שתף קטע נבחר

קניה: הנשיא חתם על החוקה המושפעת מארה"ב

מאווי קיבקי, שהיה חבר מפלגת השלטון כשקניה זכתה בעצמאות ב-1963, אמר כי "זה היום החשוב ביותר בהיסטוריה של האומה שלנו מאז עצמאותה". על החגיגות העיבה נוכחותו של נשיא סודן, המואשם ברצח עם ובפשעים נגד האנושות בחבל דרפור

נשיא קניה חתם אתמול (יום ו') על החוקה החדשה שאישרו רוב אזרחי המדינה במשאל עם בתחילת החודש, ואשר מושפעת מאוד משיטת הממשל האמריקנית ונחשבת לאירוע הפוליטי המשמעותי ביותר למעט הכרזת העצמאות של המדינה לפני כמעט 50 שנה.

 

החוקה החדשה מהווה חלק משמעותי בהסכם חלוקת הסמכויות בין הנשיא מאווי קיבקי, וראש הממשלה ריילה אודינגה. השניים חתמו על ההסכם בפברואר 2008, כדי לעצור את המהומות בהן נהרגו לפחות 1,000 בני אדם בעקבות הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות המדינה ב-2007.

 

"אני מרגיש כבוד להיות נשיאכם ברגע זה, משום שזה היום החשוב ביותר בהיסטוריה של האומה שלנו מאז עצמאותה", אמר קיבקי בן ה-78, שהיה חבר במפלגת העצמאות הקנייתית כשבריטניה העבירה את מושכות השלטון לנשיא הראשון של קניה ב-1963, ז'ומו קנייתה. ראש הממשלה אודינגה אמר כי החוקה היא צעד משמעותי שייגשר על המחלוקות הפוליטיות והאתניות במדינה.


צעד משמעותי. רה"מ אודינגה לאחר אישור החוקה במשאל העם (צילום: AP) 

 

"איש לא יכול היה לחשוב שמהקציר המר של האלימות והמחלוקת שפרצו לפני שנתיים תצמח לידתה של אחדות לאומית שחמקה מאיתנו במשך יותר מ-40 שנה", הדגיש אודינגה.

 

המשימה: חוקים חדשים ובית משפט עליון

החוקה החדשה מצמצמת באופן ניכר את סמכויות מוסד הנשיאות, ומציבה דרישות שאפתניות למדי לממשלה ולפרלמנט של קניה, ותהליך יישום השינויים צפוי להימשך כחמש שנים. בין היתר, הממשל בקניה נדרש להקים בית משפט עליון וסנאט וכן להיפטר משופטים מושחתים או חסרי יכולת. המשימה הגדולה הזו דורשת, בין היתר, העברת 49 חוקים חדשים בפרלמנט.

 

העם בקניה הביע אושר בעקבות החתימה על החוקה, ופטריק גיצ'וקי, רוכל בדוכן רחוב בניירובי הבירה, צבע את כל גופו בצבעי הדגל של המדינה עם הכתובת "קניה מ'פיה - קניה חדשה". "אנחנו מאושרים להיות אזרחי קניה ואנחנו שמחים שיש חוקה חדשה", אמר גיצ'וקי, והביע תקווה שבעקבות השינויים תחל התמודדות עם הבעיות הרבות של הנוער במדינה.


חגיגות בניירובי, בירת קניה, לאחר אישור החוקה במשאל העם (צילום: AFP)

 

הזמרת אמי קוסגיי, אשר שרה בטקס החתימה והובילה את כל האח"מים בריקודי שמחה, אמרה כי החוקה החדשה מסמלת התחלה חדשה עבור המדינה. "רובנו רק קראנו על אירועים כאלה כשגדלנו ולמדנו היסטוריה. היום אנחנו חלק מההיסטוריה", אמרה בגאווה רבה.

 

ענן שחור מעל החגיגות: נשיא סודן בא לברך

על החגיגות, אליהן הצטרפו מנהיגים מכל רחבי אפריקה, העיבה נוכחותו של נשיא סודן, עומר אל-באשיר, שהוצא נגדו צו מעצר בינלאומי בגין רצח עם ופשעים נגד האנושות בעקבות האלימות הקשה בדרפור. להערכת האו"ם, בגין פעולותיו של אל-באשיר, נהרגו כ-300,000 בני אדם בחבל הארץ רווי הדם.


העיב על החגיגות. נשיא סודן עומר אל-באשיר (צילום ארכיון: AFP) 

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמר כי הוא מאוכזב מקבלת הפנים שערכה קניה לנשיא הסודני,

 שזו הפעם השנייה מאז הואשם ב-2009 שהסתכן במעצר ויצא למדינה החברה בבית הדין הבינלאומי הפלילי. 

 

בהודעה שפרסם הבית הלבן מטעם אובמה, שחלק ממשפחתו חיה בקניה, נמסר כי למרות שארצות הברית מברכת על אימוץ החוקה החדשה בקניה, הממשלה במדינה האפריקנית "התחייבה לשתף פעולה באופן מלא עם בית הדין הבינלאומי הפלילי, ועליה לקיים התחייבויותיה". עם זאת, מסר אובמה כי החוקה החדשה היא צעד חשוב "אשר מציב דוגמה חיובית לאפריקה וליתר מדינות העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקווה לגישור. אזרחי קניה חוגגים את אישור החוקה
צילום: AFP
אחדות שחמקה 40 שנה. בתור להצבעה במשאל העם (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים