שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לראשונה: פיקוח על תשלום בכניסה לשמורות טבע

האם בכל גן לאומי או שמורת טבע מותר לגבות כסף? ואם לא, מי מפקח על כך? מסמך חדש קובע לראשונה פיקוח של מוסדות התכנון על רשות הטבע והגנים, מחייב אותה להגיש כל חמש שנים תוכניות ולנמק מדוע היא מבקשת לגבות כסף

בחלק משמורות הטבע והגנים הלאומיים בישראל גובים מהמבקרים תשלום בכניסה, אך כעת תיאלץ רשות הטבע והגנים לעבור פיקוח הדוק ולנמק בפני מוסדות התכנון מדוע היא מבקשת לגבות כסף.

 

מסמך הבנות שגובש בשבוע האחרון בין המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים ומנהל התכנון - קובע לראשונה מערך פיקוח על הנושא השנוי במחלוקת, וגם עקרונות ברורים להבטחת זכות הגישה של הציבור.

 

כך למשל, מעתה תיאלץ רשות הטבע והגנים להגיש בכל חמש שנים את תוכניותיה להקמת שמורות וגנים ובהן לנמק את בקשותיה לגביית כסף בכניסה.   

 

מסמך ההבנות החדש, שפרטיו נחשפים כאן לראשונה, יובא בימים הקרובים לדיון ואישור במוסדות התכנון ואחד העקרונות המרכזיים בו הוא שלא בכל מקום תוכל הרשות לגבות כסף. כך למשל, באתרים הממוקמים לאורך החוף - תצטרך רשות הטבע והגנים להבטיח את זכות המעבר של הציבור בחינם.

 

כיום קיימים חמישה חופים הנכללים בשטחי שמורות טבע וגנים לאומיים, אשר בכניסה אליהם מוצבת עמדת גבייה הרשות: חוף בית ינאי, חוף הבונים, החוף בגן הלאומי אכזיב, החוף בגן הלאומי אשקלון וחוף האלמוגים באילת. בכל החופים הללו עומד התשלום בכניסה על בין 20 ל-30 שקלים.

 

הקריטריון הזה אינו מבטל את הגבייה הקיימת בחופים אלה, אך אם יאושר יגביל את יכולתה של הרשות לגבות בעתיד כסף ברצועות החוף.  


גביית כסף בשמורות טבע לאורך החוף? לא עוד. חוף בית ינאי

  

רוצים לגבות כסף? תנמקו

עד היום לא היתה מדיניות תכנונית ברורה בנוגע לסוגיית התשלום בכניסה, ובכל תוכנית להכרזת שמורת טבע או גן לאומי חדש - התקיימו דיונים נפרדים. ברשות הטבע והגנים גיבשו לפני כשלוש שנים מסמך מדיניות פנימי - אך כאמור הוא מעולם לא תורגם לקו מדיניות ברור, מול מוסדות התכנון שבהם מאושרות התוכניות.

 

מעבר לעובדה כי מעתה תיאלץ הרשות לנמק את בקשות הגבייה שלה, הרי שעל-פי המתווה החדש, תינתן כעת לציבור אפשרות כניסה חינם בסמוך לכל אתר שבו מתבצעת גבייה. במילים אחרות, אם אין באותו אזור אתר תיירותי או סביבתי דומה בחינם - לא תאושר בקשת רשות הטבע והגנים לגביית כסף בכניסה.

 

לצד זה, במסמך הוחלט עוד כי מטיילים ב"שביל ישראל" שנאלצים לחלוף בתוך שטחי שמורות טבע או גנים לאומיים - יוכלו לעשות זאת בחינם מבלי לשלם בכניסה. זאת, במידה ואין חלופה אחרת.

 

הצהרת כוונות

עקרונות אלו, באם יאושרו על ידי מוסדות התכנון, עולים בקנה אחד עם דברים שאמר לפני מספר חודשים השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן בכנסת.

 

"הדבר הנכון היה שכמעט כל האתרים האלה יהיו פתוחים ונגישים לציבור הרחב, כמו שמשאבי טבע כמו חוף הים צריכים להיות פתוחים ונגישים לציבור הרחב. לשם כך אזרחי המדינה משלמים מסים וזה מה שהם זכאים לקבל", אמר.

 

ארדן ציין באותו דיון כי "לצערי הרב, מדיניות משרד האוצר בעניין הזה גורמת לסוג של התייעלות עד כדי חנק לעתים של מוסדות שיש להם חשיבות ציבורית עליונה" ואמר עוד כי בכוונתו לגבש מהלך להרחבת אפשרויות הכניסה בחינם לאתרים.

 

יחד עם זאת, השר הדגיש כי "מובן שזה מחייב לתקצב את רשות הטבע והגנים. בסופו של דבר אם האתרים האלה לא יתוחזקו ולא יהיו בהם אבטחה ושמירה, ושירות לציבור, וניקיון וחינוך, אז לא עשינו שום דבר". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוגיה רגישה. תשלום בכניסה
צילום: רוני רבינוביץ
שמורת הבניאס
שמורת הטבע חולות ניצנים
צילום: חנן שפיר
שמורת גמלא
צילום: אבי אוחיון
מומלצים