שתף קטע נבחר

תבעו מועדון שהכניס רק חבר "אשכנזי" - והפסידו

חמש שנים לאחר שהצטיידו בחוקר פרטי שתיעד את רגעי הכניסה למועדון "החורבה" שפעל בחיפה, דחה בית המשפט את הטענה לסלקציה על רקע עדתי וגזעי. בין היתר התברר כי חלק מהתובעים נכנסו למקום ובילו בו בהזדמנויות אחרות

סלקציה במועדונים מותרת? לפעמים דווקא כן. בית משפט השלום בחיפה דחה היום (ד') תביעה שהגישו צעירים ממוצא דרוזי וגאורגי נגד מועדון "החורבה" שפעל בעבר בחיפה. טענתם כי כניסתם למועדון נמנעה מתוך אפליה על רקע גזעי ועדתי נדחתה על-ידי השופט, שקבע כי לא רק שלא הוכח רקע פסול לסירוב להכניסם, אלא גם כי "שערי המועדון היו פתוחים למבלים מכל קצוות הקשת, כל עוד לא היוו גורם לסיכון ואלימות בתוך המועדון".

 

בספטמבר 2005 הגיעו שישה צעירים ל"חורבה", שנחשב אז לאחד המועדונים הפופולריים ביותר באזור חיפה, מלווים בחוקר פרטי שתיעד את ההתרחשויות בכניסה למקם במצלמת וידיאו. לדבריהם, אחד מהם, בעל "מראה אשכנזי", התאפשרה - בעוד היתר נותרו מחוץ לשערי המקום, בהוראת הסלקטור. בשל כך, הגישו יחד נגד המועדון תביעה בסכום 300 אלף שקלים.

 

הבעלים, רן קאושנסקי, טען באמצעות עורך דינו, שלומי שרון, כי הכניסה למועדון התאפשרה לכל אדם ללא כל הבדל. "אשכנזים, מזרחיים, בהירי עור וכהי עור, ערבים ויהודים ובעלי זהות מינית שונה", פירט בכתב ההגנה. "הכניסה למועדון נמנעה רק ממי שנתפס גורם לסיכון אפשרי" - כפי שלדבריו, היו התובעים.

 

קאושנסקי טען גם כי הכיר בעבר שניים מבין התובעים, שלדבריו "נהגו באלימות מילולית, באגרסיביות ובאופן שאינו הולם". הוא ציין כי שוטר שהיה במקום זיהה אף הוא את אחד מהם כ"גורם סיכון" וכן כי שלושה מבין התובעים סירבו לזיהוי במצלמות אבטחה.

 

בפסק דינו דחה השופט רמזי חדיד כי רקע עדתי או גזעי להחלטה שלא להכניס את התובעים, ואף ציין כי כשאלה נשאלו בבית המשפט האם הבחינו באפליה גזעית במועדון, התחמקו מתשובה.

 

"(אחד התובעים) התחמק פעם אחר פעם מתשובה עניינית לשאלה מהם הקריטריונים למראה חיצוני של המבלה שתותר כניסתו למועדון", כתב השופט חדיד. "לו הייתה אמת בטענת התובע כאילו המועדון התיר כניסתם של המבלים לאחר בחינה של המראה החיצוני, ניתן היה לצפות שידע לציין אפיונים אלה ואחרים של המבלים שהותרה כניסתם, כגון גבוהי קומה, חסונים, בלונדינים, בעלי עיניים וצבע עור בהירים וכדומה".

 

בעדויות שמסרו תובעים אחרים מצא השופט סתירות, בין היתר לאחר שהתברר שבהזדמנויות אחרות הם אכן נכנסו למועדון ובילו בו. גם באשר לסרט הווידאו שהציגו, כתב השופט כי "בשום אופן לא ניתן לאפיין את הנכנסים כבעלי חזות אשכנזית, עד כמה שניתן היום לאפיין חזות אשכנזית להבדיל מחזות אחרת. לא ניתן לומר כי אלה שהותרה כניסתם למועדון הם בהכרח יפים, גבוהים ובהירי עור יותר מאשר התובעים שנמנעה כניסתם אליו".

 

עו"ד שרון, שייצג את בעל המועדון, אמר ל-ynet: "אני שמח שבית המשפט לא נתן יד לחבורה, שבתואנות שווא ניסו לעשות עושר על גבו של מי שתרם במשך יותר מ-15 שנה לתרבות העיר חיפה. ה'חורבה' היה המועדון היחיד בארץ שבמשך כל שנות פעילותו לא נרשם בו אירוע אלימות אחד, והכל בזכות ערנותו של מרשי והרחקת גורמי סיכון מהמועדון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא נכנסו למועדון. ארכיון
עו"ד שלומי שרון. ייצג את בעלי "החורבה"
מומלצים