שתף קטע נבחר
צילום: index open

שני צמחוני: השינוי מתחיל בצלחת

גם אם אתם טורפי בשר מושבעים שחושבים שצמחונים הם יצורים סגפנים ומטיפי מוסר, קשה להתכחש ליתרונות הסביבתיים והבריאותיים של הפחתת צריכת הבשר - ולו רק ביום אחד בשבוע. זה הרעיון מאחורי הקמפיין העולמי של "שני צמחוני", שמגיע עכשיו גם לערוץ האוכל של ynet

הכל התחיל לפני 7 שנים, כשבית הספר לבריאות הציבור החשוב בעולם, באוניברסיטת ג'ון הופקינס, פתח בקמפיין "שני צמחוני" בתקווה לעודד את האמריקאים לאזן בקצת ירקות את ארוחותיהם עתירות הג'אנק, וכך גם לבלום את העלייה בשיעור הסובלים מהשמנה, מחלות לב, סוכרת וסרטן. אבל רק בהמשך, כשנחשפו הנתונים המדעיים על 'תרומת' תעשיית הבשר לזיהום הסביבה והתחממות כדור הארץ, הצטרפו לפרויקט ערים וקהילות ברחבי העולם.

 

4,000 ליטר מים בסטייק אחד

דו"ח המחקר של האו"ם, שפורסם לפני 4 שנים, גילה שתעשיית הבשר פולטת יותר גזי חממה מאשר כל התחבורה העולמית ומהווה גורם מרכזי למפגעים הסביבתיים החמורים ביותר: הרס הקרקע (70% מכריתת היערות באמזונס מתבצעת לצורך פינוי שטחי מרעה לבקר, וחלק ניכר מהשארית – לגידול מספוא), בזבוז מים (צריכת המים בייצור בשר בקר תעשייתי היא פי 10 מכמות המים שצורך גידול מזון צמחי בעל ערך קלורי זהה) וזיהום מים וקרקע בהפרשות בעלי-חיים, אנטיביוטיקה והורמונים. ראש פאנל האו"ם לשינוי אקלים, ד"ר רג'נדרה פצ'אורי, הסביר שיום צמחוני אחד בשבוע בבריטניה לבדה יועיל לסביבה כמו הורדת 5 מיליון מכוניות מהכביש. לקריאתו של פצ'אורי לצמצום צריכת הבשר הצטרפו מומחי סביבה מובילים בעולם כמו אל גור והלורד ניקולס סטרן, לצד סלבריטאים כמו פול מקרטני, גווינת פאלטרו ויוקו אונו.

 

אם בעבר היה העולם פשוט והתחלק בין טורפי בשר מושבעים לצמחונים סגפנים ומטיפי מוסר, היום התמונה מורכבת יותר, מיליוני אנשים אמנם לא מוכנים להתנזר מסטייקים, אבל גם אינם מסוגלים להתכחש למחיר השערורייתי שגובה כל סטייק מכדור הארץ (בדמות גזי חממה, זיהום ופגיעה במשאבי קרקע ומים) ומבריאותם שלהם (בדמות מחלות לב וכלי דם).  

 

במקביל מגלים צמחונים וטבעונים ותיקים שדווקא התפיסה השמרנית של צמצום - בלי בשר, בלי ביצים, בלי חלב - גורמת, בפועל, להרחבת התפריט ולגילוי עולמות קולינריים עשירים ומגוונים בהרבה משהכירו בעבר. אם ננסה להרכיב רשימה של המאכלים שאנחנו אוכלים, נגלה שרוב הזמן, רובנו אוכלים פחות או יותר את אותם הדברים. מתוך עשרות אלפי המוצרים המקיפים אותנו, רובנו דבקים לרוב באותם עשרות מוצרים מוכרים ולעוסים היטב.

 

הצטרפותן הרשמית של עיריות וושינגטון וסן פרנסיסקו לקמפיין מאשרת כי מדובר בתנועה סביבתית-קולינרית שתגרום למהפכה בתרבות האוכל המערבית, ויש לכך סיבה טובה: בישראל לבדה, מעבר ליום צמחוני אחד בשבוע יועיל לסביבה כמו הורדת יותר מ-500,000 מכוניות מהכביש (!). קשה לגרום לאנשים לוותר על מכוניותיהם. לעומת זאת, יום צמחוני בשבוע הוא צעד קטן וקל, והאפקט הסביבתי שלו עצום.

 

ערוץ האוכל של ynet מזמין אתכם להצטרף אלינו – מחובבי-אסאדו מושבעים שעשויים לגלות שקצת גיוון טוב לא רק למצפון אלא גם לחיך, וכלה בצמחונים וטבעונים שרוצים לגלות טעמים חדשים. בכל שבוע נחליף מתכונים, נבקר במסעדות שמציעות מנות צמחוניות מעניינות, ונארח שפים ובשלנים שיציעו דרכים יצירתיות אך פשוטות ליהנות מירקות, פירות, דגנים, קטניות, אגוזים, זרעים, פטריות ואצות. 

 

בורגר עדשים

המרכיבים (ל-5 בורגרים גדולים):

2 כוסות עדשים לאחר השריה במים למשך 5-10 שעות

1/2 כוס שיבולת שועל

1/2 כוס זרעי פשתן טחונים

4 כפות רוטב סויה

4 שיני שום או 1/2 בצל קצוץ

3 כפות טחינה

1 כפית אורגנו או עשב התיבול החביב עליכם

1 כפית כמון


בורגר עדשים (צילום: סיגל בן דוד)

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים במעבד מזון את כל החומרים עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.
  2. יוצרים מהתערובת 5 כדורים מהודקים ומשטחים לקציצות.
  3. מטגנים בכף שמן כ-5 דקות מכל צד או אופים על גבי נייר אפייה כ-15 דקות מכל צד.

 

הצעות גיוון:

  • אם אין לכם מעבד מזון אפשר להשתמש בבלנדר מוט או אפילו במזלג לשם ערבוב, התערובת תהיה אז פחות אחידה כמובן. במקרה זה מומלץ לבשל את העדשים 15-30 דקות.
  • מומלץ להגיש כצלחת, לצד דגן וירקות מבושלים או טריים, או בלחמנייה עם ירקות טריים וקטשופ.
  • את זרעי הפשתן ניתן להמיר באגוזי מלך טחונים.
  • במקום עדשים אפשר להשתמש בכוס שבבי סויה וחצי כוס מים רותחים. במקרה זה, אין צורך במעבד מזון.
  • אפשר להחליף את כף הטחינה בשתי כפות רסק עגבניות.

 

סושי צמחוני

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 כוס אורז (רצוי אורז לסושי)

1כוס מים

1 כף חומץ

1/2 כפית סוכר

1/4  כפית מלח

6 דפי אצות נורי

1 אבוקדו בינוני (אפשר להחליף בחביתה)

1 גזר בינוני

1 מלפפון גדול

150 גרם טופו (חצי גוש)


סושי צמחוני (צילום: סיגל בן דוד) 

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את האורז עם המים, החומץ, הסוכר והמלח בסיר מכוסה במשך כ-15 דקות.
  2. חותכים את האבוקדו, הגזר, המלפפון והטופו לרצועות מאורכות.
  3. לאחר שהאורז מצטנן מעט, פורשים אצה ומניחים עליה שכבה דקה ומהודקת של אורז. משאירים את שני הקצוות של האצה (כסנטימטר) ללא אורז.
  4. ליד השוליים הקרובים אליכם מניחים רצועות גזר, טופו ואבוקדו, לכל רוחב האצה, ומגלגלים לאורך.
  5. מרטיבים מעט את השוליים הרחוקים של האצה, מהדקים ומדביקים. חוזרים על התהליך עם יתר האצות.
  6. פורסים את הגלילים למקטעים ברוחב שני ס"מ ומגישים קר.

 

הצעות גיוון:

  • מומלץ לטבול בקערית רוטב סויה, ולהגיש לצד ג'ינג'ר כבוש.
  • במקום אורז, אפשר להשתמש בכרובית מגוררת במעבד מזון או בפומפייה.
  • ניתן למרוח על האורז שכבה דקה של חמאת בוטנים או רוטב צ'ילי מתוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים