שתף קטע נבחר

העליון: העבריינים במדים פגעו בחוק ויילכו לכלא

ארבעת השוטרים שנידונו לשנת מאסר לאחר שיצאו למסע נקם בעבריין מיכאל מור ירצו שנת מאסר, לאחר שבית המשפט העליון דחה את ערעורם. השופט ג'ובראן: "אין זו דרכם של שוטרי ישראל לפעול למיגור הפשיעה באמצעות הנחת מטעני חבלה"

העבריינים במדים הולכים לכלא: בית המשפט העליון דחה הבוקר (יום ב') פה אחד את ערעורם של קצין הבילוש יניב אשור והבלשים אלדד חדד, רמי מוסא ויוסי לוי, שהורשעו במסע נקם בעבריין מיכאל מור ונידונו לשנת מאסר בפועל. השוטרים יחלו לרצות את עונשם בכלא בעוד חודש בדיוק.

 

 

בהחלטה כתב השופט סלים ג'ובראן: "פעולה של שוטרי משטרת ישראל שהינה מחוץ לחוק ובאופן שאינו הולם את כבוד האדם וזכויותיו, עלולה לפגוע אנושות בתפקוד המשטרה ובאמון הציבור בה".

 

הוא התייחס לאיומים על משפחות ארבעת השוטרים. "אמנם רשויות אכיפת החוק לא הצליחו להבטיח כי המערערים יבצעו את תפקידם ללא מורא וללא פחד, ובעקבות עבודתם במשטרת ישראל הופעלה כנגדם וכנגד בני משפחותיהם מסכת איומים, אשר כללה גם ניסיונות פגיעה של ממש. אולם, תגובתם - בדמות הנחת מטעני חבלה - אינה יכולה להתקבל במדינה דמוקרטית שומרת חוק". הוא הדגיש כי "אין זו דרכם של שוטרי ישראל לפעול למיגור הפשיעה באמצעות הנחת מטעני חבלה".


"הפכו ממגיני החוק לתוקפיו". היום, בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן)

  

השופט כתב כי עד לנסיונות הפגיעה בעבריין מור היו השוטרים אנשי חוק למופת. "היה מצופה שינהגו בצורה שונה אל מול המציאות הקשה ששררה בעיר נהריה. אסור היה להם להשתמש באותם אמצעים בהם השתמשו אלו שניסו להלך עליהם אימים. למרבה הצער, אימצו המערערים לעצמם שיטת פעולה של עבריינים ולא של אנשי חוק, והפכו ממגיני החוק לתוקפיו. השמירה על שלטון החוק עומדת במבחן דווקא בזמנים קשים, והמערערים נכשלו במבחן זה כשלון חרוץ ועליהם לתת על כך את הדין".

 

עו"ד רונאל פישר, שמייצג את השוטר אשור, אמר בתגובה: "לא היו לי ציפיות גדולות. מצד אחד הדבר צפוי מתבקש, מצד שני היתה לי ציפייה שבית המשפט בכל זאת יבין ויוכל לגייס את עצמו לפסק דין מעט יותר יצירתי". הוא הוסיף כי ההחלטה מצד אחד יכולה להיות אחרת, כי לא נכון להסכים ששוטרים יניחו מטעני חבלה. מצד שני, יש לחשוב האם להעניש אדם בנסיבות כל כך קצינויות".


"פעלו באופן שאינו הולם את כבוד האדם" (צילום: גיל יוחנן) 

 

מיד לאחר החלטת השופטים, אמר ל-ynet ח"כ אריה ביבי (קדימה) כי בכוונתו להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה. "אני מכבד את החלטת בית המשפט. ציפיתי שיקלו בעונשם. לא ייתכן שעבריין שהפגין טרור בנהריה יקבל 11 חודשי מאסר והם יקבלו 12. מי שעשה את הטעות שם אלו המפקדים שלהם. היו יותר מידי אורות שהצביעו על טרור ואף אחד לא נתן להם הגנה. יש לנו מעל 40 חתימות של חברי כנסת וגם של ראשי רשויות והנשיא הוא זה שיחליט".

 

נסיון לפגוע בעבריין שהטיל איימה

פרשת "עבריינים במדים" התפוצצה ברעש גדול בנובמבר 2007. רכז מודיעין, שנחקר בפרשיות אחרות, גילה לחוקרי מח"ש כי מה שהיה נראה כעוד ניסיון לחיסול חשבונות בעולם התחתון בנהריה, היה למעשה נקמה של בלשים וקצין בעבריין מיכאל מור שאיים על חייהם. אחד השוטרים שהיו מעורבים בפרשה הסכים לשמש עד מדינה ואילו אחר הודה במיוחס לו, וכך ביססו החוקרים את התיק.

 

השוטרים הניחו שני מטעני חבלה מתחת לרכבו של מור, וסמוך לחלון דירה השייכת לו, בה התגורר בן אחותו, שנחשב "חייל" של מור.

 מטען זה התפוצץ, אך איש לא נפגע. בעקבות האירוע בדק מור את רכבו וגילה את המטען השני - שפורק. הם הטמינו את המטענים שבועיים לאחר שרימון הושלך לעבר ביתו של אחד הבלשים.

 

ביולי 2009, הורשעו השוטרים ואילו האזרח שהואשם עמם זוכה. השופטים דחו את הטענה להגנה עצמית. שלושה חודשים לאחר הכרעת הדין, קבע בית המשפט המחוזי בחיפה כי השוטרים יישלחו לשנת מאסר בפועל. גזר הדין ניתן ברוב של שני שופטים, מול עמדת אב בית הדין, השופט יוסף אלרון, שגרס כי להחמיר עם הארבעה ולגזור עליהם שלוש שנות מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין זו דרכם של שוטרים. יניב אשור
צילום: נועם מושקוביץ
היה מצופה שינהגו בצורה שונה. אלדד חדד
צילום: נועם מושקוביץ
דפוסי פעולה של עבריינים. רמי מוסא ויוסי לוי
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים