שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

רבותי, המהפכה החלה

היו ניצחונות לא מבוטלים: בפלמחים ובחוף דור, למשל. עדיין מתווכחים על בניית התחנה הפחמית באשקלון, והפרדת פסולת למיחזור אינה עוד שיגעון של בודדים. אפילו הפוליטיקאים כבר הבינו שיש כוח בדאגה לסביבה. ישראל עוד רגע ירוקה - ואתם?

אם צריך לסכם את קורות איכות הסביבה בישראל בשנה החולפת במילה אחת, אזי הרשו לי להסתכן, להיות אופטימי ולומר שאנחנו בתחילתה של מהפכה.

 

אחרי שנים ארוכות בהן חיים סביבתיים ומאבקים לטובת איכות הסביבה היו נחלתם של קומץ "משוגעים לדבר" ומעמסה על מרבית הציבור ונבחריו, בשנים האחרונות מסתמנת תפנית לא רק במודעות, אלא גם בפעילות, ובעיקר באחריות הסביבתית בישראל. לפתע הבאזז הסביבתי שליווה אותנו בשנים האחרונות ואיים להיות עוד אופנה חולפת, מתורגם לעובדות בשטח. רבותי, המהפכה החלה.

 

השנה החולפת התאפיינה ברצף של ניצחונות סביבתיים תקדימיים. הניצחון בפלמחים לאחר מאבק ארוך לביטול פארק הנופש הוכיח שטובת הכלל גוברת על שיקולים פרטיים וכלכליים, ושחוקים סביבתיים גוברים גם על הליכי תכנון ופיתוח חוקיים.

 

המאבק בחוף דור נגד הקמת מתקן לקליטת גז הוביל את המדינה לבחון גם חלופות יקרות יותר, כדוגמת אסדה ימית, ולבסוף גרם ליזמים לשנות כיוון ולדחות את התוכנית כולה.

 

גם דחיית הקמת התחנה הפחמית לעת עתה - הישג בלתי מבוטל בפני עצמו - ממשיכה לעורר דיון ערני סביב משק האנרגיה בישראל, כשהיבטים סביבתיים נשקלים ברצינות מול היבטים כלכלים על כף המאזניים.

 

אתם אחראים

אבל השינוי העיקרי הוא בכך שאין אלו רק ניצחונות חד-פעמיים ונקודתיים, אלא חלק ממהלכים גדולים ומחוללי שינוי שעומדים לפתחנו, כגון התחלת יישום חוק אוויר נקי או ההתחייבות לצמצום פליטות גזי חממה, חוק האריזות וגם מהפכת הפרדת הפסולת. ומעל לכל חיבור חדש - ובזהירות אפשר אפילו לומר שותפות - של הציבור, ארגוני הסביבה, התעשייה והמשק ונבחרי הציבור לטובת איכות הסביבה והחיים של אזרחי ישראל והדורות הבאים.

 

המובילים המרכזיים של המהפכה הם אזרחי המדינה, שהבינו ששינוי סביבתי אמיתי מתחיל בכל אחת ואחד ומחייב לעשות ולא רק לומר מה שצריך לעשות או לחכות ושמישהו אחר יעשה. התייעלות ביתית וחסכון במים ובחשמל, מחזור והפחתה במקור הם מושגים שנפרטים לאחרונה בבתים רבים הלכה למעשה.

 

ארגוני הסביבה, שהשכילו כל השנים - גם כשלא היו פופולריים כל-כך - לסמן את הדרך, לכוון ולנווט, ובעיקר לא להרפות, ממשיכים להציב יעדים שאפתניים וייצג את הציבור מול השלטונות, התעשיינים והאינטרסים.

 

בתווך, יותר ויותר נבחרי ציבור ופוליטיקאים מקומיים הבינו שהשינוי צומח מתוך הערים, בהם מתקיימת מרבית האוכלוסייה האזרחית, והחלו לפרוט את החזון הירוק לפרטים בשטח.

 

מי שלקח את כל התהליך הזה צעד אחד גדול קדימה בשנה האחרונה הוא השר להגנת הסביבה, ח"כ גלעד ארדן, שהשכיל לחבר בין חזון לאומי ורצון העם. הוא שם את הנושא הסביבתי על סדר היום הציבורי והלאומי, התווכח ונלחם מול עמיתיו השרים, משרדי הממשלה, ראשי רשויות ותעשיינים, וחבר לארגוני הסביבה ולאזרחים.

 

אני יודע, רבים מכם מצקצקים בלשון בספקנות ומחייכים, ממשיכים להיאחז במה שטרם עשינו, בשינוי הגדול יותר שמתרחש מעבר לים, באזרח הישראלי שלא איכפת לו באמת מאיכות הסביבה.

 

נכון, אנחנו רק בהתחלה והדרך עוד ארוכה ורבה; גם השותפויות השונות ידעו עוד עליות ומורדות, והאינטרסים לעיתים ייפגשו ולעיתים יתנגשו. אבל המאבק הסביבתי במדינת ישראל הגיע לבגרות ובשלות ומתחיל להפוך לאורח חיים המאפשר לכולנו - אזרחים ותעשיינים, ארגוני סביבה ופוליטיקאים להתווכח זה עם זה - אבל גם לדבר זה עם זה.

 

המהפכה יצאה לדרך והשנה החדשה הבאה עלינו לטובה היא הזדמנות אמיתית לכל מי שעוד לא ידע להצטרף.

 

ד"ר עדי וולפסון הוא מרצה במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים