שתף קטע נבחר

זירת הקניות

שיפוץ אקולוגי: בריא לדיירים, בריא לסביבה

בית ירוק לא חייב להיות עשוי בוץ או קש. זה יכול להיות בית רגיל הבנוי על פי עקרונות אקולוגיים, במטרה לשמור על הבריאות והסביבה. האקולוג שמואל חן ובת זוגו ציפי, נכנסים השבוע לבית ירוק כזה ביישוב חדיד, שליד בן שמן - ויש להם טיפים

השבוע ייכנסו האקולוג שמואל חן ובת זוגו ציפי לביתם החדש ביישוב חדיד שליד בן-שמן. זהו בית פרטי ירוק באמת - לא כזה שעשוי מבוץ או מקש, אלא בית קונבנציונלי הבנוי על פי עקרונות אקולוגיים במטרה לשמור על הבריאות ועל הסביבה כאחד.

 

זה לא היה פשוט. בני הזוג לא הצליחו למצוא קבלן או מפקח בנייה שמבינים בתחום ולכן החליטו להקים חברה בשם 'הבונים הירוקים‭,'‬ העוסקת בייעוץ ובליווי פרויקטים מהסוג הזה. בשיא עונת השיפוצים ומעברי הדירות ביקשנו מהם טיפים. לדבריהם, בנייה ושיפוץ אקולוגיים מייקרים את ההוצאות ב-חמישה אחוזים‬ בלבד, והן מחזירות את עצמן במהירות.

 

איטום ובידוד: "לפני הצביעה מומלץ להשתמש בטיח תרמי כדי לשפר משמעותית את הבידוד בבית‭,"‬ אמרה ציפי בעת ביקורנו בבית. זה היה באחד מימי החום הגדול, שכלל לא הורגש בבית אף שלא פעל אף מזגן אלא רק מאווררי תקרה. חלונות ה'בידודית' בבית מורכבים מזגוגית כפולה עם רווח ביניהם, ובתקרות הותקנו חלונות עליונים המאפשרים זרימת אוויר מכל החללים. לא רק החום הכבד לא הורגש בבית, גם רעש המטוסים מנתב"ג הסמוך לא נשמע.

 

• הצללה: כנדרש בבנייה ירוקה, הבית מצויד בפתחים גדולים לצורך זרימת אוויר ותאורה טבעית, דבר הדורש ליצור הצללה כדי למנוע קרינה ישירה. "בבית פרטי כדאי לשתול עצים נשירים בצד מערב, כדי שימנעו את הקרינה בטווח הארוך", אומרת ציפי.

 

ולמי שאין גינה? תריס כמובן. אבי מאור, מנהל חברת הבנייה 'חנן מור‭,'‬ אומר שחשוב לבחור תריסים שמאפשרים כוונון. "בבנייה החדשה נהוג להכניס תריסים חשמליים, אך אלה מאפשרים שני מצבים בלבד - פתוח וסגור. תריס מתכוונן או פרגולה יאפשרו לווסת את הקרינה‭."‬ אגב, חברה זו קיבלה תו תקן לבנייה ירוקה למגורים (ת"י ‭(5281‬ בפרויקט הארגמן הנבנה בנס-ציונה.

 

• צביעה: רוב חומרי הטיח והצבע מכילים חומרים מזיקים מסוג VOC (תרכובות אורגניות נדיפות) וממיסים עם כימיקלים שעלולים להזיק לבריאות. "חשוב לדרוש מהשיפוצניק או מהקבלן להשתמש רק בטיח מינרלי ובצבעים על בסיס מים‭,"‬ מסבירים שמואל וציפי.

 

• מערכת המים: שיפוץ הוא הזדמנות לשפר את ניצול מערכות המים בבית. בעזרת מרזבים ייאספו מי הגשמים מהגג כדי להשתמש בהם להשקיה. גם מי המזגנים ייאספו במרתף לשימוש חוזר. אשר למי השתייה - לשם כך יש להתקין ברז נפרד עם סנן וכמובן חסכמים על כל ברז.

 

• פסולת: אם עוד לא שמעתם, המשרד להגנת הסביבה הכריז על המהפכה, ובקרוב נתחיל להפריד אשפה במטבח הביתי. הבית בחדיד כבר מצויד בפחים נפרדים: לשאריות מזון ולפסולת יבשה. בהמשך הדרך אמורות הרשויות לדאוג למיחזור כל הסוגים.

 

• רהיטים: לצד עיצוב הרהיט חשוב לחקור את סוג החומרים שהוא מכיל. "הימנעו מרהיטים המכילים חומרי PVC ודבקים אפוקסיים, המזיקים בעיקר לילדים‭,"‬ אומר שמואל.

 

• למתקדמים: בבית חן מותקנות מערכות סולאריות ומערכות מים אפורים, המביאות לחיסכון ניכר הן לסביבה הגלובלית והן לכיס המשפחתי. אבל את זה כבר נשאיר למתקדמים.

 

הטור התפרסם במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על רקע הבית החדש. האקולוג שמואל חן
צילום: יריב כץ
מומלצים