שתף קטע נבחר

הכור בבושהר: מי ערב שאיראן לא תפתח פצצה?

בישראל מודאגים מהמהלך ההיסטורי. מומחים מרגיעים ומסבירים מדוע לאיראן לא יהיה קל להערים על רוסיה - מפעילת הכור שרשמה את ההישג האמיתי - ולפתח בעזרתו נשק. למוסקבה יש אינטרס לעמוד ככלב שמירה

הפעלתו ההיסטורית אתמול (שבת) של הכור הגרעיני האיראני בבושהר הייתה אמנם צעד חשוב קדימה בתוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית, ובאופן תיאורטי המתקן יכול לשרת את מאמצי טהרן להשיג נשק אטומי, אבל המומחים אינם סבורים שיהיה בידה לעשות כן. המהלך עורר מחאה והבעת דאגה מצד ישראל, אך לדברי אותם מומחים, לאיראנים לא יהיה קל להערים על הפקחים הרוסים, ולהשתמש בפסולת הגרעינית של המתקן כדי לייצר פצצה.

 

הפעלת המתקן אתמול הייתה רגע היסטורי, שבו הצטרפה איראן לרשימת המדינות המחזיקות בתחנת כוח גרעינית. הכור

נחנך אחרי עשרות שנים של בנייה והכנות, כשהדלק הגרעיני הוטען אליו בפיקוח טכנאים מרוסיה - שסייעה לאיראן בבנייתו מאז שנות ה-90'. עם זאת, יעברו עוד כמה חודשים עד שהוא יחל לייצר חשמל. העין הרוסית אמורה להמשיך ולבחון את הנעשה באתר גם בעתיד, ולדאוג שאיראן לא תנצל את הפסולת הגרעינית לייצור פצצת אטום.

 

ד"ר אפרים אסכולאי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, הסביר ל-ynet שגם אם האיראנים ירצו לנצל את אותה פסולת לפיתוח נשק, לא יהיה להם פשוט "לתחמן" את הרוסים. "דלק זה לא דבר שמכניסים ומוציאים בקלות, שליש ממנו ייצא כעבור שנה וזה נעשה בפיקוח מלא. זה מבצע מורכב שלוקח כמה עשרות ימים, ושם יהיו הפקחים והרוסים כמובן".


הכור שנחנך בבושהר. "לא מעיד על היכולת של איראן" (צילום: AFP)

 

לדברי אסכולאי, "גם כשהדלק מחוץ לכור צריכים מפעל הפרדה גדול. זו פעולה כימית ארוכה, מסובכת ומלוכלכת, וכרגע אין סימנים שאיראן בונה מפעל כזה". בהתאם לחוזה שנחתם בין איראן לרוסיה, מוסקבה תספק לטהרן את הדלק הגרעיני, ותקבל אותו בחזרה בתום השימוש תחת פיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

 

"רוסיה לא רוצה שכנה גרעינית בלי שליטה"

אלא שכאן עולה השאלה מי ערב לכך שהרוסים אכן ימנעו מאיראן לנצל את הפסולת הגרעינית למטרות צבאיות. "לרוסיה אין אינטרס להפוך את איראן למדינה גרעינית מבחינה צבאית", משיב פרופ' אמנון סלע מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. "הם יותר מדי קרובים לאיראן מבחינה גיאוגרפית, ולרוסיה אין שום צורך שתהיה לידה מדינה גרעינית שאין לה עליה שום שליטה".

 

סלע מסביר כי מלבד הכסף הרב שרוסיה מקבלת עבור פרויקט הכור בבושהר, היא מנצלת את המעורבות שלה גם לצבירת עוצמה כמתווכת מטעם האו"ם והעולם על פעילות הגרעין של משטר האייתוללות.

 

לפחות בכל הקשור למערכה הדיפלומטית נגד איראן, נדמה שישראל נשארה אתמול קול בודד בחזית מול טהרן. רוסיה, שהאינטרסים שלה ברורים כמי שעומדת מאחורי הכור, הדגישה בימים האחרונים שהוא יסייע להרחיק את איראן מפעילות גרעינית שמטרתה ייצור נשק, אבל אתמול הודתה גם ארה"ב כי הכור אינו מסוכן. עם זאת הדגישו בוושינגטון כי "איראן לא

צריכה להעשיר בעצמה אורניום אם מטרותיה הן לשלום בלבד". טהרן טענה כל העת כי היא מעשירה אורניום במתקניה הגרעיניים על מנת לספק דלק גרעיני בעתיד לכורים שתבנה.

 

ובכל זאת, ד"ר אסכולאי סבור כי הכור בבושהר אינו מחזק את העמדה האיראנית, לפיה תוכנית הגרעין שלה נועדה לצורכי שלום. "זה פרויקט שעומד בפני עצמו ולא קשור בשלב זה לשום פרויקט אחר במערך הגרעין האיראני". איראן תדאג כנראה למנף את ההישג הראשון שלה בתחום הגרעין לצורכיה, אך לדברי אסכולאי כלל לא מדובר בהישג איראני, אלא בהישג של הרוסים - משום שהם אלה שמפעילים את הכור. "זה לא מוכיח שום דבר בקשר לשליטה האיראנית ביכולת גרעינית", הדגיש.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בבושהר. "דלק לא מכניסים ומוציאים בקלות"
צילום: רויטרס
צילום: AFP
בכירי הגרעין של איראן ורוסיה אתמול. מוסקבה תרסן?
צילום: AFP
מומלצים