שתף קטע נבחר

פולין: אמן הבעיר אסם לזכר יהודים שנטבחו

אמן שקרא לפולנים להציב באתר האינטרנט שלו את מחשבותיהם האנטישמיות, הדפיס אותן ושרף אותן באסם בו היה, לזכר נטבחי פוגרום ז'דבנה ביולי 1941. המיצג נועד לכפר על זוועות העבר, ולא להוביל למותו של האמן, שיצא מהמבנה

מחווה שנויה במחלוקת: האמן הפולני רפאל בטלז'בסקי הבעיר אמש (יום א') את מבנה האסם בו היה נעול במרכז פולין, במיצג לציון 69 שנה לטבח של יהודי ז'דבנה שבצפון מזרח המדינה, בפוגרום ב-1941. שלא כמו מאות היהודים שנשרפו למוות באסם על ידי שכניהם הפולנים, בטלז'בסקי יצא במהלך המיצג מצידו השני של המבנה הבוער, לאחר ששהה בו זמן מה.

 

יותר מ-1,000 צופים, בהם נציגים ישראלים, חזו במיצג שאיבטחה המשטרה המקומית, ושמכבי האש נערכו סביבו כדי למנוע את התפשטות השריפה בשדה בו נערך, ליד הכפר זבאדה. עדי ראייה

סיפרו כי ניתן היה לראות את הלהבות מאות מטרים משם, מהכביש המהיר המחבר בין ורשה לקטוביץ'.

 

בטז'לבסקי קרא בעת האחרונה לאזרחי פולין להציב באתר האינטרנט שלו "את כל המחשבות הרעות שעשויות להיות נגד היהודים, ולערוך חשבון נפש עליהן, כך שיישרפו לעולמים".


מיצג שנוי במחלוקת. שריפת האסם (צילום: רויטרס) 

 

בתחילת המיצג, הוא הקריא את שמות האנשים שהציבו באתר את אותן מחשבות אנטישמיות, הניח ברחבי האסם פיסות נייר עליהן הן הודפסו, שפך דלק בכל האסם, נעל את עצמו בתוכו והצית את האש. כאמור, המיצג נועד לכפר על זוועות העבר, ולא להוביל למותו של האמן, שיצא מהמבנה כעבור זמן קצר.

 

"יהודי, אני מתגעגע אליך"

בשנה האחרונה מוביל האמן הפולני קמפיין ציבורי תחת הכותרת "יהודי, אני מתגעגע אליך", והוא אוסף עדויות שונות להתעללות ולזוועות שעברו היהודים במלחמת העולם השנייה, או ב-1968, אז הוגלו רבים מהשורדים היהודים על ידי המשטר הקומוניסטי.

 

לפי היסטוריונים שונים, בין 340 ל-1,500 יהודים נרצחו בטבח בז'דבנה, בעקבות ההסתה של הגרמנים הנאצים ביולי 1941.

 אותן טענות זכו להכרה בשנת 2003 על ידי ועדה רשמית של המכון הפולני הלאומי לזיכרון לאומי ולסערה רבה בפולין.

 

סוכנות הידיעות הפולנית דיווחה כי שגריר ישראל במדינה, צבי רב, הגיב בטקס בז'דבנה למיצג השנוי במחלוקת בפולין באומרו " זוהי אמנות. כאן אנו מנציחים את זכר הנרצחים באופן מסורתי יותר". הרב הראשי של פולין, מיכאל שודריך, הביע הערכה לבטלז'בסקי ולמאמציו לשבור את האנטישמיות שעדיין שוררת במדינה. "הוא מבקש לגרום לאנשים להתמודד עם העובדות הלא-נעימות, ועם המציאות. כוונותיו טהורות, גם אם שיטותיו אינן מקובלות בעיני כולם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"המחשבות האנטישמיות יישרפו". (אילוסטרציה)
צילום: איי פי
מומלצים