שתף קטע נבחר

מילדותי ועד ספגטים: חברות שנפגעו במשבר

לצד החברות שלא נפגעו במשבר הכלכלי הגדול, היו חברות רבות במשק הישראלי, בתחומים שונים, שנקלעו לקשיים ואף ביקשו הקפאת הליכים

רשת ילדותי לאופנת ילדים, שבבעלות אודי ואתי צאיג, פנתה במאי 2009 בבקשה להקפאת הליכים בגלל חובות של 9 מיליון שקל.  הרשת טענה כי "כתוצאה מהמשבר הכלכלי גבר הלחץ של הבנקים להפחתת מסגרות האשראי לחברה, דבר שהחריף את הקשיים התזרימיים השוטפים והוביל לאפקט של כדור שלג שהחברה כבר אינה יכולה לעצור בעדו".

 

 

לאחר הסדר נושים נרכשה הרשת על ידי אנשי העסקים אבנר יהודאי ורמי וילמוש ב-5 מיליון שקל. כיום הרשת מונה 10 סניפים ויש לה גם סניף בארה"ב. הרשת לא היתה היחידה מתחום האופנה הנקלעה לקשיים בעקבות המשבר הכלכלי העולמי.

 

באפריל 2009 הוגשה בקשת פירוק נגד רשת האופנהאירית ליין, שצברה חובות של כ-30 מיליון שקל, ועם בעלי מניותיה נמנית רשת האופנה ג'אמפ. את הבקשה הגישו החברות מול הים נכסים והשכרות ומול הים תחזוקה, שטענו כי החברה תהיה חדלת פירעון לכאורה חודש לאחר מכן.

 

לאירית ליין אושרה הקפאת הליכים וגם החברה האם ג'אמפ נכנסה להקפאת הליכים לאחר שנקלעה לחובות של כ-50 מיליון שקל. ג'אמפ ציינה בפנייתה לבית המשפט את המשבר שאירע בשוקי העולם בשלהי 2008, וגרם למיתון הבא לידי ביטוי בצמצום היקפי הצריכה ומחזורי המכירות, ובקיצוצי כוח אדם. רשת ג'אמפ נמכרה לאבי מלכה, בעלי אופנת .ML רשת אירית חדלה לפעול.

 

במארס 2010 הגישה רשת האופנה למידות גדולות אשה אשה, בבעלותו של ישראל ממו, בקשה דחופה לבית המשפט המחוזי בת"א לגיבוש הסדר נושים. הרשת נקלעה לקשיים, וחובותיה הסתכמו ב-10 מיליון שקל. לצד כשלים ניהוליים הוסברה ההחמרה בעסקי הרשת גם במשבר הכלכלי שגרם לירידה בצריכה. לרשת 21 סניפים והיא נמכרה למשקיע שמעון שטרית, אך עדיין לא נחלצה לגמרי מקשייה.

 

מזון: רשת ספגטים, המפעילה 17 סניפים ומתמחה במזון איטלקי מהיר, פנתה באפריל 2010 לבית המשפט בבקשת הקפאת הליכים לאחר שצברה חובות של 12 מיליון שקל. הרשת, שהוקמה לפני כ-20 שנה, טענה כי המשבר הכלכלי פגע בה – בנוסף להשקעות כושלות שהובילו לסגירת סניפים. הרשת נמכרה לחברת שירן גורמה ב-5.7 מיליון שקל.

 

טקסטיל: בדצמבר 2009 הייתה חברת תפרון, יצרנית הלבשה תחתונה ובגדי ספורט, בסכנת סגירה בעקבות חוב של 35 מיליון דולר לבנקים. החברה סבלה מירידה של כ-50% במחזור המכירות, שהוסברה בכך שהלקוחה העיקרית שלה, חברת נייקי, צימצמה בגלל המשבר הכלכלי את הזמנות בגדי הספורט היוקרתיים בעלי סיב מיוחד שפיתחה.

 

כן צומצמו מסיבה זו הזמנות מלקוחות נוספים כמו ויקטוריה סיקרט. בעלי החברה, קרן פימי ומאיר שמיר, הגישו תוכנית הבראה לבנקים והזרימו לחברה 4 מיליון שקל. תפרון מצויה כעת בעיצומו של תהליך הבראה וממשיכה לפעול.

 

היי-טק: בדצמבר 2009 הוציא בית המשפט המחוזי בירושלים צו הקפאת הליכים ל-30 יום נגד קבוצת דטה-סייף מערכות, שצברה חובות ב-110 מיליון שקל. קבוצת דטה-סייף מורכבת מעשר חברות בנות, שכל אחת מהן פועלת בתחום שונה בעולם המחשוב.

 

נכס מרכזי בבעלותה היה החברה-הבת אקלסנט-ריטייל, מפעילת רשת חנויות המחשבים אקסלנט DMO. רוב הפסדיה של דטה-סייף נוצרו בתחילת 2009, בעקבות השפל בשוק העולמי והמקומי, ועקב קריסת המיזם המשותף עם חברת DMO. שלוש החברות הבנות של קבוצת דטה-סייף נמכרו לאומניטק, קבוצת One1 וכלנית-כרמון, ושאר חלקיה פורקו.

 

ב-2009 הגישה נורטל ישראל בקשה דחופה למתן צו להקפאת הליכים, כהמשך לבקשתה של החברה העולמית להגנה מפני נושים, על רקע ירידה במכירות עקב המשבר הכלכלי ומשבר האשראי הגלובלי. לאחר שבית המשפט אישר את הקפאת ההליכים לנורטל ישראל, מוזגה נורטל ישראל לסניף הישראלי של חברת אוויה, המספקת פתרונות תקשורת.

 

נדל"ן: אפריקה ישראל של לב לבייב הפכה בשנים האחרונות לחברת השקעות גדולה ברוסיה, באוקראינה וברומניה. בניית קניוני ענק במוסקבה ובבוקרשט, והשקעות אדירות בארה"ב, הביאו להפסדי עתק של מאות מיליוני דולרים.

 

עוד נפגעת מהמשבר היא חברת רמט, בבעלות האחיות מרים דורון ועליזה יפו. החברה, שסללה אלפי ק"מ של כבישים, מסילות רכבת ומנהרות, נקלעה לקשיים, נרכשה על ידי אלי אלעזרא, וכיום היא בבעלות קרדן נדל"ן.

 

הידיעה פוחרסמה לראשונה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים