שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

חצאי גמר המונדובאסקט: השכל ינצח את הלב

ההתלהבות הליטאית והביתיות הטורקית יספיקו רק כדי לייצר עניין, אך בסופו של דבר ארה"ב וסרביה יהיו אלו שיחגגו מדליה בטוחה. תמונת מצב, רגע לפני שהפיינל פור יוצא לדרך

הטבלה לא משקרת. הוכחה נוספת לכך קיבלנו ברבעי גמר המונדובאסקט, שקבעו אמש (ה') סופית כי כל ארבע מוליכות הבתים הן גם אלו שעלו לפיינל פור, גם אם מדובר בשתי הפתעות - ניצחונה של סרביה על אלופת העולם היוצאת ספרד, והפסדה של ארגנטינה מול המרענת הרשמית של הטורניר - ליטא.

 

למעט ההפסד הבודד של סרביה בנקודה לגרמניה בשלב הבתים, כל ארבע הנבחרות שהעפילו לחצאי הגמר חתומות על ניצחונות בלבד - מאזן מרשים של 1:27, עם יחס סלים מרשים של 1,916:2,451, הפרש ממוצע של 19 נקודות לערב.


הליטאים חוגגים. ההפתעה של הטורניר (EPA)

 

געגועים לשאראס

ארצות הברית וליטא נפגשו במסגרות רשמיות עד כה שבע פעמים. המאזן הוא אמנם 2:5 לאמריקנים, אך בליטא לא ישכחו את ה-90:94 של שרונאס

הקו המשווה - שני הכוכבים ראש בראש
שם קלייזה דוראנט
נק' 19.1 19.9
ריב' 7.4 5.9
אס' 1.1 2
אחוז ל-2 60.8 61
אחוז ל-3 71.4 92.6

יאסיקביצ'יוס וחבריו על נבחרת הכוכבים והפסים באולימפיאדת אתונה 2004, מול סופרסטארים דוגמת לברון ג'יימס, טים דאנקן, דוויין ווייד, כרמלו אנתוני ועוד רבים וטובים.

 

שני הכוכבים של שתי הנבחרות הללו, קווין דוראנט ולינאס קלייזה, אמורים לבטל זה את זה. שני הפורוורדים מציגים מספרים דומים בטורניר הנוכחי - 19 נק' לערב, 60 אחוז מטווח שתי נק' ומנהיגות בכל פינה במגרש. היתרון של קלייזה בא לידי ביטוי מתחת לסל (7.4 ריב' לעומת 5.9), אך האמריקני מחזיר באחוזים מקו העונשין (92.6 לעומת 71.4).


קווין דוראנט. 19 נקודות לערב, 92.6 אחוז מקו העונשין (רויטרס)

 

היתרון הגדול של האמריקנים צפוי להגיע עוד לפני ששתי הנבחרות יעברו את קו מחצית המגרש - משחק הלחץ. ארה"ב מוליכה את רשימת החוטפות בטורניר (11.3 לערב), כששלושה משחקניה (דוראנט, ווסטברוק ואיגוודלה) חטפו כמעט כמו כל ליטא (34 לעומת 37). חטיפות מוליכות לנק' קלות, ומכאן נובע ההבדל בכמות הנק' בין השתיים - 95 לערב לעומת 81.9 בלבד.

 

שתי הנבחרות קולעות באחוז דומה מחוץ לקשת (40.3 לארה"ב לעומת 35.7), אך האמריקנים שומרים על האחוז הזה עם הרבה יותר ניסיונות, ובסה"כ הם קלעו עד כה 73 שלשות, לעומת 56 בלבד של הליטאים, שזה הבדל של 51 נק' (כשמונה נק' לערב). בליטא אין אפילו קלע אחד שהגיע לעשר שלשות בטורניר, בזמן שבארה"ב חצו את קו הדאבל פיגרס שלושה - דוראנט (14), צ'ונסי בילאפס (13) והגדיל לעשות אריק גורדון (18).


לינאס קלייזה. הנשק העיקרי של ליטא בהתקפה (MCT)

 

כל הנתונים הללו מובילים לכך שהדבר היחיד שיכול היה לייצר הפתעה נוספת בחצי הגמר, היה משחק פנים של הליטאים, אך הם משחקים למעשה ללא סנטר טבעי, כשגם יאבטוקס וגם אנדריוסקביצ'יוס כמעט ולא משותפים. רוב משחק הפנים מתבסס שם על יאנקונאס (2.05 מ'), קלייזה (2.03) ומאצ'יוליס (2.00). מול אודום, לאב וצ'נדלר, זה כנראה לא יספיק.

 

הימור: הפתעה? לא הפעם. האמריקנים יגיעו נחושים, ילחצו על כל המגרש, ינטרלו את קלייזה ובכך יוציאו את העוקץ ממשחק ההתקפה הליטאי. זה ייגמר בפלוס 20 לארה"ב, שוב, בהנהגת דוראנט.


מייק ששבסקי. קשה לראות את הנבחרת שלו מפסידה לליטא (רויטרס)

 

נקמת הטורקים?

במשחק השני של חצי הגמר תארח טורקיה את סרביה, מה שמחזיר אותנו כמעט עשור לאחור. יורובאסקט 2001, טורקיה מארחת ומגיעה לגמר, שם ממתינה לה סרביה, עדיין תחת השם יוגוסלביה, מפוצצת באינספור כוכבים: סטויאקוביץ', בודירוגה, יאריץ', טומאשביץ', דרובניאק וטארלץ'.

 

זה נגמר ב-69:78 ענק לאורחים, שחגגו על המגרש המקומי את הזהב. הטורקים אמנם הספיקו מאז לנצח את סרביה ביורובאסקט 2009, אך זה היה בשלב הבתים, ולא נחשב כנקמה האולטימטיבית. זו תגיע, אם וכאשר, מחר.


הסרבים חוגגים את הניצחון הדרמטי על ספרד (AP)

 

בכדי לעשות זאת ומעבר לשופטים ולקהל, זקוקה טורקיה כמעט לכל התותחים שלה. יותר מדי שחקנים בנבחרת המארחת מבריקים לערב אחד ונעלמים.
חוסר יציבות טורקית
שם אונאן סבאס טורקוגלו
חוף השנהב 18 4 6
רוסיה 3 0 14
יוון 6 2 8
פורטו ריקו 12 3 16
סין - 20 5
צרפת 7 9 20
סלובניה 10 8 10
אוגוס סבאס הוביל את הטורקים עם 20 נק' מול סין, וקלע בשאר ששת המשחקים ביחד 26 נק'. עומאר אונאן צלף 18 נק' ו-12 מול חוף השנהב ופורטו ריקו בהתאמה, אך הסתפק בשלוש ושש מול רוסיה ויוון. אפילו הדו טורקוגלו הגדול, נעלם מול יוון (שמונה נק') ומול חוף השנהב (שש).

 

היחיד ששומר על יציבות מוחלטת הוא ארסן איליאסובה, שלמעט תשע הנק' מול צרפת, לא ירד מדאבל פיגרס באף משחק, והגדיל לחפות על שאר חבריו עם 26 נק' מול היוונים. כדי לעבור את הסרבים, זקוקים הטורקים לפחות לשלושה מתוך הרביעייה הזו, בערב טוב פלוס.


ארסן איליאסובה (מימין). היחיד ששומר על יציבות בנבחרת הטורקית (AFP)

 

הסרבים, לעומת זאת, ינסו לעשות את מה שאחרים לא הצליחו - לקלוע מעל ל-20 נק' ברבע משמעותי. עד כה, למעט רבע אחד של היוונים, טורקיה לא ספגה למעלה מ-20 באף אחד משלושת הרבעים הראשונים של אף משחק. מנגד, הסרבים קלעו עד כה ב-57 אחוז מהרבעים 20 נק' ומעלה, ואם ננקה את משחק ההפסד לגרמנים, האחוז הזה מזנק ל-67.

 

ההגנה הטורקית עצרה את יריבותיה על מקסימום 77 נק' לאורך כל הטורניר, כך שברור שההתקפה הסרבית מול ההגנה הטורקית - אלו יהיו המפתחות במשחק. שני הגארדים הנפלאים, מילוש תאודושיץ' ואלכסנדר ראסיץ', יהיו אמונים על האסיסטים, וננאד קרסטיץ' ונוביצה וליקוביץ' יהיו חתומים על הסיומת. כמו כן, ברגעים הקריטיים הסרבים ישמחו לשלוח את הטורקים לקו, כשאלו נועלים את טבלת האחוזים מהעונשין, עם 59.5 אחוז עלוב.

 

הימור: הכישרון הסרבי ינצח את הלב הטורקי. קרסטיץ' ותאודושיץ' פשוט יהיו מעט יותר מדי עבור המארחת, שתסתפק בארד לאחר ניצחון בקרב על המקום השלישי מול קלייזה וליטא. אבל זה כבר יידחה ליום ראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים