שתף קטע נבחר

מו"מ לשלום? בעזה מפקפקים ומוטרדים מהשגרה

בזמן שבישראל וברשות מתחזקת הפסימיות ערב פתיחת השיחות בשארם א-שייח, קברו ברצועה את המגעים - עוד לפני שהחלו. "במשחק ללא הכרעה אין צופים, אין דריכות ואין ציפייה", הסביר פרשן מקומי - שדואג בעיקר מהמחסור בחשמל

ערב פתיחת השיחות מנשבות בשארם א-שייח רוחות קרירות של פסימיות, אבל גם ברצועת עזה מסרבים להתרגש ממפגשם הראשון של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, מאז השקת השיחות בוושינגטון - לפני כשבועיים.

 

למרות ההתפתחויות המדיניות, עסוקים תושבי הרצועה בעיקר בסוגיות שמלוות את חיי היום-יום שלהם - ובמרכזן המחסור בחשמל והאיסור על הכנסת חומרי בנייה שהטילה ישראל לאחר חטיפתו של גלעד שליט, לפני יותר מארבע שנים.


משאית מובילה סחורה לעזה. המצור רוכך, אבל לא מספיק (צילום: רויטרס)

 

האחראי על המעברים ברצועה, ראאד פתוח, אומר כי העברת הסחורות לאזור מתנהלת כסדרה, אך למרות זאת - רחוק המצב מלהיות אידיאלי - במיוחד בשל המחסור החריף בחומרי בנייה, מה שלדבריו מהווה מצרך חיוני להחייאת הכלכלה העזתית ולשיקום הרצועה מנזקי "עופרת יצוקה".

 

בשיחה עם ynet אמר פעיל באחד הארגונים הפלסטינים כי בקרב תושבי הרצועה רווחת אדישות רבה לנוכח המשא-ומתן שמנהלים הצדדים - שכן מדובר במהלך שנועד מראש לכישלון. "אף אחד, לא ברמאללה, לא בעזה ולא בשום מקום אחר מאמין שהמגעים האלה יולידו שינוי או פריצת דרך. ברור לכולם שניהול משא-ומתן כשברקע נמשכת הבנייה בהתנחלויות הוא נסלול ישיר לפיצוץ. גם אבו-מאזן בעצמו אומר את זה".


הולכים בדרך השלום בשארם. בעזה מטילים ספק (צילום: AFP) 

 

ברוח דומה, סיפר פרשן עזתי כי בשל אותן תחושות אף זוכה המשא-ומתן הישיר בין הרשות לישראל לסיקור תקשורתי מצומצם במיוחד. "עם כל הכבוד להצגות שעשו מול המצלמה, הפלסטינים כבר נכוו בעבר והם מבינים שמכל זה לא יצא דבר. אין באמת חשש שהרכבת העזתית תפספס את תחנת השלום", קבע.

 

פרט לשגרת החיים הקשה של תושבי הרצועה, הסביר אותו פרשן כי "העם פה מייחל שאיכשהו יתרחש נס שיביא לאחדות פלסטינית. רק בעקבות צעד כזה נוכל להשיג שיפור במצב, שאולי יחזיר את החשמל ואת החיים כאן לקדמותם".

 

סמי עבייד, עיתונאי עזתי ופרשן לענייני ישראל בתפקידו, הסכים גם הוא עם קודמיו והסביר כי "מבחינת הפוליטיקאים, הארגונים והציבור בעזה כולו, מדובר במשחק שאין בו הכרעה. לכן למשחק כזה אין צופים, אין דריכות ואין ציפייה".

 

גם השיפור הניכר של השנים האחרונות במצב הביטחוני והכלכלי בגדה אינו נראה בעיני עבייד כסממן לאופטימיות. "אין מה לקנא בגדה. גם על עזה דיברו שהיא תהיה כמו סינגפור והיא הפכה למקום העני ביותר בעולם. העזתים כבר התנסו ב'סינגפור' שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדברים שלום? קודם זקוקים לחשמל (ארכיון)
צילום: דובר צה"ל
מומלצים