שתף קטע נבחר

חברת חשמל תמתח כבלים: "המונופול לא יתחזק"

חוק ההסדרים מאשר לחברת חשמל להקים חברה בת שתמתח כבלים לאינטרנט מהיר. מדוע האוצר, שתמיד ניסה לכופף את חברת חשמל, מאשר זאת? בכיר באוצר: "התוכנית תגדיל את התחרות בלא תוספת תקציב. לא הופעל לחץ פוליטי"

בחודשים הקרובים עומד להיכנס שחקן חדש לשוק הצפוף של שירותי התקשורת בישראל: אחד מסעיפי חוק ההסדרים לשנים 2011-2012, שאמור להיות מאושר מחר (ה') בכנסת, כולל סעיף הקובע שתוקם "חברת תקשורת" שתתחרה בהוט ובבזק ותמתח כבלים לאינטרנט מהיר.

 

עד כאן, זה נשמע כמו חלומם הרטוב של חסידי התחרות החופשית, כמו פקידי האוצר שניסחו את חוק ההסדרים. אבל את החברה תקים שחקנית מוכרת אחרת במשק, ותיקה וחזקה מאוד: חברת החשמל. 

 

מה גרם לפקידי האוצר, שמנסים מזה שנים לכופף את חברת החשמל, לשנות גישה? "בזמן האחרון יש התפכחות בממשלה ביחס לחברת החשמל", אומר גורם ממשלתי המעורה בעניין, "עד עכשיו, תמיד ניסו להוריד אותם על הברכיים.

 

"הייתה מדיניות, שלא לאשר להם כלום עד שיסכימו לרפורמה בחברה. אבל הנסיון מראה שעובדי חברת החשמל בשלהם. מיזם כזה או אחר שמאשרים או לא מאשרים להם, הוא כלום ליד החשש שלהם מהרפורמה, ולכן שום גזירה לא תשפיע להם".

 

"לחברת החשמל יש את הטכנולוגיה הכי טובה"

הרעיון להקמת החברה הוא יוזמה של חברת החשמל שנולדה כבר לפני שבע שנים, אך כאמור, עד עכשיו לא קיבלה אישור ממשלתי, מחשש שתחזק את המונופול האימתני של החברה.

 

חוק ההסדרים החדש קובע שהחברה החדשה תהיה בבעלות משותפת של חברת החשמל וחברה נוספת, שתיבחר במכרז מסודר. חברת חשמל תחזיק רק ב-49% ממניות החברה החדשה, והשותף המיועד יחזיק 51%, כך שלכאורה, חברת חשמל לא תהיה בעל הבית.

 

בחודשים האחרונים בזק עושה מאמץ גדול לשדרג את תשתיות הכבלים שלה, באמצעות רשת ה-NGN שהיא מקימה ברחבי המדינה. למרות זאת, משוכנעים באוצר שהקמת החברה החדשה חיונית. בכירי האוצר אינם ששים לשוחח על הנושא, אך בשיחות שלא לייחוס הם נשמעים אחרת לגמרי ממה שהיו אומרים אילו נשאלו בעבר על נושאים הקשורים בחברת חשמל.

 

"יש צורך בשדרוג של קווי התקשורת בישראל", מסביר בכיר באוצר, "אנחנו מתקרבים לעידן שבו אנשים מהיישוב ירצו לראות טלוויזיה בתלת מימד, והכבלים הקיימים לא יאפשרו את זה.

 

"לחברת החשמל יש ידע טכני שמאפשר לה להקים תשתית כזאת במהירות, משום שהיא מחוברת כבר לכל בית בישראל. אמנם גם בזק מחוברת, אבל החיבור של בזק הוא מתחת לאדמה, כך שאם בזק תשדרג את התחתית יצטרכו לחפור בחצרות של הבתים ולהפוך כבישים, ואילו החיבור של חברת החשמל הוא באוויר. אנחנו מודעים לכך שבזק משדגרת את התשתית עם ה-NGN, אבל זאת תשתית שלא מספיקה לצרכים של היום, כמו טלוויזיה תלת-מימדית.

 

"בדקנו מה המצב במדינות אחרות, וגילינו שבאף מדינה לא אוסרים על חברה להתפתח לתחום מסויים וליזום בו דברים בגלל שהיא מונופול בתחום אחר. אין כל הגיון באיסור זה".

 

"התחרות בשוק התקשורת תגדל"

"אכן, היו לנו חששות מעצם האפשרות שהקמת החברה הזאת תגדיל את כוחה של חברת החשמל ואת העומס התקציבי שהיא מטילה על עצמה", מודים באוצר, "אבל המודל המוצע לא יאפשר זאת.

 

"הכוח המונופוליסטי של חברת החשמל לא יגדל. ראשית, מכיוון שמדובר בחברה בת עצמאית שחברת חשמל תחזיק רק 49% ממנה ותצטרך לעשות מכרז כדי למצוא שותפה, ושנית מכיוון שתקשורת, בניגוד לחשמל, היא שוק תחרותי שיש בו שחקנים שונים. מול שחקנים כמו בזק והוט,אין זה סביר שחברת החשמל תגיע אפילו לנתח שוק של 30%. ההפך הוא הנכון - כניסה של שחקן נוסף לשוק הזה תגדיל את התחרותיות ולא תקטין אותה.

 

"גם העומס הפיננסי על חברת החשמל לא יגדל, כי תנאי ההפעלה של החברה קובעים שהמימון לחברה החדשה יהיה פרוייקטלי, לפי מכירות, ולא מתקציב חברת החשמל".

 

בתשובה לשאלה האם הופעלו לחצים פוליטיים כלשהם על האוצר להכניס את הסעיף לחוק, הדגיש אותו בכיר באוצר: "לא הופעלו לחצים. נקודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי חברת החשמל: כבר לא מכופפים אותם
צילום: גבי מנשה
מומלצים