שתף קטע נבחר
צילום: אורנית גורטלר, Jupiter

ראש השנה בביהמ"ש: תקריות שפגמו בשמחה

לא תמיד השנה החדשה מתחילה ברגל ימין: לעתים צרות בבנק לא מאפשרות למלא את שולחן החג במטעמים, ורמת אירוח ירודה בבית המלון הורסת נופש משפחתי שליו. האם בית המשפט מתחשב באווירת החג?

"תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה" - יש כאלו, אשר האיחול הזה פסח על ראשיהם, והשנה לא התחילה אצלם ברגל ימין. במקום להסב לשולחן לסעודת החג ולאכול תפוח בדבש, ראש של דג וגרגרי רימון, נאלצו כמה וכמה אנשים להתמודד עם תקריות לא נעימות, שהצליחו להשכיח מהם את שמחת החג.

 

 

לרגל ראש השנה ליקטנו כמה תביעות קטנות צרכניות שעוסקות בחג. האם ביהמ"ש פסק לתובעים פיצוי שעזר להשכיח ולו במעט את הנזק ועגמת הנפש שנגרמו להם בחג? לא תמיד.

 

בית הארחה ברמה ירודה

מי לא מחכה לארוחת החג בערב ראש השנה? יש החוגגים את ערב החג בביתם או בבית מי מקרובי המשפחה, ויש הבוחרים לחגוג את החג במלון. מסתבר, כי שהייה במלון בראש השנה יכולה להיות חוויה לא כל-כך נעימה.

 

בני הזוג רייס הזמינו אירוח לראש השנה התש"ע בבית הארחה "החוף הירוק" ליד נתניה בעקבות מודעה שהתפרסמה בעיתון "בשבע". הם שילמו עבור האירוח 1,500 שקלים. במודעה נכתב, כי מדובר במלון שנמצא מול הים בנתניה, שבחג יהיה במקום "מניין ספרדי ואשכנזי", וכי יהיו במלון ארוחות חג.

 

לטענת התובעים, עובד המלון הבטיח להם כי במקום יש בית-כנסת שבו יערכו תפילות החג. אולם, כאשר הגיעו למקום, התברר לבני הזוג רייס, שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. הם טענו, כי לא מדובר במלון אלא בבית הארחה, שחדריו מצויים במבנה טרומי, כי המיטות אינן זהות ורמת הציוד והריהוט במקום ירודה מאד, וכי אין במקום כלל בית כנסת.

 

התובעים שוחחו עם מנהל המקום שניסה לשכנע אותם להישאר ולהתארח בבית הארחה בימי החג, ואף הציע להביא לחדרם מקרר שבו יהיה פיצוי עבורם. אולם מאחר שלדעת התובעים החדר היה במצב ירוד ולא הובא לחדר כל מקרר, החליטו לעזוב את בית הארחה, וכשעה לפני כניסת החג, נסעו להתארח אצל בת משפחה שגרה במגדל העמק. התובעים ביקשו מ"החוף הירוק" להחזיר להם את כספם, אך פניותיהם לא נענו, ועל כן הגישו תביעה לביהמ"ש לתביעות קטנות בירושלים.

 

השופטת תמר בר-אשר צבן, קבעה כי מכיון שלא הוגש כתב הגנה מטעם "החוף הירוק", ומכיון שנציג מטעם המלון לא התייצב לדיון, יש לקבל את התביעה. השופטת הורתה למלון להשיב לבני הזוג רייס את הסכום ששילמו, 1,500 שקלים, וכן לשלם להם הוצאות משפט של 200 שקלים. (ת"ק 4541-09 רייס ואח' נ' אורון סוכן הזמנות ואח'). המסקנה היא, שמלון שהבטיח ולא קיים, ישיב את הכסף לאורחים המאוכזבים.

 

הכל דבש? לא!

כאשר מתייחסים לראש השנה, אי-אפשר שלא להזכיר את הדבש, מסמליו הברורים של החג. מחלוקות על דבש לקראת ראש השנה, הגיעה לאחרונה לביהמ"ש לתביעות קטנות בחיפה. התובע, יצרן דבש, התקשר עם הנתבע בעסקה למכירת דבש. על פי המוסכם, מסר התובע לנתבע דבש בצנצנות קטנות, ואילו הנתבע, אשר צריך היה לשלם לתובע 486 שקלים עבור הדבש, שילם 300 שקלים בלבד.

 

הנתבע טען, כי הוא סירב לשלם לתובע את יתרת הכספים, מכיון שהתובע גרם לפגיעה בעסקיו. לדברי הנתבע, כאשר פנה אל התובע וביקש ממנו לספק לו צנצנות דבש נוספות, מעבר לעסקה הראשונית, סירב התובע וגרם לו לאובדן עסקאות של מכירת מתנות לראש השנה. הסיבה: לנתבע חסרו צנצנות דבש, אשר שולבו במארזים שהכין. הנתבע טען כי נאלץ לחפש מקור אחר לדבש והפסיד בשל כך עסקאות.

 

השופטת רננה גלפז מוקדי קיבלה את התביעה, ודחתה את טענת הנתבע כי עסקיו ניזוקו בשל סירוב התובע להמשיך ולמכור לו דבש. "לא הוכח בפני אלו עסקאות, אם בכלל, בוטלו כתוצאה מהחסר בדבש ולא הובאה כל ראיה שתצביע על כך שהתובע התחייב, בשלב כלשהו, לספק לנתבע, בכל שלב, על פי דרישה ולפי צרכי הנתבע, דבש. אם אכן ביקש הנתבע להסתמך על התובע, צריך היה לסכם עימו במפורש כי הלה ימכור לו דבש בכמויות מסוימות, במועדים מסוימים ובתמורה מוסכמת. דבר מאלו לא נעשה ועל כן אני דוחה את טענת הנתבע", פסקה השופטת.

 

לאור האמור, השופטת חייבה את הנתבע לשלם לתובע 400 שקלים, סכום הכולל הן את הסך של 186 ששקלים שהנתבע לא שילם לתובע והן את הוצאותיו של התובע. (ת"ק 6933-10-09 אברמוביץ נ' לינדר) גם כאן ביהמ"ש פסק לזכות התובע, כאשר הנתבע עשה דין לעצמו, ולא הוכיח את טענותיו.

 

ביהמ"ש: הבנק חסם את כרטיס האשראי כדין

קניות לחג עולות כסף, בדרך כלל לא מעט. ומה קורה למי שכרטיס האשראי שלו נחסם ערב החג ונשאר נטול יכולת לקנות מצרכים לסעודת החג?

 

ביהמ"ש לתביעות קטנות בת"א דן בתביעה של לקוחת בנק דיסקונט, אשר טענה שחשבון שלה בבנק נסגר וכרטיס האשראי שלה נחסם ערב ראש השנה. זאת, בניגוד להבטחות שקיבלה מעובדי הסניף.

 

לדברי התובעת, היא פנתה לעובדת בנק לקבלת עזרה, וקיבלה אישור לחריגה והבטחה שיכובד שיק על סך 2,300 שקלים עבור שכר דירה. כמו כן, היא עם סגן מנהל הסניף, וסיכמה עמו, כי תגיע לבנק בסוף ספטמבר 2008 כדי לקבל הלוואה של עובדי מדינה להסדרת העו"ש.

 

אולם, לדבריה, כאשר יצרה קשר עם הבנק, סגן המנהל לא היה בסניף, והעובדת צעקה עליה על כך שהעזה להגיע למצב שבו חשבונה נמצא ביתרת חובה גבוהה, וכי בגללה "ייערפו ראשים בבנק". חשבונה בבנק נסגר והיא לא הייתה יכולה להסדיר את ההוראות הבנקאיות דרך האינטרנט. לטענת התובעת, היא מצאה את עצמה ערב ראש השנה ללא יכולת לקנות מוצרי מזון ושקעה בייאוש ודיכאון עקב כך. התובעת ביקשה פיצוי של 15,000 שקלים בשל עגמת הנפש והמצוקה הכלכלית שאליה נקלעה עקב סגירת החשבון.

 

הבנק טען, כי חסימת כרטיס האשראי נעשתה כדין, וכי המשיכות של התובעת היו גבוהות יתר על המידה, שעה שהכנסתה הייתה זעומה. כן נטען, כי סוכם שהתובעת תגיע בספטמבר 2008 כדי לבדוק זכאות שלה לקבלת הלוואה לסגירת חשבון העו"ש, אך לא היה בהסכמה זו כדי לאשר לתובעת להגדיל את יתרת החוב בחשבונה.

 

השופט אילן דפדי החליט לדחות את התביעה, וקבע כי הבנק פעל כדין. "אין מקום לחייב את הנתבע להמשיך ולאפשר לתובעת למשוך כספים שעה שיש ספק אם יכולה היא להחזירם לנתבע", קבע השופט.

 

השופט דחה את התביעה כאמור, והחליט לחייב את התובעת בהוצאות. בהתחשב במצבה הכלכלי, ההוצאות הועמדו על 600 שקלים. (ת"ק 11946-12-08 סלע נ' בנק דיסקונט - סניף צפון ת"א) אם כן, לפעמים התובע לא יכול לקבל סעד בביהמ"ש, כאשר הצד השני פעל כדין. זאת, עם כל ההבנה והאמפתיה למצבו.

 

סיכום

במקרה שהעסק או האדם שנתבע לא פעל כדין, וגרם לתובע לנזק כלשהו, בית המשפט יחייב אותו בפיצוי. ואולם, במקרה שהתובע עצמו התרשל או לא דאג להסדיר את ענייניו, אין לו להתפלא על כך, כי תביעתו תידחה וכי הוא יחויב בהוצאות. חג או לא חג, ביהמ"ש בוחן כל מקרה לגופו, ופוסק בהתאם לנסיבות הספציפיות המוצגות בפניו. אז שיהיה חג שמח, ונטול תקלות ותביעות.

 

*עו"ד אורנית אבני-גורטלר, מתמחה בכתיבה ועריכה משפטית .

** יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.


פורסם לראשונה 07/09/2010 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שנהיה לדבש, ולא למרור
צילום: רותם מלנקי
מומלצים