שתף קטע נבחר

ארה"ב: הקפאת הבנייה תעלה לדיון בשיחות

יומיים לפני חידוש המו"מ, אמר דובר מחלקת המדינה: "נשב ונדבר בצורה ישירה על כל נושאי הליבה כולל ההתנחלויות. זו הדרך היחידה להגיע להסכמות בנושא החשוב הזה"

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, יודיע הלילה (ג'), בנאום לאומה על סיום המערכה הצבאית בעירק, וישנס מותניים לקראת המטרה הבאה - השקת המשא ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים.

 

בעוד ישראל מנסה לחלץ מארה"ב "פתרון יצירתי" שיאפשר לפתוח במו"מ ובמקביל לחדש את הבנייה בהתנחלויות, קבע אמש דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, כי הקפאת הבנייה תעלה לדיון בשיחות: "נוכל לשבת ולדבר בצורה ישירה על כל נושאי הליבה כולל ההתנחלויות. חשוב שהצדדים יקיימו שיחות ישירות, כי זו הדרך היחידה להגיע להסכמות בנושא החשוב הזה".

 

גם דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, התייחס אמש למו"מ הקרב, ואמר כי הפסגה היא אינטרס אזורי שאינו קשור להכרזת הנשיא הצפויה. "זהו אינטרס של האזור בנפרד מנושאים אחרים, כמו עיראק". עוד אמר, כי הוא מאמין שהצדדים רציניים בכוונותיהם להשיג שלום, אך הדבר אינו מבטיח תוצאות חיוביות: "כל צד היה צריך לנקוט בצעדים כדי להראות לנו שהוא רציני, אך זה לא אומר שהשיחות יהיו קלות. כבר ניסינו שיחות דומות בעבר במשך שלושה עשורים".

 

בניגוד לקראולי, גיבס סירב להתייחס להקפאת הבנייה, שצפויה להסתיים ב-26 בספטמבר, והעדיף להתמקד בעתיד הקרוב יותר. "אנחנו ממוקדים ב-1 וב-2 בספטמבר", אמר. "מוקדם לקבוע מה יהיה ב-26 לחודש, הצדדים יהיו בחדר וידונו בנושאים שיובילו לשלום ארוך טווח. תמיד אמרנו שהדרך הטובה ביותר לפתור את הבעיות היא לשבת משני צידי השולחן ולדבר".

  

"יש סיבות לאופטימיות" 

השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, יגיע הבוקר לבית הלבן כדי לעדכן את הנשיא על הפגישות שקיים עם הצדדים לפני חידוש המו"מ. אובמה יעמוד בראש הפסגה המשולשת ביום רביעי, ולאחר מכן מכן תנהל שרת החוץ הילרי קלינטון את השיחות עצמן, שיחלו יום לאחר מכן.

 

יועצו לשעבר של הנשיא ג'ור'ג בוש הבן, סטיב האדלי, התייחס גם הוא לחידוש השיחות. הוא הזהיר מפני כישלון שלישי

לאחר הניסיונות העקרים באנאפוליס ובקמפ דיוויד, אך אמר כי הפעם יש גם מקום לאופטימיות. "יש הרבה פסימיות והרבה דאגה לגבי מה שיקרה אם המאמץ הזה ייכשל", אמר, "אבל יש בסיס לאופטימיות. הנשיא עבאס וראש הממשלה פיאד פועלים להקמת מוסדות, הם מפגינים שליטה ביטחונית בשטח, הישראלים משתפים פעולה, והפלסטינים יכולים להתחיל לראות את צמיחתה של מדינה פלסטינית".

 

האדלי הציע לצדדים להשתמש בשיחות הקודמות כבסיס למשא ומתן העתידי. "אנחנו יודעים איך הגבולות ייראו. אנחנו יודעים מהם סידורי הביטחון הנחוצים. יש בסיס לבנות עליו בשיחות הללו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דובר הבית הלבן. העדיף להתמקד בעתיד הקרוב.
צילום: AP
צילום: איי פי
היועץ האדלי. אופטימי
צילום: איי פי
מומלצים