שתף קטע נבחר

נתניהו על המו"מ: השגת שלום אפשרית, אך קשה

בפתח ישיבת הממשלה, התייחס נתניהו להשקת המגעים הישירים עם הפלסטינים: "אני רוצה להפתיע את הספקנים, אך אנו זקוקים לשותף אמיתי שיושיט יד מהצד הפלסטיני". השר שלום אמר כי רה"מ התחייב שההקפאה תסתיים במועד שתוכנן

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס הבוקר (יום א') בישיבת הממשלה השבועית להשקת המשא-ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים בוושינגטון, בשבוע הבא.

 

בפתח הישיבה אמר נתניהו: "לכל הספקנים, אומר כי השגת השלום היא אפשרית - אבל קשה. אני מברך על ההזמנה של ארצות-הברית להשיק שיחות ישירות בין ישראל לפלסטינים, ללא תנאים מוסכמים".

 

נתניהו הוסיף ואמר כי "מאז הקמת הממשלה, לפני שנה וחצי, אני קורא לקיים שיחות כאלה.

אני יודע שישנה ספקנות רבה אחרי 17 שנים, מאז החל תהליך אוסלו, ואפשר להבין מדוע היא קיימת. אנו מבקשים להרגיע את הספקנים, אך כדי לעשות זאת אנו זקוקים לשותף אמיתי שיושיט יד מהצד הפלסטיני".

 

ראש-הממשלה הוסיף כי כדי שאותם מגעים יישאו פרי, יהיה צורך גם לוותר בנושאים שונים. "משא-ומתן יחייב את שני הצדדים לעשות צעדים. אם יש שותף כזה, אפשר להגיע לשלום שיושתת על שלושה נדבכים מרכזיים: הראשון, סידורי ביטחון אמיתיים וממשיים במדינת ישראל. השני, הכרה בישראל כמדינת העם היהודי, מה שכולל בתוכו את סוגית זכות השיבה והפתרון לפליטים הפלסטיניים, שיימצא במדינה הפלסטינית שתקום. הנדבך השלישי, הקמת המדינה הפלסטינית מחייבת אותה להיות מפורזת והיא אמורה לסיים את הסכסוך, כך שלא יהיה המשך שלו בשום דרכים אחרות".

 

בסיום דבריו, קבע ראש-הממשלה כי "הסכם - משמעו סוף הסכסוך. אם יתקיימו שלושת הנדבכים האלה, אפשר להשיג שלום".

 

השר סילבן שלום אמר כי נתניהו הצהיר לפניו שתחילת המגעים לא תביא להמשך הקפאת הבנייה בהתנחלויות מעבר לתאריך שנקבע. "ראש הממשלה ענה בתשובה לשאלתי, בדיון של שרי הליכוד לפני ישיבת הממשלה, שאין מבחינתו שינוי בהחלטת הממשלה באשר לסיום הקפאת הבניה ביהודה ושומרון ב-26 בספטמבר".

 

באשר להתנהלות המגעים, אמר שלום כי "ארצות-הברית היא השחקן הבכיר ברביעייה הבינלאומית והיא מחויבת להצהרות הפורום הזה. המבחן יהיה ב-26 בספטמבר, אז נוכל לדעת אם ההצהרה שלהם בנושא ההקפאה היא הקובעת".

 

עוד לפני הדיון, הביע שר האוצר, יובל שטייניץ, פסימיות באשר לעתיד השיחות. "אומר זאת בלשון סגי נהור: אני מאוד מאוד לא אופטימי". מקורביו של שטייניץ הסבירו כי תחושותיו נובעות מהצהרותיהם האחרונות של ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, ובכיר הרשות, סאיב עריקאת, שאיימו כי בהיעדר הארכה להקפאת הבנייה - ייפסק המשא-ומתן.

 

גם השר אבישי ברוורמן מהעבודה התייחס להשקת המגעים ואמר כי "הדבר הגרוע ביותר הן שיחות סרק. אם המדיניות שמנחה את ראש-הממשלה היא של 'יהיה בסדר', אז מוטב שלא ייסע כלל לארצות-הברית".

 

חברו למפלגה, השר יצחק הרצוג, אמר כי "מדובר בהתפתחויות משמעותיות ביותר. זו הזדמנות למנהיגי הצדדים לשבת זה מול זה ולהביט זה לזה בעיניים כדי להכריע אם הם מתכוונים להבקיע למען השלום".

 

לעומתם ומימין, קבע שר המדע, דניאל הרשקוביץ, מהבית היהודי: "המשך ההקפאה כלל לא עומד על הפרק. בעבר הפלסטינים הוכיחו שכשהיד שלנו מושטת לשלום היא נדחית ברגל גסה, ולכן קשה לפתח אופטימיות".

 

שר התשתיות, עוזי לנדאו, הביע תקווה כי "המשא-ומתן יוביל בסופו של דבר להסכמים משמעותיים, למרות שעדיין לא ברור מהן ההסכמות שלפיהן עורכים את השיחות. אני יודע רק מהם קווי היסוד של הממשלה ושההקפאה תסיים ב-26 בספטמבר, אבל גם בצד השני חייבים להחליף דיסקט".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהיה קשה. בנימין נתניהו, הבוקר
צילום: רויטרס
מומלצים