שתף קטע נבחר

נשיא איראן: אם נותקף - התגובה תהיה עולמית

על רקע השקת הכור בבושהר הזהיר מחמוד אחמדינג'אד כי התגובה לתקיפה ברפובליקה האיסלאמית תהיה כואבת. עם זאת, העריך ש"השליטים האמריקנים" לא יאפשרו לישראל לתקוף. סגן הנשיא עלי אכבר סאלחי: "תקיפת הכור בבושהר תהיה פשע"

באיראן חגגו היום (שבת) את הפעלת הכור הגרעיני בבושהר ומיהרו לשגר מסר תקיף למערב. ראש סוכנות הגרעין של איראן, עלי אכבר סאלחי, אמר: "מהיום הכור בבושהר הוא תחנת כוח, משום שהוכנס לתוכו דלק, ולכן תקיפתו תיחשב לפשע".

 

בראיון לטלוויזיה האיראנית אמר סאלחי, המשמש גם כסגנו של אחמדינג'אד: "כמובן שאנחנו לא מצפים שהוא יותקף, אבל חשוב שהאויבים יקחו את זה בחשבון".

 

גם הנשיא מחמוד אחמדינג'אד הזהיר מפני תקיפה בראיון שהעניק לעיתון הקטארי "א-שרק". "האפשרויות שלנו לא יהיו מוגבלות, הן ייגעו לעולם כולו", הבהיר, "אני מאמין שיש מי שחושב על תקיפה באיראן, במיוחד אלה ביישות הציונית. אבל הם יודעים שאיראן היא מבצר שלא ניתן להרוס, ואני לא חושב שהשליטים האמריקנים שלהם ירשו להם לעשות זאת".

 

"איננו מודאגים מכל מתקפה ואנו מוכנים לכך", טען אחמדינג'אד, "אויבינו יודעים כיצד נגיב. הם יודעים היטב שהסטירה האיראנית תהיה מקיפה וקשה". הנשיא האיראני שב והדגיש את נכונותה של טהרן לבצע החלפה של דלק גרעיני והאשים את המערב כמי שהכשיל את ההסכם של ארצו עם טורקיה וברזיל בעניין הזה.

 

אחמדינג'אד הכחיש כי ארגון חיזבאללה או כל ארגון אחר מן הפלגים הפלסטינים מקבל פקודות מאיראן, אולם הוא הוסיף באותה נשימה כי הרפובליקה האיסלאמית "תגן על כל הפלגים והקבוצות הנאבקות ביישות הציונית". הוא גם טען כי ארצו לא הושפעה מהסנקציות שהוטלו עליה. 

 

סגן הנשיא סאלחי אמר בראיון שהעניק לטלוויזיה האיראנית כי מוקדם עדיין מוקדם לדבר על בניית כור נוסף כמו בושהר להפקת חשמל, אך ציין כי לאיראן יש תוכניות בכיוון הזה. "עדיין מוקדם לדבר על כך. אנחנו נמסור את המידע על כך בהמשך", הוא אמר.

 

הבוקר העבירה רוסיה מוטות דלק גרעיני, שהוכנסו לליבת הכור הגרעיני, במטרה

להפעילו לצורך הפקת חשמל. התהליך בוצע בפיקוח של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, והרוסים הם אלה שיאספו את הפסולת הגרעינית של הכור, ממנה ניתן לייצר פצצת אטום, על מנת שאיראן לא תנצל זאת

 

בעבר התנגדה ארה"ב לבניית הכור בבושהר, אך לאחר שהושגו ההבנות בנוגע לפסולת הגרעינית, התנגדות האמריקנים הוסרה.

 

החשש העיקרי כיום בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן נובע מפעילות העשרת האורניום במתקן התת-קרקעי בנתנז, שבו ממשיכה איראן להעשיר אורניום ברמה נמוכה. החשש במערב הוא כי איראן חותרת להעשיר אורניום ברמה גבוהה הדרוש לייצור חומר בקיע.

 

מנגד, טוענת טהרן כי תוכנית העשרת האורניום נועדה לצרכים אזרחיים

 בלבד, כמו הפקת חשמל, וכי היא פועלת במסגרת האמנה לאי הפצת נשק גרעיני ונתונה לפיקוח הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית.

 

סאלחי התייחס ללוח הזמנים של ייצור החשמל בבושהר: "רק בסוף נובמבר יתחיל בושהר להפיק חשמל ב-40 או 50 אחוז מהיכולת שלו". הכור בבושהר, הנחשב לכור מיושן, מסוגל להפיק כ-1,000 מגה וואט חשמל, ולטענת איראן הוא חלק מתוכנית רב שנתית שלה להגברת ייצור החשמל במדינה.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 21/08/2010 14:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחמוד אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
קריינקו וסאלחי (משמאל) בכור בבושהר
צילום: רויטרס
צילום: AFP
מטעינים את מוטות האורניום
צילום: AFP
הכור בבושהר. החל לפעול
צילום: AFP
מומלצים