שתף קטע נבחר

ארה"ב מרגיעה: הכור בבושהר לא מסוכן

במחלקת המדינה אמרו שההפעלה הרוסית של המתקן הגרעיני "מדגישה שאיראן לא צריכה להעשיר אורניום בעצמה". גם הבריטים הכירו בזכות האיראנים להפיק חשמל, אך הזכירו את "החרדה העולמית" מהפרת החלטות מועצת הביטחון

הנציג הרוסי כינה את הפעלת הכור האיראני בבושהר "יום גדול", אבל במקומות אחרים בעולם נשמעו אחר הצהריים (שבת) קצת אחרת. במערב אמנם מכירים בזכותה של איראן לבנות כור למטרות אזרחיות, אך מזהירים מהזרועות האחרות של תוכנית הגרעין.

 

בתגובה ראשונה, בארצות הברית הדגישו ש"הכור בבושהר מתוכנן לספק אנרגיה אזרחית ואנו לא רואים בו סכנה להתחמשות". עם זאת, דובר במחלקת המדינה, דרבי הולידיי, ציין עוד כי הצעד הנוכחי "מדגיש שאיראן לא צריכה להעשיר בעצמה אורניום אם מטרותיה הן לשלום בלבד".

 

בעבר התנגדה ארה"ב לבניית הכור בבושהר, אך לאחר שהושגו ההבנות בנוגע לפסולת הגרעינית, התנגדות האמריקנים הוסרה.

 

בבריטניה השמיעו קול דומה. "תמיד כיבדנו את זכותה של איראן לפתח מתקן גרעיני אזרחי לחלוטין", אמר השר במשרד החוץ בלונדון, אליסטר ברט, כמה שעות אחרי שרוסיה העבירה מוטות דלק גרעיני,

 שהוכנסו לליבת הכור במטרה להפעילו להפקת חשמל. התהליך בוצע בפיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), והרוסים הם אלה שיאספו את הפסולת הגרעינית, ממנה ניתן לייצר פצצת אטום, על מנת שאיראן לא תנצל זאת.

 

"הבעיה היא הסירב המתמשך של האיראנים לשכנע את סבא"א והקהילה הבינלאומית שכל פעילותם להעשרת אורניום ובנושא המים הכבדים מיועדות רק למטרות שלום", אמר השר הבריטי.

 

לדבריו, הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון על טהרן מעולם לא נועדו למנוע את הקמת תחנת הכוח בבושהר. "אבל עד שאיראן לא תשעה את פעילות העשרת האורניום שלה ולא תתרצה לחששות סבא"א בנושא האפשרות להפקת נשק גרעיני, היא תפר שש החלטות של מועצת הביטחון ותישא בהשלכות הסנקציות".

 

ברט ציין עוד כי על איראן לנהל משא ומתן בנושא עם המעצמות, מה שלדעתו יוביל להקלה ב"חרדה העולמית" לגבי הפעילות הגרעינית, על-ידי "ריצוי הקהילה הבינלאומית והבהרה שהמטרות הן אזרחיות בלבד".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 21/08/2010 15:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
היום בבושהר
צילום: AFP
צילום: AFP
ראש הגרעין האיראני (משמאל) ומקבילו הרוסי, היום
צילום: AFP
מומלצים