שתף קטע נבחר

מדענים ישראלים גילו את הגן לכאב כרוני

אם אתם סובלים מכאבים כרוניים, כדאי שתחפשו את האשם בגנים שלכם. חוקרים מהאוניברסיטה העברית הצליחו בפעם הראשונה לזהות גן שקובע את רגישותם של אנשים לפתח כאב כרוני לאחר פגיעה עצבית

אחד מכל חמישה בני אדם סובל מכאב כרוני לאחר פציעה או ניתוח. המנגנונים הביולוגים האחראים לחווית הכאב הקשה הזו נותרו לא ידועים עד כה, אולם מחקר בראשותו של פרופ' אריאל דרבסי מהמכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית מצא בפעם הראשונה את הגן שאחראי לכך.

 

פרופ' דרבסי ועמיתו חוקר הכאב פרופ' מרשל דבור, זיהו במחקריהם שקיימת סבירות גבוהה שהגן האחראי לתחושת הכאב בעכברים נמצא באזור בתוך כרומוזום מס' 15. במאמר שמתפרסם היום בכתב העת Genome Research מתארים השניים את תהליך זיהוי הגן.

 

ראשית, בעזרת גישות מתקדמות למיפוי גנים, צמצמו החוקרים את הטווח הרלוונטי להימצאותו של הגן לאזור הכולל כ-150 גנים בלבד מתוך כ-20,000 גנים הקיימים בגנום האדם.

 

בהמשך, הם התמקדו בעכברים ובחנו את ההתנהגות ביצורים שבהם הגן Cacgn2, שזוהה עם כאב כרוני, אינו מתפקד. הם מצאו הוכחה חד משמעית לתפקידו של הגן הזה בהקשר של כאב כרוני, ובשלב הבא בדקו את הזיקה שלו לכאב אצל בני אדם.

 

במחקר שנעשה בקרב חולות סרטן שעברו כריתת שד מצאו החוקרים כי חלק מהחולות מפתחות כאב כרוני הנמשך חצי שנה ויותר לאחר הניתוח, לעומת נשים אחרות שמפסיקות להרגיש כאב לאחר מספר שבועות. הגן Cacgn2 נמצא גם כאן אחראי במידה מסוימת על ההבדלים בכאב הכרוני בין הנשים.

 

יש צורך במחקרים רבים נוספים על מנת שיהיה ניתן ליישם את התוצאות הללו כדי לפתח טיפול טוב יותר נגד כאב, אך בנתיים החוקרים מעודדים מהתוצאות:

 

"הממצאים מראים כי לשונות בהופעת כאב כרוני בין אדם לאדם יש כנראה קשר לשונות בגנים בין אדם לאדם" מסביר פרופ' דרבסי. "הגילוי שלנו יוכל לספק תובנות לפיתוח טיפולים בכאב כרוני דרך מנגנונים שעד כה לא חשבו עליהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות האוניברסיטה העברית
פרופ' אריאל דרבסי ופרופ' מרשל דבור
באדיבות האוניברסיטה העברית
מומלצים