקעי ישראל והאוצר, והיא תאפשר חיזוק מבנים בני 3 קומות או יותר שנבנו לפני 1980 באזורים החשופים ביותר לסכנת רעידות אדמה, המאוכלסים במשפחות מעוטות יכולת הגרות בשכירות. התכנית תתמקד במבנים שלגביהם לא קיימת כדאיות כלכלית לביצוע החיזוק באמצעות תמ"א 38.

 

לפי בדיקת המשרד קיימים כ-500 מבנים כאלה ועלות החיזוק המשוערת היא כ-540 מיליון שקל בפריסה למשך 5 שנים. בעלי דירות במבנים אלה יחויבו להשתתף במימון החיזוק, בשיעור שיקבע משרד השיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר אטיאס
צילום: ששון תירם
מומלצים