שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בגלל הסופה? העצים קרסו, האקלים השתנה

זה קרה ב-2005. סופה עזה אחת בינואר אותה שנה הרסה כחצי מילארד עצים בריאה הירוקה של העולם. הרס העצים גרם לפליטה של פחמן דו חמצני, שתרם להתחממות כדור הארץ, שלדעת מדענים גורמת להתגברות אירועי אקלים עזים - כמו סופות למשל

יערות הגשם מותקפים מכל עבר. בני האדם נוגסים בהם עם דחפורים, ההתחממות הגלובלית הורסת אותם וכעת מתברר שגם איתני הטבע מתעללים בהם: מחקר שהתפרסם לאחרונה גילה שסופה עזה הרסה חצי מיליארד עצים באמזונס ב-2005. 

 

חוקרים באוניברסיטת טוליין בניו אורלינס השתמשו בצילומי לוויינים, תצפיות בשטח ומודלים ממוחשבים וגילו כי שבין 441 ל-663 מיליון עצים נהרסו בסופה עזה אחת שפקדה את היערות בברזיל בינואר 2005. הסופה העזה גרמה הרס שהיה שווה בהיקפו ל-30 אחוז מבירוא היערות בידי אדם באזור באותה שנה. "זו הייתה סופה די רצינית", אמר אחד ממחברי המחקר, ג'ף צ'ייברס, שחוקר את יערות האמזונס מזה 20 שנה.

 

עד כה סברו שתקופת יובש שפקדה את האזור באותה שנה גרמה להרס העצים. על פי המחקר התהליך היה הפוך. הבצורת נגרמה בגלל הרס העצים. אבל מה שקרה אחר כך הוא הדבר החשוב: הרס העצים גרם לפליטה גדולה של הפחמן הדו-חמצני שהיה אצור בתוכם.

  

מזה זמן ידוע שהרס יערות הגשם בידי אדם הוא תורם משמעותי לפליטות הפחמן הדו-חמצני. פליטות הפחמן הדו-חמצני מאיצות, לדעת מדענים, את התחממות כדור הארץ. כשהעצים נכרתים או נשרפים, הפחמן הדו-חמצני שהם ספחו לתוכם כל ימי חייהם נפלט לאטמוספירה, ומחקרים מצביעים שהרס היערות אחראי לכ-20 אחוז מפליטות הפחמן הדו-חמצני הכוללת בעולם.

 

האדם נוגס עוד ועוד פיסות מיערות הגשם כדי לפנות מקום לשדות חקלאיים. לרוב משמשים השדות לגידול סויה, הקמת חוות בקר ענקיות או שטחי מרעה. כעת מתברר שהרס היערות מחולל תגובת שרשרת מעגלית: העצים הנכרתים פולטים לאטמוספירה פחמן דו-חמצני, ותורמים להתחממות כדור הארץ. ההתחממות מגבירה את תדירות הסופות העזות - שגורמות להרס העצים, ולפליטת עוד פחמן דו-חמצני לאטמוספירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יערות הגשם. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים