שתף קטע נבחר

בג"ץ: צריך אשה בטירקל, גם אם גבר יפרוש

שופטי בג"ץ הטיחו ביקורת חריפה במדינה בשל העובדה שאף אשה לא מונתה לוועדה החוקרת את אירועי המשט, ורמזו כי אם לא תשנה את עמדתה - יתערבו ויכפו צירוף אשה. "הממשלה לא ראתה רשימת מועמדות, לא נקבעו קריטריונים", הביעו תמיהה

בג"ץ הטיח הבוקר (יום ד') ביקורת קשה בממשלה על העובדה שאין ייצוג נשי בוועדת טירקל החוקרת את אירועי המשט לעזה, ושלח רמז עבה לפרקליטות כי אם המדינה לא תשנה את עמדתה - יתערב ויכפה צירוף אשה לוועדה. בדיון הבוקר העלתה השופטת מרים נאור את האפשרות שאחד מחברי הוועדה יתנדב לפרוש, ובמקומו תצורף אליה אשה. פרקליטות המדינה דחתה את ההצעה, ואמרה כי חברי הוועדה התגייסו למשימה, ולפיכך אין זה סביר שאחד מהם יפרוש.

 

הדיון בבג"ץ נערך בעקבות עתירה שהגישו ארגוני זכויות נשים, בדרישה לצרף לוועדה אשה, כך שהרכבה יתאם את חוק

שוויון זכויות האשה. בתשובה שהגישה לבג"ץ על העתירה עוד קודם לדיון, טענה הפרקליטות כי נעשה ניסיון סביר לאתר נשים שישולבו בוועדה, וכי שלוש נשים שאליהן נעשו פניות עוד לפני קביעת הרכבה הראשוני וגם לאחר מכן - סירבו להצטרף. עוד שתיים נפסלו, בין השאר משום שאחת כבר הביעה את דעתה בנושא המשט.

 

"האם הוספת אשה או שתי נשים כל-כך מעכבת את עבודת הוועדה?", הביעה השופטת נאור תמיהה בדיון. נציגת הפרקליטות, עו"ד חני אופק, השיבה לה כי "יושב ראש הוועדה מעריך שכן". השופטת נאור המשיכה להקשות: "אם ייקבע שצריכה להיות אשה, האם זה חייב להיות בדרך של הרחבת הוועדה?", שאלה, ואז הציעה שאחד מחברי הוועדה יפנה בהתנדבות את מקומו לאשה.

 

בשלב מסוים הופסק הדיון, והשופטים יצאו להתייעצות בת כמה דקות. כששבו, שאלו את נציגת המדינה אם יש טעם להמתין עד שעה מסוימת היום, כדי לאפשר למדינה לשקול מחדש את עמדתה. "אם תשקלו מחדש את עמדתכם, נקודת המוצא היא שזה לא מעכב את עבודת הוועדה", אמר השופט עוזי פוגלמן, ונאור סיכמה: "אני מציעה לכם שתגישו הודעה עד היום בשעה 17:00". היה בכך רמז עבה כי אם המדינה לא תשנה את עמדתה - בג"ץ ייאלץ להתערב ולכפות צירוף אשה לוועדה.


הרמטכ"ל בוועדת טירקל, היום. בקרוב אשה בפאנל? (צילום: מרק ישראל סלם)

 

במהלך הדיון מתחה השופטת נאור ביקורת על דרך הקמת הוועדה. "האם הממשלה ראתה בכלל רשימה של מועמדות? מי בכלל מרכיב רשימה כזאת?", שאלה. נאור קבעה כי בפני הממשלה לא עמדה רשימה של מועמדות וכי לא גובשו קריטריונים. לדבריה, היה צריך להכין נוהל כזה לפני ארבעה חודשים: "צריך היה להתוות מתווה. אם הייתם עושים את החשיבה הזו, אולי זה היה מאחורינו. עכשיו, כשאנו יודעים שהממשלה אפילו במוצהר לא ראתה רשימה בעלת קריטריונים, אז מה התשובה של גברתי לעניין זה?".

 

"הרחבה תפגע בוועדה, בזמן שהעולם מחכה"

השופטת הוסיפה והקשתה: "בכתב התשובה של המדינה נכתב שיו"ר הוועדה חיפש למעלה מ-10 נשים והוא לא מצא מישהי שתרומתה לוועדה עולה בתרומתה על דויטש ומרחב. השאלה היא מה קרה בממשלה, האם רשימת הנשים הייתה בפניה? האם הממשלה ראתה רשימת נשים ואמרה שאף אחת מביניהן אינה יכולה לתרום לוועדה כמו דויטש ומרחב".

 

השופט סלים ג'ובראן אמר מצדו: "השאלה היא האם נעשתה פנייה לארגוני נשים. יש להן מאגר טוב והריכוז מצוי בעיקר אצלן. ברגע שלא נעשתה פנייה, זו הבעיה. מיהו הגוף שבעצם עושה את הרשימה ומכין אותה?". השופט עוזי פוגלמן שאל בתורו: "האם יכול להיות מצב שלגורם הממנה אין רשימה? אם הייתה רשימת נשים, כפי שהייתה צריכה להיות, אז באותו שלב היו ממנים אשה".

 

בתגובה לדברי השופטים אמרה נציגת המדינה חני אופק: "אנו מבינים שצריך לעשות בדק בית פנימי בנוגע לתהליכים הראויים בוועדות מהסוג הזה. יש נכונות לעשות בדק בית מצדנו. במובן הזה העתירה השיגה השיג משמעותי, היועץ המשפטי נרתם לקיומו של בדק בית".

   

במהלך הדיון, התפתלה עו"ד אופק בהסברים ואמרה שאין ספק שהעובדה שלא היה נוהל מסודר היא תקלה. לדבריה, המדינה קיבלה על עצמה להחיל את הנוהל בעתיד והדבר הועבר לדרגים בכירים: "אנו מבקשים שלא תגיעו למסקנה שהחוק הופר. יש חשש שיעילות עבודת הוועדה תיפגע אם ההרכב יורחב. זה דבר חסר תקדים. יש גם דחיפות בגלל הציפייה הבינלאומית".

 

עמותת "איתך", הנמנית עם הארגונים שהגישו את העתירה, אמרה בתגובה: "לאור ההפרה הגסה של החוק ולאור חשיבותה העצומה של הוועדה, לא ייתכן שהמדינה תעמוד על עמדתה כי אין לשלב נשים, ובית המשפט העביר היום מסר חד משמעי כי מצב זה אינו ראוי ותקין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט טירקל. "הרחבת הוועדה תעכב עבודתה"
צילום: גיל יוחנן
השופטת נאור. "צריך היה להתוות מתווה"
צילום: דן בלילטי
מומלצים