שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

התמ"ת שכח: למתווך אסור להחתים זיכרון דברים

ב-14 השנים האחרונות הוגשו שני כתבי אישום בלבד נגד מתווכים שהחתימו צדדים לעסקה על זיכרון דברים. במקרה האחרון הנאשם אף חמק ללא הרשעה עקב "שיהוי בלתי מוסבר בהגשת כתב האישום". על חוק שמשרד התמ"ת לא אוכף

לפני כשבועיים חרצה שופטת בית משפט השלום בתל אביב דורית רייך-שפירא את דינו של מתווך מקרקעין שבניגוד לחוק ערך זיכרון דברים בין צדדים לעסקה. לכאורה, עוד פסק דין בעל אופי צרכני. אך עיון בפסק הדין מגלה כמה דברים נוספים.

 

האותיות הקטנות 

 

נפתח בכך, שפסק דין זה היה הזדמנות עבור השופטת רייך-שפירא לחזור ולהדגיש הוראה חשובה מאוד בחוק המתווכים במקרקעין שנכנס לתוקף בשנת 1996. סעיף 12 לאותו חוק קובע כך: "מתווך במקרקעין לא יערוך ולא יסייע לערוך מסמכים בעלי אופי משפטי הנוגעים לעסקה במקרקעין ולא ייצג לקוח במשא ומתן משפטי לקראת עריכת מסמך כזה". מי שמפר הוראה זו צפוי לעונש של שנת מאסר ולקנס בגובה של יותר מ-900 אלף שקל.

 

סעיף זה נועד לשים קץ לתופעה בעייתית שרווחה לפני חקיקתו, כאשר מתווכים נהגו, כדבר שבשגרה, להחתים צדדים לעסקת מקרקעין (לרוב מכירה ורכישה של דירה) על זיכרון דברים שנועד ליצור מחויבות ביניהם לגבי העסקה. מניעיו של מתווך במצב מעין זה ברורים: ברגע שהושלמה עסקה הוא זכאי לקבל את שכרו.

 

אולם, חשוב להבין שזיכרון דברים, אותו מסמך שלרוב הוא קצר ואינו נראה כה מאיים כמו חוזה רגיל שבו מעוגנת עסקה כזו, מחייב לא פחות מחוזה ארוך ומסורבל. בעניין זה יש פסיקה עקבית הקובעת, כי כל עוד כלולים בזיכרון הדברים פרטים מהותיים המלמדים על נכונות הצדדים להתקשר בעסקה זו, מסמך זה יחייב אותם. משמעות הדבר היא, שמי שיבקש להתנתק ממחויבות שכזו ימצא עצמו בעצם מפר חוזה, על כל המשתמע מכך.

 

עשר שנים – כתב אישום אחד

כאמור, זה היה בין שאר הדברים שעמדו ברקע חקיקתו של סעיף 12 לחוק המתווכים במקרקעין. בפסק דין קודם שנתנה השופטת רייך-שפירא בפרשה דומה, שם הורשעה המתווכת עדי אופז, היא אף הרחיבה והסבירה את כובד משקלה הכלכלי והמשפטי של עסקת מקרקעין, וזאת כדי להמחיש מדוע חיוני להעמיד לדין מתווכים אשר למרות האיסור בחוק ממשיכים להחתים צדדים לעסקה על זיכרון דברים או כל מסמך משפטי אחר.

 

פסק הדין בעניין אופז ניתן באוקטובר 2006, עשר שנים לאחר כניסת החוק לתוקפו. ככל הידוע, זה גם היה פסק הדין הראשון והיחיד עד היום שבו הורשע מתווך עקב עבירה זו.

 

השופטת עמדה על כך בעת שגזרה את דינה של המתווכת שהרשיעה אז, וציינה כי למרות שעבירה זו נפוצה, ועל אף שכבר היו כמה וכמה תביעות אזרחיות מצד אזרחים שנפגעו מהתנהלות המתווכים, כתבי אישום לא הוגשו נגד מתווכים עבריינים. כתובתה של ההערה הזאת הייתה ועודנה משרד התמ"ת, אשר מופקד על אכיפת הוראות חוק המתווכים במקרקעין.

 

14 שנים – שני כתבי אישום

והנה, חלפו עוד ארבע שנים, ולא נראה שמשהו מהותי השתנה בעניין זה. המתווך שכעת הועמד לדין, יעקב עובדי אלעד, ביצע את העבירה במאי 2006, חודשים מעטים לפני שניתן פסק הדין הקודם, אולם כתב האישום נגדו הוגש רק במרץ 2009. למה? אין לכך תשובה טובה. גם השופטת לא הצליחה להבין מה גרם לכך, והתייחסה לכך במילים: "שיהוי בלתי מוסבר בהגשת כתב האישום".

 

האיחור בהגשת כתב האישום כשלעצמו הוא דבר בעייתי, והשופטת נדרשה לכך כאשר כתבה על מיעוט אכיפתו של חוק המתווכים במקרקעין בכל האמור באיסור על עריכת מסמכים משפטיים בידי מתווך. "על מהות העבירה נשוא הודאת הנאשם והתכלית החקיקתית שבבסיסה עמד בית משפט זה בהרחבה בפסק הדין בעניין אופז", ציינה. "מיטב הבדיקה העדכנית העלה שלא נוספה פסיקה חדישה יותר" (ההדגשה שלי – י"א).

 

במילים אחרות, מאז 1996 הוגשו רק שני כתבי אישום נגד מתווכים במקרקעין בגין העבירה של עריכת מסמך משפטי. על כך כתבה השופטת: "בעניין אופז נדרש בית המשפט בהרחבה לחובתן של רשויות האכיפה לעשות לשירוש התופעה שבהחתמת צדדים לעסקת נדל"ן על זיכרון דברים (שכידוע הוא מסמך בר תוקף ומחייב), ללא בדיקה משפטית מקצועית ובאופן שעלול להסב לצדדים המתקשרים בו נזקים כלכליים כבדים.

 

"לנוכח האינטרס הציבורי שבבסיס החוק, מפליא מאוד מיעוט האכיפה שגם עליו עמד בית משפט זה בעניין אופז הנ"ל, שכן ברור שהעדר אכיפה הופך את החוק במידה רבה ל'אות מתה עלי ספר'".

 

השופטת בחרה מילים עדינות

להגשת כתב האישום נגד אלעד באיחור רב הייתה השלכה גם על גזר דינו. מרכיב זה, יחד עם מרכיבים אחרים, שימש בשיקול דעתה של השופטת שהחליטה להקל בעונשו. למעשה, על אף שקבעה כי הוא ביצע את העבירה, פסקה השופטת כי ההליך נגדו יסתיים בלי שיורשע, מה שאומר שהוסר האיום על המשך עיסוקו בתיווך מקרקעין. יחד עם זאת, הטילה עליו לבצע 300 שעות עבודה לתועלת הציבור.

 

אם כן, האיש מבחינתו חמק מהרשעה וגם מטה לחמו לא יישבר – חרף מעשיו בניגוד לחוק. מנגד יש לזכור, כי חווה עינוי דין מיותר. חלפו כמעט שלוש שנים מאז ביצע את העבירה ועד שהוגש כתב האישום נגדו, ועוד יותר משנה עברה עד שנגזר דינו, בפרשה שמפסק הדין עולה שלא הייתה מאוד מורכבת מבחינה משפטית.

 

לכל אלו אחראי משרד התמ"ת, שכאמור מופקד על אכיפת הוראות חוק המתווכים במקרקעין. חסד עשתה השופטת עם התמ"ת, כאשר לא בחרה מילים קשות יותר מ"שיהוי בלתי מוסבר בהגשת כתב האישום", כדי לתאר את ההתנהלות הזאת. אך הדברים מדברים בעדם.

 

הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות ומנהלת פורום צרכנות ב-ynet

פורסם לראשונה 29/07/2010 13:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים