שתף קטע נבחר

מי זיכה את הנגבי? השופט שהנגבי קידם

השופט צור, היחיד שזיכה את הנגבי מכל האישומים, מונה לסגן נשיא בית משפט השלום ב-1998, באישור הנגבי, שר המשפטים דאז. הנגבי: "רק חתמתי פורמלית על המינוי, ולא זכרתי זאת"

זיכויו הכמעט מוחלט אתמול (יום ג') של ח"כ צחי הנגבי במשפט המינויים הפוליטיים, הותיר את הפרקליטות ולא מעט משפטנים המומים. סימן שאלה נוסף שמרחף כעת מעל הזיכוי הוא העובדה שראש הרכב השופטים, יואל צור, המכהן כסגן נשיא בית משפט השלום בירושלים, מונה לתפקיד בשנת 1998 על-ידי לא אחר מאשר הנגבי עצמו, שכיהן באותה העת כשר המשפטים בממשלת נתניהו הראשונה. צור הוא השופט היחיד בהרכב שזיכה את הנגבי מכל סעיפי האישום.

 

בהכרעת הדין אתמול זוכה הנגבי מעבירות של מרמה, הפרת אמונים ושוחד בחירות. הוא הורשע בעבירה אחת - עדות שקר, שגם ממנה קבע השופט צור כי יש לטהר אותו, בטענה שהתביעה לא הוכיחה את האישום מעבר לספק הסביר, ושהיו מחדלי חקירה.

 

הנגבי מינה את צור לסגן נשיא בית משפט השלום בירושלים לפני 12 שנה, בהתאם להמלצת נשיא בית המשפט העליון דאז, אהרון ברק. בהכרעת הדין אתמול מתח צור ביקורת חריפה וחסרת תקדים על חקירת המשטרה בראשות ניצב יואב סגלוביץ', כיום ראש אגף החקירות והמודיעין, וכינה אותה "בררנית ומגמתית". צור טען כי בחקירה "סומן" הנגבי, בעוד ש"עברייני מינויים אחרים" זכו להתעלמות מוחלטת.


הנגבי בבית המשפט אתמול. "אין עילת פסלות" (צילום: גיל יוחנן)

 

"סגלוביץ' אישר שנעשו פניות למשרדים ממשלתיים נוספים, אך הדבר היה כדי לחקור משרדים בהם כיהן הנגבי", כתב השופט צור, "הוא לא בדק את המשרד לאיכות הסביבה לפני תקופתו של הנגבי. הנושאים הנ"ל לא עניינו אותו". הוא גם

מנה עדויות שונות שעלו בחקירה לגבי מינויים פוליטיים אחרים במשרד, שבהם היו מעורבים פוליטיקאים בכירים כמו דליה איציק, אך לא נחקרו בידי המשטרה. "מכל האמור לעיל, עולה שהייתה פה חקירה בררנית, ואף מגמתית", פסק.

 

ההשתלחות של השופט במשטרה בלטה במיוחד לאור העובדה שמצא את עצמו בדעת מיעוט. השופט עודד שחם לעומתו שיבח את המשטרה, וכתב כי חקירתה הייתה מקיפה ביותר. "לא ניתן להתרשם מקיומה של חקירה מוטה. ניתן להתרשם מכך, שהחקירה מוקדה בנושא המינויים הפוליטיים בתקופת הנגבי. אני דוחה, אפוא, את טענת האכיפה הבררנית", כתב.

 

הנגבי: גם על מינוי סגלוביץ' חתמתי

ח"כ הנגבי מסר בתגובה כי רק מפניית ynet נודע לו לראשונה שהוא חתום פורמלית על מינוי צור לתפקיד. "עד לרגע זה אינני זוכר כי אכן כך היה, ומשכך - ממילא נתון זה לא עמד בפניי. כל שאני יכול לומר זה שמינוי לתפקיד של סגן נשיא, ככלל, היה בעקבות החלטה והמלצה של נשיא בית המשפט העליון, כנראה לאחר היוועצות עם נשיא בית המשפט הרלוונטי".

 

הנגבי ציין כי לאורך שנות כהונתו אישר פורמלית מינויים רבים כאלה, ולכן היום אינו יכול לשחזרם. הוא אמר כי מנגד, כשר לביטחון פנים חתם בין השאר על העלאתו בדרגה של סגלוביץ'. "למיטב הבנתי, לפי כל כלל ודין לא הייתה עילת פסלות למי משופטי ההרכב", הוסיף.

 

בהנהלת בתי המשפט ביקשו להבהיר כי השופט צור לא בחר לקחת על עצמו את התיק בעניינו של הנגבי, וזה הוטל עליו על-ידי נשיא בית המשפט דאז, אמנון כהן. דוברת בתי המשפט, איילת פילו, אמרה כי "אין כל קשר בין המינוי האמור לבין תוכן הכרעת הדין, שנימוקיה מפורטים בהרחבה". היא הדגישה כי המינוי נעשה לפי המלצת נשיא בית המשפט העליון, וכי הוא עומד בתוקפו למשך ארבע שנים בלבד. "מאז המינוי הראשון הוארכו פעמיים תקופות המינוי על ידי שרי משפטים

אחרים, ובכל מקרה - תוקף המינוי פג בעת מתן הכרעת הדין, שכן השופט יואל צור הינו שופט בכיר מאז 1 ביוני 2010".

 

בביקורתו הנוקבת על המשטרה אתמול כתב השופט צור כי בתיק היו מחדלי חקירה רבים. "החוקרים נעו מהצפון עד לדרום כדי לחקור עובדים שונים ואספו כל פתק שנכתב על ידי מי מהעובדים - אך לא ביצעו כמה חקירות פשוטות שהיו צריכות

להביא אותם להרהר אם יש מקום להגיש כתב אישום". הוא הגדיל ואמר כי חקירת המשטרה סביב שיחת הטלפון שניהל הנגבי בשעתו על מיכאל קשת, עורך העיתון "מרכז העניינים" שבו התפרסמה המודעה על המינויים הפוליטיים שבעטיה נפתחה החקירה, "היא חקירה שנעשית אולי במשפטי רצח".

 

התנועה לאיכות השלטון מסרה כי העובדה ששופט שמינה הנגבי היה מעורב בהכרעת דינו היא דבר חמור מאוד. "למען הגילוי הנאות חייב היה השופט יואל צור לדווח על כך בתחילת המשפט, ואז הדבר היה נתון לשיקול דעת הפרקליטות. לאור הגילוי של ynet, תפנה התנועה לנציב תלונות השופטים, השופט אליעזר גולדברג, כדי שיבדוק את הפרשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגנבי במסיבת עיתונאים אתמול. "נשיא העליון המליץ"
צילום: גיל יוחנן
באדיבות אתר הרשות השופטת
השופט יואל צור. "אין קשר בין המינוי להכרעה"
באדיבות אתר הרשות השופטת
מומלצים