שתף קטע נבחר

גולדמן זאקס תסחר באורניום. למה דווקא עכשיו?

אם לפני עשור היו אומרים לנו שבנק גולדמן זאקס יסחר בעתיד באורניום, היינו תמהים במבוכה. ואולם, ההיסטוריה מוכיחה שהחלטות הבנק היו תמיד מדויקות, וכנראה שגם הפעם הוא מקדים את כל מתחריו. כך התחיל הרומן שלו עם היסוד המסוכן

בתחילת השבוע הודיעה גולדמן זאקס, ענקית הבנקאות בניהולו של לויד בלנקפיין, כי היא עשויה להכניס סחורה חדשה לפלטפורמת המסחר שלה - אורניום. "אנו צופים גידול משמעותי בענף האנרגיה הגרעינית במהלך השנים הבאות, שצורך אורניום כדלק", הכריזו ראשי הבנק. אך מה פתאום אורניום? ממתי היסוד הכימי הרעיל הזה הפך למשהו שניתן לסחור בו?

 

בבעלות גולדמן זאקס חברות שונות שקונות ומוכרות סחורות כגון גז, נפט וגז טבעי. למעט מאוד בנקים נוספים בעולם יש את היכולת הכלכלית להחזיק חברות מסוג זה, והיכולת לשלוח סחורות באופן פיזי מקנה לגולדמן זאקס יתרון משמעותי על פני מוסדות פיננסים אחרים. 

 

הרומן של הבנק עם האורניום החל כאשר חברת האנרגיה קונסטליישן אנרג'י נקלעה לבעיות כלכליות. גולדמן זאקס קפץ על ההזדמנות, רכש אותה, ובמסגרת עיסקת הרכישה קיבל לידיו את מלאי האורניום הראשון שלו.

 

הדחף לכניסה לעולם סחורות האורניום נובע מביקושים גדולים שנרשמו בחודשים האחרונים מחברות תשתיות וממתקני יצור אנרגיה. לדוגמה, חברת ARMZ (שחצי ממנה שייך לממשלת רוסיה) רכשה לאחרונה מחצית מחברת הכרייה הקנדית אורניום וואן תמורת 610 מליון דולר. העניין מתחבר אלינו יותר משאנו חושבים, כיוון שביום ראשון החל לפעול רשמית הכור האיראני בבושהר - בחסות רוסיה.

 

רוצים לסחור באורניום?

החברות המובילות בתחום האורניום הן : Uranium Participation Corp , Cameco וישנה גם תעודת סל - NLR (market vector nuclear energy). אלו שלוש הדרכים הבולטות למעקב אחרי סקטור האורניום. כסוחרים, סביר שלא תמצאו עסקה אידיאלית על אחד מהגרפים הללו. האם גולדמן רואים משהו שהגרפים לא מספרים עדיין?

 

כמו בורסות המניות המוכרות בעולם, בהן יכול האדם הפשוט לקנות ולמכור ניירות ערך, קיימות גם בורסות של סחורות, בהן נסחרים חוזים עתידיים על סחורות מבוקשות. חוזה עתידי הוא חוזה על מחיר מוסכם בין הקונה למוכר לרכישת הסחורה במחיר זה.

 

קיימות מספר סחורות הנסחרות כיום בבורסת הסחורות, כדוגמת: נפט, פחם, גז, זהב, אורז וכו'. מחיר הסחורה עולה ויורד עקב הביקוש שלה בעולם. הביקוש לפחם, ולנפט, לדוגמה, המשמשים ליצור אנרגיה, עלה ואיתו גם מחיר החוזים על סחורות. אותם גופים שרכשו את הסחורות עם תחילת הביקוש קיבלו את ההזדמנות ליצור רווחים של מאות ואלפי אחוזים. האם גולדמן זאקס מכוונת לאורניום כגל הביקושים הבא?

 

אורניום כסחורה נסחרת

אורניום נכנס לשוק יצור האנרגיה כאשר נולדו תחנות כוח גרעיניות, אך רק בשנים האחרונות, עקב שיפור הטכנולוגיות בעולם, הוא הפך לפרקטי וכך אורניום הפך לסחורה נסחרת. גולדמן זאקס, אשר ידוע כגוף פיננסי המוביל את השוק ומנצל הזדמניות הרבה לפני גופים אחרים, צופה עלייה בביקוש לאורניום, כלומר עלייה בשימוש בכורים גרעיניים בעולם שהאורניום משמש כדלק עבורם.

 

עוד במשבר הסאב פריים ב-2008 גולדמן זאקס הקדים לעשות שורט (מכירה בחסר) על אג"ח של בנקאות המשכנתאות וכך ניצל את הירידות בשווקים הפיננסים וגרף רווח של מאות מיליוני דולרים כאשר שוק המשכנתאות התרסק, זאת לעומת מתחריו שהפסידו מיליארדים וחלקם פשטו את הרגל; המשקיע האגדי וורן באפט הגביר את האמון בבנק כשרכש בשיא המשבר ממניותיו בשווי של 5 מיליארד דולר. לעין בלתי מיומנת מהלך זה נראה הזוי, אך בסופו של דבר הוא כמעט הכפיל את השקעתו.

 

אלו רק חלק מהגישות החדשניות בהן נוקט הבנק. אם לפני עשור היו אומרים לנו שגולדמן זאקס יסחרו באורניום היינו מחייכים חיוך מובך של חוסר הבנה. ואולם, ההיסטוריה כאמור הוכיחה שההחלטות של גולדמן זאקס מאז ומעולם היו מדויקות להפליא וכנראה שגם הפעם הבנק מקדים את כל מתחריו. לא בכדי הוא הבנק הרווחי ביותר אי פעם בוול סטריט.

 

נכתב על ידי דודו רוז מ"סימפל טרייד" - בית ספר ללימוד מסחר בשוק האמריקני


פורסם לראשונה 25/08/2010 19:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן אורניום באיראן
צילום: רויטרס
דודו רוז
צילום: אלי גרוס
מומלצים