שתף קטע נבחר

הצבים הסתנוורו - הנופשים הראו להם את הדרך

אורות של מסעדה על החוף בתל אביב בילבלו חבורת צבי ים שאך בקעו מהביצים. נופשים שהבחינו בצבים התועים - ובחתולים שזממו לטרוף אותם - סובבו אותם וליוו אותם עד שהגיעו לים הבטוח. מומחה: בעונה הזו הצבים בוקעים ולא רק אורות מפריעים להם: גם אשפה, עקבות כלי רכב ואפילו בורות שילדים חפרו בחול

קבוצת צבוני ים שאך בקעו מהביצים בחוף הצוק בתל אביב, החלו לזחול - אבל לא לעבר המים; הם פנו לעבר אורות של מסעדה סמוכה. למזלם, הייתה שם משפחה מכפר סבא שסובבה את הצבים והראתה להם את הכיוון הנכון אל הים.
 
"האנשים במסעדה הבחינו בחלק מהצבים הקטנים זוחלים בחול - אבל בכיוון ההפוך מהים", סיפרה דלית סוטר ל-ynet. "האורות החזקים מהמסעדה כנראה גרמו להם להתבלבל. במקום להיכנס למים - הם ניסו להיכנס למסעדה. נוצרה ממש התקהלות של סקרנים וכולם רצו לעזור להם".
 
סוטר סיפרה כי השתתפה בעבר באירוע השבה לטבע של צבוני ים של רשות הטבע והגנים, וזכרה שחשוב להוביל את הצבים לכיוון הים בגלל סכנה מטורפים. "סמוך למסעדה היו פחים ולידם כמה חתולי רחוב. אחד מהם כמעט טרף את אחד הצבים. הוצאנו לו צב מהפה ממש שלפני שהוא נאכל", סיפרה סוטר.
 
"יחד עם הילדים שלי ועוד אנשים טובים שהזדמנו למקום, ליווינו כ-40 צבים עד שהם הגיעו למים. נשארנו שם עוד מספר שעות כדי לוודא שלא נשארו עוד צבים מאחור".
 
צילום: דלית סוטר

 

 
לפני כשבועיים החלה עונת בקיעת הביצים של צבי הים. למרות שהם בני דקות ספורות בלבד, הצבונים הקטנים מתחילים לזחול מיד כשהם בוקעים מהביצה, ומנסים להגיע למים. אלא שלעיתים קרובות הדרך למים מסוכנת, ורבים מהצבים לא שורדים את המסע הגורלי.
 
"הסכנה הגדולה של הצבים לאחר הבקיעה היא השהות על חוף הים", מסביר יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. "הם חשופים לטורפים כמו שועלים, כלבים, חתולים ועופות שונים שמחפשים מזון קל לציד. מבנה השלד שלהם עדיין רך ועדין - להבדיל מצב בוגר שקשה לחיות גדולות לטרוף אותו. מדובר ביצור שברירי שצריך למצוא את דרכו בחול".
 

כדי למנוע פגיעה בצבי הים, מעתיקים אנשי רשות הטבע והגנים את הקינים שלהם לאחר ההטלה למדגרות סגורות, המוקפות בגדר. העונה הועתקו 146 קינים של צבי ים מחופי הארץ - אך לא כולם שרדו; 14 קינים נטרפו על ידי שועלים. בהתחשב בעובדה שיחלפו לפחות 15 שנה עד שהצבים יוכלו להגיע לבגרות מינית, להזדווג ולהתרבות - כל צבון קטן שמגיע למים חשוב להמשך קיום המין, שמצוי כיום בסכנת הכחדה עולמית ואזורית.

 

"רק השבוע קיבלנו דיווח מילדים באזור אשדוד ששחפים טורפים צבוני ים. זו אחת הסיבות שהעתקנו העונה קינים רבים של צבי ים לתוך חוות הדגרה, כדי לאפשר לאלפי צבי הים לבקוע בסביבה מוגנת ובטוחה, ובאמצעות צוות מקצועי ומתנדבים שעברו הכשרה אנו מסייעים להם להגיע לים בביטחה", מוסיף לוי.
 

מדי שנה מסייעים אנשי הרשות להעתיק קינים ולהשיב לטבע בין 5,000 ל-7,000 צבים. מאז תחילת הפרויקט בשנות ה-80, שוחררו לדבריהם כ-60 אלף צבי ים חומים וכ-10,000 ירוקים.

 

אורות מבלבלים

סכנה נוספת שמאיימת על הצבים קשורה לתאורה. ברצועות החופים המצומצמות שעוד נותרו בישראל ישנה בנייה מאסיבית למגורים ובילוי, והתאורה גורמת לצבים לאבד את הדרך. גם האשפה הרבה שעל החופים מסכנת את הצבים הקטנים, שעלולים להסתבך או להיחנק משקיות ניילון למשל.
 
 
 
"הצבונים יכולים גם להיפגע מכלי רכב שנוסעים בניגוד לחוק על החוף. גם עקבות גדולים שמותירים סוסים ו'קוליסים' של מכוניות וטרקטורונים מהווים עבורם מכשול גדול", אומר לוי. "אפילו הבורות התמימים שילדים חופרים בחול במהלך משחק, או ארמונות בחול, יכולים להוות עבורם מחסום. מומלץ להרוס את הארמונות ולכסות את הבורות לפני שהולכים הביתה".
 
בעקבות המקרה בתל אביב, לוי קורא לציבור לגלות עירנות ולסייע לצבים שמגיחים מהביצים. "אם תראו עקבות או צבונים, כדאי ליצור קשר מיידי עם מוקד הסביבה בטלפון *6911 ולדווח לנו. כך נוכל להדריך אתכם כדי לעזור לצבונים ונשלח פקח לאזור. הציבור יכול לעזור להגן על הצבים מפני טורפים. אפשר לאסוף אותם בזהירות לדלי או מיכל יבש ולהשתדל לצמצם את מגע היד איתם עד שהפקח יגיע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יגיעו לים?
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
שועלים, חתולים, כלבים ועופות מסכנים את הצבים העדינים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צב ים קטן שנתקע בעקבות שהותיר סוס על החוף
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים