שתף קטע נבחר

הערכה במערב: "מובארק גוסס, ימות תוך שנה"

העיתון "וושינגטון טיימס" מדווח כי בארה"ב ובמערב עוקבים בדאגה אחר מצבו הבריאותי של נשיא מצרים בן ה-82, ובאחת מסוכנויות המודיעין באירופה מעריכים שנותרה לו שנה לחיות. בוושינגטון כבר החלו לעבוד על תרחישי מודיעין ליום שאחרי

הנסיונות של קהיר להסתיר את מצבו הרפואי  הירוד של הנשיא חוסני מובארק לא הצליחו לשטות את העולם: ארצות הברית וסוכנויות מודיעין במערב מעריכות כי נשיא מצרים בן ה-82 גוסס מסרטן סופני, וכי לא נותר לו עוד זמן רב לחיות.

 

העיתון האמריקני "וושינגטון טיימס" דיווח הלילה (יום ב') כי ממשל אובמה חושש מהיום שאחרי מותו של מובארק, ועוקב בדאגה אחר הנעשה במצרים. גורמים אמריקנים אומרים כי בצבא ארה"ב ובקהילת המודיעין כבר החלו לכתוב תרחישים אפשריים שעלולים להפוך למציאות אחרי לכתו.

 

קצין מודיעין ממרכז אירופה אמר בשיחה עם העיתון כי בסוכנות שבה הוא עובד מעריכים שמובארק ימות תוך שנה, לפני הבחירות לנשיאות מצרים שיתקיימו בספטמבר 2011.

 

סטיבן קוק, מומחה לענייני מצרים ממכון המחקר "המועצה ליחסי חוץ", סיפר כי בביקורו בקהיר לפני כחודשיים נאמר לו שמצבו של הנשיא מובארק אינו טוב: "כולם מבינים שהסוף קרב, ההערכות הן בין 12 ל-18 חודשים".

 

בית החולים מוכן למובארק 

קוק סיפר ששמע כי קומה שלמה בבית החולים הצבאי בבירה המצרית הוכנה לקראת הטיפול בנשיא הגוסס. "שמעתי שהם מזריקים לו משהו שמאפשר לו לתפקד", סיפר קוק, "כדי שיוכל לערוך פגישות ולהשתתף באירועים פומביים".

 

"אנחנו יודעים שהוא גוסס", אמר קצין מודיעין בכיר מארה"ב, "אבל אנחנו לא יודעים מתי הוא ימות. אפשר לגסוס הרבה זמן, דרך אגב. תסתכל על פידל קסטרו". באופן רשמי, וושינגטון כמובן מסרבת להתייחס

לדיווחים על בריאותו של מובארק. "הוא עדיין נשיא מצרים, ואנחנו סומכים עליו ועל ממשלתו בגלל התפקיד הקריטי שהם ממלאים בשמירה על הביטחון והיציבות במזרח התיכון", אמר דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, בראיון.

 

גורם בכיר במחלקת המדינה הזכיר כי מובארק היה נשיא מצרים במשך 30 שנה, ולכן מותו יהיה "מאורע היסטורי". על היום שאחרי אמר הגורם: "יש אפשרות שגמאל מובארק יחליף אותו, אבל יש גם את מוחמד אל-בראדעי, שמוכן להתמודד על הנשיאות במצבים מסוימים".

 

לדבריו, ממשלת מצרים תצטרך לקבל החלטה היסטורית לאחר מותו של מובארק, בנוגע לאופי המשטר, לאור רצונם של האזרחים ביותר פתיחות אחרי שנים של משטר אוטוריטרי.

 

הסכם השלום בסכנה? 

"במובן מסוים, הקמפיין כבר התחיל", אמר הגורם על הבחירות הבאות לנשיאות מצרים. "זה שונה מהדינמיקה שאנחנו רואים במדינות אחרות. יש קצת חופש בחברה המצרית, אבל עדיין לא מספיק כדי לאפשר בחירות תחרותיות

באמת, כשליותר מאחד המועמדים יש סיכוי לנצח".

 

סטיבן קוק סבור שארה"ב צריכה ללחוץ על מצרים כדי לקדם משטר דמוקרטי יותר, אך הזהיר כי בחירות תחרותיות מדי עלולות לגרום למועמדים להתחרות ביניהם מי יביע עמדות יותר אנטי-ישראליות כדי לכבוש את לב הבוחרים.

 

אם שואלים את מרטין קרמר, מומחה למצרים ממכון שלם בירושלים, הסכם השלום עם ישראל לא ימות עם מובארק. "מצרים שמרה על הסכם השלום עם ישראל לאורך המלחמות עם לבנון והאינתיפאדות", הזכיר. לדבריו, השלום עם ישראל אינו מאפיין של נשיא מצרים בלבד: "זה דבר שמשקף את האינטרס של המדינה המצרית, וסביר להניח שהוא יאריך ימים אחרי מובארק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק ונתניהו, אמש בקהיר
צילום: AP
היורש? הבן, גמאל מובארק
צילום: רויטרס
מומלצים