שתף קטע נבחר

מינואר: זינוק של כ-500% במספר החולים בחזרת

עלייה משמעותית בחולים בחזרת מספטמבר 2009. 4,880 חולים אובחנו עד כה, לעומת 13 בלבד ב-2008. רוב התחלואה - בריכוזי אוכלוסייה חרדית. משרד הבריאות: "התחלואה - במגמת ירידה"

עלייה דרמטית במספר חולי החזרת בישראל. נכון להיום, 4,880 אנשים אובחנו כחולים במחלה מספטמבר 2009, אז דווח על התפרצותה. מינואר השנה גדלו מימדי המחלה בכ-500%. מנהל המחלקה לאפדימיולוגיה במשרד הבריאות אמר בדיון פנימי בחודש יולי כי הוא "חושש מהתפשטות ההתפרצות לאוכלוסייה רגישה שעליה נשאל 'איפה היה משרד הבריאות'". עוד ציין כי "ההתפרצות אינה דועכת". למרות הנתונים, במשרד הבריאות מציינים היום (ה') בתגובה כי מאז המחלה נמצאת דווקא במגמת ירידה.

  

חזרת היא מחלה נגיפית שבדרך כלל אינה מסוכנת, אך למשרד הבריאות דווחו 30 מקרים של סיבוכי המחלה, כאשר אצל חמישה מהם התפתחה דלקת מוח מסיבוכי הנגיף (אנצפליטיס) ואצל אחרים דלקת באשכים, עקרות, וכן דלקת בלבלב. ההתפרצות החלה כאמור בספטמבר 2009 והופיעה בעיקר בריכוזים של אוכלוסייה חרדית.

  

"עלייה בשיעור סיבוכי המחלה"

בדיון פנימי שהתקיים לפני חודשיים בוועדה המייעצת לחיסונים, גוף המתווה את

מדיניות החיסונים של המשרד וחברים בו מומחים בבריאות הציבור ובמחלות זיהומיות, הזהירו מעלייה בתחלואה.

  

ד"ר פאול סלייטר, מנהל המחלקה לאפדימיולוגיה במשרד הבריאות, אמר בדיון: "התפרצות החזרת אינה דועכת. יש עלייה בשיעור סיבוכי המחלה, כולל אנצפליטיס, מה שמרמז על עליית תת-הדיווח אודות התחלואה. יש לפעול כדי למנוע התפשטות נוספת".

 

גורמים במשרד הבריאות העריכו כי חופשת בני הישיבות תפחית את התחלואה בחזרת בקרב החרדים. אך ד"ר סלייטר הזהיר: "חופשת הישיבות תימשך רק שלושה שבועות, ולדעתי היא לא תפסיק את ההתפרצות. אני חושש מהתפשטות ההתפרצות לאוכלוסייה רגישה שעליה נשאל 'איפה היה משרד הבריאות'".

  

בחודשים הראשונים להתפרצות העריך פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כי בתוך כמה חודשים ההתפרצות תחלוף. "כמו במחלות מדבקות אחרות גם בחזרת יש עונתיות: המחלה יותר נפוצה בחורף", אמר, "אנחנו מעריכים שעם בוא הקיץ ולאור מבצעי החיסון, התחלואה תפחת".

 

חזרת היא מחלה נגיפית הפוגעת בבלוטות הרוק. כאשר המחלה מסתבכת היא עלולה לפגוע בבלוטות מפרישות נוספות בהן הלבלב והאשכים ולגרום לחוסר פוריות

אצל גברים. הנגיף יכול לעבור מאדם לאדם על ידי שיעול או רוק.

 

המלצת משרד הבריאות היא להקפיד על מתן החיסון לתינוקות ולילדים (החיסון ניתן בגיל שנה ובגיל 6) וכן להשלים מתן של שתי מנות חיסון לילדים עד גיל 17, שלא חוסנו. כאשר מתגלה חולה, מחסנים כל מי שבא עמו במגע ולא חוסן עד כה בשתי מנות חיסון. 

 

ממשרד הבריאות נמסר, כאמור, כי "התחלואה נמצאת במגמה מתמשכת של ירידה".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך כלל, אין סיבוכים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים