שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: היזהרו מטל' אלחוטי כמו מסלולרי

המלצות חדשות: יש להעדיף שימוש בטלפון נייח על פני שימוש בטלפון אלחוטי, בשל הקרינה הנפלטת בין היחידה הנייחת של הטלפון לטלפון עצמו. בין ההמלצות: יש להשתמש ברמקול בעת הדיבור, ואין להתקין בסיסי טלפונים בחדרי שינה או חדרי ילדים

משרד הבריאות ממליץ להתרחק גם מהטלפונים האלחוטיים: אם עד היום למדנו כי מומלץ לדבר באמצעות רמקול, דיברית או אוזניה בטלפון הנייד, כעת מפרסם משרד הבריאות המלצות לשקול להעדיף שימוש בטלפון נייח (קווי) ולא אלחוטי. ההמלצות נובעות מעיקרון הזהירות המונעת, לאחר שנמצא כי גם הטלפון האלחוטי פולט קרינה, בדומה לטלפונים הניידים. עם זאת, ההמלצה לא מבוססת על מחקרים הנוגעים לשימוש בטלפון אלחוטי. 

 

במשרד הבריאות מסבירים כי קיימת חשיפה לקרינת רדיו גם בשימוש בטלפון אלחוטי. "המידע העובר בין יחידת הבסיס (היחידה הנייחת של הטלפון) לבין היחידה הניידת של הטלפון האלחוטי מועבר בצורה של קרינת רדיו. לפיכך, יש לאמץ את עקרון 'הזהירות המונעת' גם בהקשר של טלפון אלחוטי", נאמר.

 

להשתמש ברמקול, להחזיר לטעינה

אלו ההמלצות החדשות שמפרסם היום (ד') משרד הבריאות: 

 

  • בסביבה הביתית ובסביבת העבודה, יש לשקול את השימוש בטלפון קווי למול השימוש בטלפון אלחוטי.

 

  • בזמן שיחה בטלפון אלחוטי, רצוי להשתמש ברמקול על מנת להרחיק את החלק הנייד של הטלפון האלחוטי מהראש.

 

  • אין להתקין את בסיסי הטלפונים האלחוטיים בחדרי שינה, חדרי ילדים או בחדרי עבודה בהם נמצאים חלק ניכר מהזמן.

 

  • אם החלק הנייד של הטלפון האלחוטי אינו בשימוש, יש להחזירו לטעינה בתחנת הבסיס.

 

ההמלצות חוברו בעזרתה של פרופ' סיגל סדצקי, מנהלת המכון לאפידמיולוגיה קלינית במכון גרטנר של בית החולים שיבא ומשרד הבריאות. סדצקי היתה החוקרת הישראלית במחקר ה-INTERPHONE שבודק את השפעת השימוש בטלפונים ניידים על גידולי מוח. מחקר דומה החל בתקופה האחרונה בקרב ילדים.

 

- פרופ' סדצקי, האם ההמלצות אומרות להמעיט בשיחות בטלפון אלחוטי? 

"בהמלצות כתוב בפירוש כי יש לשקול את השימוש בטלפון קווי לעומת טלפון אלחוטי. אנחנו מדינה דמוקרטית וכל אחד חופשי לקבל החלטה. גם סיגריות הן לא מחוץ לחוק. אנחנו אומרים שמי שמעדיף להמעיט בחשיפה לקרינה בסביבה הביתית יכול להעדיף את הטלפון הקווי".

 

- האם ילדים צריכים להימנע משמוש בטלפון אלחוטי? 

"אצל ילדים צריך להקפיד על משנה זהירות. ההמלצות הללו מתווספות להמלצות שלנו לגבי טלפונים ניידים, בהן המלצנו להקפיד במיוחד על כללי הזהירות באוכלוסיית הילדים שהינם באופן כללי רגישים יותר לפיתוח סרטן בעקבות חשיפה לגורמים מסרטנים". 

 

- אין מחקרים בנושא הטלפון האלחוטי, אלא רק בנושא ניידים. מדוע אם כן המלצתם להגביל את השימוש? 

"לא היה מחקר על טלפונים אלחוטיים, אבל מצאנו לנכון ליידע את הציבור שגם האלחוטיים מערבים את אותו סוג קרינה ויש לתת על כך את הדעת".

 

- מדוע המלצתם להחזיר את הטלפון הנייד לתחנת הבסיס כאשר אינו בשימוש? 

"כאשר הטלפון לא מונח בבסיס הוא פולט קרינה כל הזמן. אנחנו ממליצים להחזיר אותו לבסיס כדי שלא יהיה שידור. אמנם הקרינה היא בעצמה נמוכה, אבל אנחנו

לא 'מרוויחים' כלום מזה שהחלק הנייד לא נמצא בבסיס".

 

- מדוע אין להתקין את בסיסי הטלפונים האלחוטיים בחדרי שינה, חדרי ילדים או בחדרי עבודה? 

"הבסיסים פולטים קרינה ואין סיבה שבשעות הלילה ילדים ומבוגרים יהיו חשופים לה כל העת. עדיף להציב את בסיס הטלפון במסדרון".

 

- מה בנוגע לראוטרים? 

"בוודאי שהם פולטים קרינה בלתי מייננת, אבל זו קרינה בתדרים שונים. ההמלצות לא מפרסות על כל סוגי הקרינה, אנחנו לא מכניסים אותם לאותו סיפור".

 

יש לזכור כי תוצאות מחקר האינטרפון לא מצאו כי שימוש בנייד מעלה את הסיכון לגידולים במוח באופן גורף, אולם פרופ' סדצקי היתה החוקרת שהדגישה את הממצא החריג לפיו בקרב ה"עשירון העליון" של המדברים בנייד, אנשים שדיברו חצי שעה בממוצע ביום ובסך הכל 1,640 שעות בעשר שנים, נמצא עודף של 40% בתחלואה בגליומה (גידול ממאיר במוח) ועודף תחלואה של 15% במנינגיומה (גידול שפיר של קרומי המוח). עוד צוין כי בתקופה שבה החל המחקר, לפני כעשר שנים, משך השיחות בנייד היה נמוך בהרבה מאשר כיום. על המחקר ההוא מעירה היום פרופ' סדצקי כי "אין הוכחות חותכות, אך יש אינדיקציות ומחקרים מראים עודף סיכון לפתח גידולים סרטניים במוח לאנשים שהיו בקטגוריית השימוש הגבוהה ביותר, בצד שבו השתמשו בנייד יותר ובאונה הטמפורלית".

  

עם פרסום ממצאים אלו, לפני כחודשיים וחצי, אמרה סדצקי כי תמליץ להוסיף לאזהרות מפני שימוש בנייד גם הימנעות משימוש בטלפון אלחוטי ביתי מסוג DECT המקובל בישראל, הפועל על עיקרון דומה לנייד.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרינת רדיו מזיקה. טלפון אלחוטי
index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים