שתף קטע נבחר

מפגש הצלמים: אתרי צילום ברשת

רוצים עצות לצילום, טיפים על ציוד ואיפה לרכוש אותו, פידבקים על התמונות שלכם ומקום להיפגש עם צלמים אחרים? הכירו כמה פורומים מומלצים לצלמים ברשת

היום, בעידן הפייסבוק, רואים את המרדף של צלמים אחרי הפידבקים החיוביים והאהדה. לרוב בפלטפורמות האלו מי שמגיב ועושה לייק זה החברים שלך שמשתדלים רק לפרגן ולא לתת תגובות שליליות חס וחלילה.

 

הבעיה היא שאותן תגובות חיוביות לא מקדמות יותר מדי את הצלם. אני לא אומר שהן לא חשובות, להיפך. התגובות החיוביות הללו חשובות כי הן מדרבנות להמשיך ולשתף תמונות אבל זה לא מספיק. אסור להתעלם מחשיבות הביקורת העניינית.

 

ביקורת הינה דבר חשוב וכלי עיקרי בתהליך הלמידה וההתפתחות של צלמים וחשוב לדעת לעשות זאת כמו שצריך. לרוב ביקורת בונה, קשה ככל שתהיה, שווה הרבה יותר מעשרות מחמאות ותגובות בסגנון "אהבתי", "תמונה מצוינת" ודומיהן.

 

האינטרנט הנה פלטפורמה מצוינת בשביל זה ואשמח להציג לפניכם את פורומי הצילום המובילים בארץ. ישנם הבדלים גדולים בין הפורומים אבל בסופו של דבר המטרה שלהן היא אחת – לספק תשתית נוחה לצלמים לתת ולקבל ביקורת על תמונות וכתוצאה מכך להשתפר. כל אחד בוחר לעצמו את הפורום האהוב עליו וכמובן שישנם רבים שפעילים במספר פורומים.

 

פוטולייט

מייסד: ואדים אונישצ'נקו

קצת מספרים: הוקם ב-2006, 19,000 חברים, 350,000 תמונות ומעל 3 מיליון ביקורות.

פורומים באתר: ציוד צילום לקניה ומכירה, דרושים, שאלות ותשובות, אירועים ותערוכות, טיולים מפגשים ותערוכות, צילום ומחשבים, תרבות הצילום והדיון בישראל ועוד.

גילוי נאות קטן, פוטולייט הינו הפורום הראשון בו התחלתי את דרכי בעולם הצילום ולמדתי רבות מהתגובות שקיבלתי באתר ומהפורומים השונים בו.

 

פוטולייט הוא פורום שיכול לתת מענה לכל צלם בכל רמה. גם לצלם שרוצה למכור את תמונותיו וגם לצלמים חובבים ומקצועיים כרשת חברתית שדרכה יוכלו להכיר צלמים נוספים.

מטרת האתר על פי ואדים, מייסד האתר הינה להעלות את רמת הצילום בארץ.  האתר מכיל גלריה לכל משתמש וגם פורומים ומאופיין בתחרותיות בין הצלמים.

מעבר לנתינת ביקורת, ישנה הצבעה לבחור את התמונה הטובה של היום, השבוע והחודש.

 

תמונה לא טובה באתר תזכה לציון שלילי ותמונה טובה תקבל מחמאות רבות. בנוסף לכל המידע הקיים באתר, הפורומים והגלריות, פוטולייט מארגנים טיולים לצלמים, מאפשרים הדפסות איכותיות של התמונות בפורום ובהמשך מתכננים אף לארגן תחרויות צילום נושאות פרסים. האתר הינו כמעט היחידי שבנוי לא על בסיס פלטפורמה קיימת. וכתוצאה מכך הינו מאוד דינאמי, חי ומשתנה באופן רציף. חלק מהפעילות באתר הינה בתשלום.

 

הקבוצה של שלומי

מייסד: שלומי ארדיטי.

קצת מספרים: הוקם ב-2001, 3,000 חברים ו- 450,000 אשכולות.

פורומים באתר: צילום ואומנות דיגיטאלית, צילום רחוב, פוטושופ, הפורום הטכני, מילים על צילום ועוד.

 

שלומי, איש אכפתי ומקסים הקים את הקבוצה במטרה לתת מענה לחברים שרוצים לצלם ביחד וללמוד מהניסיון מתוך אמונה שככל שמצלמים יותר לומדים יותר מהטעויות.

אצל שלומי מדובר קודם כל בקבוצה ממשית ולא רק אינטרנטית. קבוצה שנפגשת ויוצאת לצלם כל שבועיים, קבוצה שעורכת תערוכות קבוצתיות כל שנה וכל זה ללא תשלום. בנוסף , מדי שנה, הקבוצה בוחרת פרויקט כלשהו והשנה לדוגמא נבחרו 12 צלמים מתוך הקבוצה להעלאת פרוייקט הומאג' לציירים מפורסמים.

 

הפורומים באתר מנוהלים ע"י מתנדבים ומשמשים את הצלמים להציג את התמונות, לקבל ביקורות בונות ולצפות במדריכים שנכתבים ע"י חברי הקבוצה. בנוסף יש אתגר צילום חודשי ואתגר פוטושופ נושאי פרסים.

 

ייחודיות הקבוצה של שלומי הינה בתחושת הבית שנוצרת, היחס האישי וההיכרות בין חברי הפורום. כל משתמש חייב להזדהות בשמו האמיתי בנוסף לכינוי שלו כחבר בקבוצה. אוכל להעיד מהתנסות אישית שהקבוצה מצליחה להגשים את יעודה ובאמת ישנה הרגשה משפחתית. באופן אישי מרגיש שלמדתי המון מהמפגשים והכרתי המון חברים מקסימים דרך האתר הזה.

 

Picshare

מייסד: דורון חזן

קצת מספרים: הוקם ב-2006, 4,300 חברים, 35,000 תמונות.

פורומים באתר: אירועים וימי צילום, אומנות הצילום, אתרים אישיים, טכניקות צילום ועוד.

 

דורון הקים את האתר בתחילה במטרה ליצור מאגר תמונות מסחרי ולמכור דרכו את התמונות לכל דורש אך מהר מאוד הוא הבין שבשביל לצבור כמות תמונות מספקת הוא יצטרך לחכות עוד זמן רב ולכן החליט לשנות את ייעוד האתר ולהפוך אותו לאתר לחובבי צילום וצלמים מקצועיים בו יוכלו להעלות תמונות ולקבל ביקורת אך עדיין יקבלו את הפלטפורמה שדרכה יוכלו למכור את התמונות. כלומר הוא שילב את רעיון מאגר התמונות המסחרי יחד עם הפורומים.

 

האתר מעוצב ידידותית למשתמש ויש בו 10 פורומים בנושאי צילום, בנוסף לתוכן ומידע על צילום ויש לכל משתמש גלריה שבה הוא מציג את עבודותיו. מכיוון שחלק ממטרות האתר היא מכירת התמונה כל תמונה באתר מקוטלגת בקטגוריה מסוימת ותחת מילות מפתח שונות ומשתמש שהעלה תמונה לגלריה יכול להציע אותה למכירה דרך אתר פיקפונג ובעתיד מתוכנן לאפשר למכור קובץ ולא רק הדפסה של תמונה ולאפשר לצלמים חובבים להפוך את התחביב לדבר שיכניס "דמי כיס" לצלם.

 

להבדיל מאתרים אחרים, באתר זה אין הגבלה על גודל וכמות התמונות אך התמונות שמועלות לגלריה עוברות בדיקה אנושית לפני שהן שעולות לאתר. דורון הוא בחור דתי ולא מאפשר להעלות תמונות עירום או תמונה חושפניות כגון בחורה בבגד ים. בנוסף, תמונה שאינה טובה מבחינה טכנית לא תוכל להיכנס לגלריה אבל כן תוכל להתפרסם באחד הפורומים.

 

D-spot

מייסד: מקס פנסון

קצת מספרים: הוקם ב-2004, 15,320 משתמשים, 270,000 תמונות, 1,570,000 הודעות.

פורומים באתר: אומנותי, ספורט ואקשן, צילום ציפורים, הפורום האנונימי, עדשות, תאורה ועוד.

 

D-Spot הינו המרכז הגדול ביותר לידע בנושאי צילום בישראל. האתר הוקם ע"י מקס במטרה להקים קהילה לצלמים בישראל כאשר באותה תקופה, שנת 2004, היה בארץ רק את הפורום של תפוז ומקס הרגיש שחסר משהו.

 

הייחודיות של האתר כיום הינה כמות המידע העצומה ומספר המשתמשים הגדול. ישנם באתר פורומים רבים שבהם כל אחד יכול למצוא את מקומו, אפילו ישנו פורום ייעודי לצלמים שמצלמים בפילם, כן, יש עוד כמה כאלו.

 

בנוסף לכך מתפרסמות בו חדשות בנושא הצילום, מאמרים וביקורות על מצלמות ותוכנות. לטענת מקס, מרבית המשתמשים באתר לוקחים את נושא הצילום בצורה רצינית ולרוב צלמים חובבנים שאינם מתייחסים ברצינות לצילום לא ימצאו את מקומם באתר זה ויעזבו לאתרים אחרים. כפועל יוצא מהפורום מתקיימים מפגשי צילום ספונטניים שגולשים מארגנים וישנה תחרות שבועית נושאת פרסים.

 

מקס היה רוצה שהצילום בארץ יהיה יותר עם דגש אומנותי מאשר טכני אבל קשה מאוד לתת דגש לזה בפורומים השונים אבל הוא עוד לא אמר נואש.

  

פורטל הצילום של טד

מייסד: יוסי קרמר

קצת מספרים: הוקם ב- 2005, 1600 משתמשים.

פורומים באתר: אומנות, טבע ובע"ח, מבחן הסלון, צילום אחר, צילום וסיפור ועוד.

 

הנאתו העיקרית של יוסי בפורומים בהם היה חבר הייתה להעלות כתבות, דו"חות מבחן על ציוד צילום וללמד מהניסיון שלו חובבי צילום אחרים. בשלב מסוים הרגיש שהחומר שהוא מעלה לפורומים השונים מתפזר, שלא מתייחסים אליו בכובד ראש ושחבל על הטרחה וכתוצאה מכך החליט להקים אתר משלו בו יוכל לפרסם את דו"חות המבחן שעשה והחליט לקרוא לאתר באותו שם כמו הניק שלו בפורומים, "טד".

 

לאחר שהקים את האתר לחצו עליו חברים צלמים שלו להוסיף לאתר גם פורום אינטראקטיבי.  התנאים אצלו בפורום נוקשים יחסית. צריך להזדהות בשם וכולם יודעים מי זה כל אחד. ההחלטה הזאת נבעה מהניסיון העגום שלו בפורומים אחרים בהם אנשים היו משתלחים אחד בשני ומעכירים את האווירה. הוא מאמין שכדי שהפורום יהיה באמת יצירתי צריכה להיות אווירה שקטה שתקדם יצירתיות ולא אווירה של התכתשויות וקליקות למינהן. בכדי לשמור על אותה האווירה המשפחתית שהוא חיפש, חברי הפורום נפגשים פעם במספר חודשים ומצלמים יחדיו או עוברים הרצאה ללא תשלום. האתר ממומן באופן עצמאי ומתוך עקרון הוא לא שם בו פרסומות.

 

יוסי משקיע שעות רבות במהלך השבוע ללקט חדשות מעניינות ולכתוב דו"חות מבחן אובייקטיבים שמתורגמים ונקראים גם בחו"ל על ידי אלפי גולשים.

בפורטל הצילום הוא מגיש על צלחת לכל מי שרוצה ללמוד, לדעת ולהשתתף, פלטפורמה מהנה בתחום הצילום.

 

כמו שראיתם, ישנם מספיק מקומות לקבל ביקורות על התמונות. בכתבה זו סקרתי רק את האתרים המובילים בארץ אבל ישנם עוד מספר אתרים קטנים יותר ועוד רבים בחו"ל.

כל מה שנשאר עכשיו הוא לבחור תמונה. אז קדימה, תבחרו אחד מהפורומים ותתחילו להגיב – ההנאה מובטחת.

 

 

הכתבה פורסמה במקור בגיליון 012 של קומפוזיציה - מגזין הצילום של ישראל. להורדת הגיליון.
גיא פריבס הוא צלם עצמאי ומדריך בגליץ – בית ספר לצילום . בקרו אותו גם בפייסבוק

 

 

בואו לעשות לנו לייק: לערוץ המחשבים יש גם פייסבוק

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה פוגשים עוד צלמים?
צילום: אהוד קינן
קומפוזיציה. מגזין הצילום של ישראל
מומלצים