שתף קטע נבחר

צילום: דודי ועקנין

היום ההחלטה על ילדי הזרים: התנאים יוגמשו?

אחרי שבשבוע שעבר דחתה את ההכרעה, היום כנראה תאמץ הממשלה את המלצות הוועדה הבין-משרדית - בתוספת הקלות בקריטריונים שיאפשרו לרוב 1,200 הילדים להישאר בארץ. עובדת מקולומביה, אם לבת 6: "פה יצרתי את המשפחה והחיים שלי"

רגע ההכרעה מגיע - הפעם באמת? אחרי שבשבוע שעבר נדחתה ההחלטה ברגע האחרון, הבוקר (יום א') צפויה הממשלה לאשר את מסקנות הוועדה הבין-משרדית לעניין מעמד ילדי הזרים בישראל, שקבעה כי יש לגרשם יחד עם הוריהם, אלא אם הם עומדים בשורת קריטריונים, שעיקרם - שהות רצופה של חמש שנים בישראל, ורישום לבית ספר ישראלי.

 

 

ההחלטה נוגעת לגורלם של כ-1,200 ילדי זרים החיים בישראל, ולהערכת גורמים המעורבים במאבק למענם, היא עלולה, אם לא יהיו שינויים בנוסח שהציעה הוועדה, להוביל לגירושם מהארץ של יותר ממחצית מהילדים - בין אם משום שאינם עומדים בקריטריונים, ובין אם משום שלא יוכלו לעמוד בפרק הזמן הקצר יחסית, 21 יום, שהוקצב להגשת כל המסמכים המוכיחים את זכאותם.

 

עם זאת, על פי משאל שרים שערך ynet לפני ישיבת הממשלה בשבוע שעבר, מסתמן כי בקרב רוב חברי הממשלה מסתמן רוב שיפעל להגמיש את התנאים שנקבעו עוד יותר, כדי לצמצם למינימום את מספר הילדים שיגורשו אל ארצות המוצא של הוריהם. כמו כן, נראה כי כל השרים סבורים שעל ישראל לאמץ מעתה מדיניות הגירה חדשה וברורה, שתמנע בעתיד את יכולתם של שוהים ועובדים בלתי חוקיים לעשות שימוש בילדים כדי לקבל את האשרה המיוחלת לשהות בישראל.


ביה"ס ביאליק-רוגזין בת"א, בו לומדים ילדי זרים רבים (צילום: עופר עמרם)

 

אמש אמרו שרי העבודה כי בכוונתם להציג יוזמות מקלות יותר. השר בנימין בן אליעזר הבהיר כי בכוונתו לפעול לכך שישראל לא תגרש ילדי עובדים זרים, ובמקביל תקבע נורמות ברורות לגבי העתיד. גם השר אבישי ברוורמן התבלט בדרישות להקל עוד בקריטריונים.

  

"אמא, אני בדיוק כמו דן ויובל מהגן"

קלאודיה איילה, עובדת זרה מקולומביה, היא אם לילדה בת שש. ערב ההכרעה בממשלה, המתח ניכר עליה. "בתי מתרגשת לקראת כיתה א', ומפחדת שלא תלך לבית ספר בעוד חודש יחד עם חבריה לכיתה", סיפרה ל-ynet. "אני מתפללת שתהיה תשובה חיובית לגבי הילדים".

 

לדבריה, "הייתה לנו תקופה יחסית רגועה עכשיו, והילדה שלי פחות מפחדת מהמשטרה. היא נורא חוששת שנחזור לקולומביה כי היא נולדה כאן ולא מכירה אף מדינה אחרת. היא שואלת אותי כל הזמן: 'אמא, למה החיים שלנו ככה? אני בדיוק כמו דן ויובל מהגן שלי'. יש לה המון חברים וחברות ישראלים, והיא מקנאת בהם שהם יכולים לטייל ולטוס לחו"ל בחופש, ולחזור בלי חשש - והיא לא".

 

קלאודיה מבקשת להעביר מסר לשרים: "החיים שלנו פה, בארץ ישראל. יצרנו פה חיים ומשפחות בלי לחשוב על זה - פשוט חיינו. בקולומביה אין לי אבא, אין לי אמא, אין לי אחים. פה יצרתי את המשפחה והחיים שלי".

 

מארגון "ילדים ישראלים", ממובילי המאבק נגד גירוש הילדים, נמסר ערב ההחלטה: "אנו מקווים שראש הממשלה שמע את זעקת הציבור נגד גירוש ילדי מהגרי עבודה. הבאנו את הוריהם לכאן באופן חוקי, והגיע הזמן שניקח אחריות על המצב שיצרנו במו ידינו. המדינה שלנו רק תרוויח אם 1,200 הילדים, חדורי אהבת ארץ ישראל, יהיו חלק חוקי ממנה".

 

גם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים מצטרף לקריאה שלא לגרש את הילדים. באיגוד מסבירים כי המהלך יגרור פגיעה קשה בילדים בהיבט הנפשי והפיזי, ואף עלול לסכן את חייהם. "משחר ילדותם קיבלו ילדי הזרים בישראל טיפול רפואי שהינו הטוב ביותר בעולם וחוסנו בכל החיסונים הנדרשים", מסביר אומר יו"ר האיגוד, פרופ' מתי ברקוביץ'. "גירושם לארצות שרובן מתפתחות עלול להוות סכנת חיים ממשית עבורם בגלל הירידה הדרסטית באיכות הטיפול הרפואי והחיסוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה למען ילדי הזרים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים