שתף קטע נבחר

זירת הקניות

להקפיא או לא להקפיא? איך להתקרר בלי לזהם

האם וסת שמכוון ל-10 מעלות יקרר את החדר מהר יותר? מה עדיף - להשאיר את המזגן פועל בבית ריק או להפעילו בעוצמה כשבאים הביתה? ומאוורר תקרה - הוא עוזר לקרר את החדר? הנה אנחנו מנפצים מיתוסים על מיזוג כמו קוביות קרח במכונת ברד

חם - ולא רק בטבריה. אומרים אפילו שהשנה תהיה כנראה החמה ביותר מאז החלו המדידות. מה יכול להיות טוב יותר מלהגיע הביתה הישר לחדר ממוזג בטמפרטורה מושלמת...

 

אבל המזגן, אתם יודעים, זולל אנרגיה - והמשמעות רחבה יותר מחשבון החשמל המנופח שתקבלו. כדי שכולנו נוכל להפעיל את המזגן בלי בעיה בימים החמים של יולי-אוגוסט, צריכה חברת החשמל להגביר את הייצור ולעמוד בביקושים גדלים והולכים. מאחר שחלק משמעותי מייצור החשמל בישראל מקורו בפחם, יותר חשמל פירושו גם יותר זיהום אוויר וגזי חממה שנפלטים לאוויר. במלים אחרות: ככל שאנחנו צורכים יותר חשמל זיהום האוויר גובה; אם אנחנו צורכים פחות חשמל, חברת החשמל מפיקה פחות ממנו - וזיהום האוויר פוחת.

 

אז איך אפשר להוציא קצת יותר קור מהמזגן בלי להתרושש ובלי לתרום לזיהום האוויר? הנה כמה מיתוסים שאנחנו שמחים לנפץ:

 

המיתוס: צריך להוריד את וסת הטמפרטורה נמוך מהרצוי כדי לקרר את החדר מהר יותר.

 

עובדה: המזגן שלכם יקרר באותה מידה - אפילו אם הורדתם את הוסת נמוך מאוד. הוסת קובע מתי המזגן יחוש שהגיע לטמפרטורה הרצויה ויפסיק לקרר. בכל אופן, החדר שלכם לא יתקרר מהר יותר בצורה הזו. אפשר להגדים זאת כך: אם אתם רוצים להגיע מחיפה לתל אביב - גם אם תכוונו את ה-GPS במכונית לאשדוד, לא תגיעו לתל אביב מהר יותר.

 

ואולם - אם המזגן שלכם כולל גם כפתור ששולט על עוצמת הפעולה - low, medium, high - אז כמובן שהפעלה של המזגן על העוצמה המירבית תגרום לו לפעול חזק יותר ולקרר את החדר מהר יותר. אבל זכרו: פעולה במלוא העוצמה גם צורכת יותר חשמל. כשהחדר ממוזג - החזירו את העוצמה לבינונית או חלשה.

 

מיתוס: עדיף להשאיר את המזגן פועל בחדר גם אם הוא ריק, מאשר להפעיל אותו במלוא העוצמה כשנכנסים מהחום.

 

עובדה: יעיל הרבה פחות (וגם יקר יותר) להשאיר את המזגן פועל כל היום; עדיף בהרבה לכבות אותו. ההסבר פשוט: כשאתם לא נמצאים בבית, אין צורך להחליף את האוויר המקורר בחדר בעוד אוויר מקורר, וחוזר חלילה. כך המדחס שלכם יפעל בלי הפסקה במשך שעות שלא לצורך. אם אתם עוזבים את הבית לפרק זמן ארוך - עדיף לכבות את המזגן ולהדליקו בשנית בשובכם לחדר.

 

אם יש לכם טיימר תוכלו לכוון אותו כך שהמזגן יחזור לפעול כחצי שעה לפני שובכם - ואז קבלת הפנים שלכם תהיה קרירה ונעימה.

 

מיתוס: רכישת מזגן חסכוני בחשמל תפחית אוטומטית את חשבונות החשמל שלכם.

 

עובדה: בהחלט רצוי לרכוש מזגן חסכוני בחשמל, אבל הגודל קובע במקרה הזה. אם המזגן אינו מתאים לגודל החלל שהוא צריך לקרר, אז גם תכונותיו החסכוניות בחשמל לא יעזרו. אם הוא קטן - הוא יעבוד ללא הפסקה ולא יצליח לקרר את החלל כמו שצריך. גם ההיפך נכון: אם אתם קונים מזגן גדול יותר מכפי שאתם באמת צריכים, הוא יבזבז חשמל לשווא כדי לקרר חלל שניתן היה לקרר במזגן קטן וחסכוני אף יותר.

 

מיתוס: מאוורר תקרה יסייע לקרר את החדר הריק.

 

עובדה: אם אתם לא בחדר, השארת מאורר התקרה פועל היא ביזבוז של חשמל - כלומר ביזבוז כסף וגרימת עוד ועוד זיהום אוויר. מאווררים מקררים אנשים - לא חדרים. הם מסחררים את האוויר בחלל ויוצרים רוח. זה אולי מרגיש יותר קריר, אבל זה לא באמת מקרר את החדר - כלומר לא מוריד את הטמפרטורה. חשוב גם לוודא שבקיץ, המאוורר מסתובב נגד כיוון השעון ו"זורק" את האוויר מטה.

 

מיתוס: המזגן יעבוד - לא משנה איפה מתקינים אותו בבית.

 

עובדה: כמו שאלת הגודל - גם המיקום חשוב כשעוסקים בצריכת חשמל. אין טעם להתקין את המזגן ליד מסך טלוויזיה או מערכת תאורה שפולטים חום. החום יטעה את הווסת, והמזגן יתאמץ לקרר את החדר - כלומר יצרוך יותר חשמל לפרק זמן ארוך יותר. עדיף להתקין את מנוע ומחליף החום של המזגן באזור מוצל ולא על קיר שסופג שמש ישירה. עדיף גם להימנע מלשתול צמחיה קרוב מדי למדחס - שימנע את זרימת האוויר החופשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פחות חשמל - פחות זיהום
צילום: גלעד קוולרצ'יק
שחקו בכפתור העוצמה - לא בווסת
צילום: רותם פלדבר
צילום: שאול גולן
לא בקיר עם שמש ישירה
צילום: שאול גולן
מומלצים