שתף קטע נבחר

עסקת פסגות-אייפקס בדרך לעוד פיצוץ

יורק, בעלת השליטה בפסגות, קיוותה כי החקירה נגד החברה תסתיים בקנס מנהלי, אך הרשות מאותתת על הליך פלילי. הערכות: "אייפקס לא תרשה לעצמה לרכוש חברה שהורשעה בפלילים"

שבוע לפני הקלוזינג של עסקת פסגות־אייפקס, טרפה רשות ניירות ערך את תקוותיהן של פסגות ובעלת השליטה בה, קרן יורק, לעיסקת טיעון שתסיים את הפרשה שבמסגרתה נחקרו בכירי בית ההשקעות בהרצת ניירות ערך בתיק הנוסטרו.

 

 

רשות ני"ע הודיעה אתמול (א') על העברת תיק החקירה לפרקליטות, וציינה כי לגבי ארבעה מהחשודים - מנכ"ל פסגות, רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות ני"ע, שי ירון, סמנכ"ל הברוקראז' לשעבר של בית ההשקעות, דוד אדרי ומנהל חדר המסחר לשעבר, שי בן־דוד, נמצאו ראיות, לכאורה, בדבר מעורבותם במהלכים פליליים. ההפתעה שבסיכום חקירת הרשות: יו"ר פסגות, אריק שטינברג, נוקה מחשד.

 

העברת תיק החקירה לפרקליטות מעמידה בספק גדול את העיסקה לרכישת פסגות על ידי אייפקס. הליך פלילי כנגד "אורגנים" - מנהלים בכירים של התאגיד כמו ורמוס, ירון ואדרי - יגרור בהכרח הגשת כתב אישום גם כנגד החברה עצמה. על פי סעיף 23 לחוק העונשין, אם מתנהל הליך פלילי נגד מנהל בכיר, גם התאגיד עצמו יישא באחריות פלילית.

 

הצעת פרישה "מרצון" - נדחתה

במסגרת המו"מ שניהלו עם רשות ני"ע, קיוו בפסגות לשכנע את הרשות להימנע מנקיטת הליכים פליליים, שמשמעותם הגשת כתבי אישום, ובמקום זאת - להעדיף את ההליך המינהלי, שבמסגרתו יוסכם על פרישת המעורבים בפרשה, לרבות ורמוס. ל"כלכליסט" אף נודע כי במהלך המו"מ הציעה פסגות תאריך יעד מוגדר לפרישת ורמוס - 31 בדצמבר. כמו כן דובר על קנס בהיקף משוער של 100-150 מיליון שקל לפסגות כתחליף להרשעה.

 

"אייפקס לא תוכל להרשות לעצמה להחזיק בחברה בעלת הרשעה בפלילים, שכן הדבר נוגד את כלליה", אמר אתמול גורם בשוק ההון. לדבריו, רכישת פסגות בתנאים שכאלה אף "תקשה על אייפקס בביצוע גיוסים נוספים, מה גם שאם תבקש אייפקס לרכוש גוף פיננסי בעולם בעתיד, היא תידרש להצהיר על כך שאינה מחזיקה בחברה שעברה עבירה פלילית. ספק גדול אם מנהלי אייפקס בלונדון מוכנים לקחת את הסיכון". 

 

מקורבים לנושא טענו אתמול כי הפרקליטות ליוותה את הליך החקירה ומעורה בו, ולכן החלטתה אם להגיש כתבי אישום בפרשה יתקבלו תוך זמן קצר יחסית. ורמוס, ירון, אדרי ובן־דוד יהיו זכאים בכל מקרה לשימוע. אם בסופו של דבר יוחלט בפרקליטות שלא להגיש כתבי אישום בפרשה - פתוחה בפני הרשות הדרך להליך מינהלי נגד פסגות ומנהליה הבכירים.

  

קרן יורק לא תוותר בקלות על העסקה שכן ביטולה עשוי להוריד את מחירה של פסגות, בין היתר בשל האישום הפלילי שירבוץ עליה ויטיל צל כבד על הנזק שעשוי להיגרם לחברה. בקרן, המנוהלת ע"י ג'רמי בלנק, ומיוצגת על ידי משרד עו"ד גרוס, קלינהדנלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות', סבורים כי התנאים לביצוע העסקה בשלים, בעיקר לאחר מתן ההיתר לעסקה על ידי רשות ני"ע בשבוע שעבר.

 

עד הגשת כתב אישום

פסגות התחייבה אמנם בהסכם עם יורק כי ורמוס יישאר בתפקיד המנכ"ל למשך 18 חודשים לאחר העברת השליטה בבית ההשקעות, והליך פלילי עלול לטרפד את הסיכום הזה. עם זאת, גורם המקורב למגעים בין הצדדים, טוען כי "ורמוס יכול להמשיך לכהן כל עוד לא הוגש נגדו כתב אישום, כך שנקודת ההכרעה היא הגשת האישום". ביורק מאמינים, מכל מקום, כי ורמוס וירון, מנכ"ל פסגות ני"ע, לא יורשעו בסיום ההליכים.

 

מפסגות נמסר בתגובה: "אנו משוכנעים כי אנשינו פעלו על פי חוק וכי חפותם מלאה היא. כפי שציין משרד האוצר, לחקירה זו אין קשר לכספי הלקוחות והיא אינה נוגעת בשום היבט לנושא זה. אנו ממשיכים להעניק את השירות הטוב ביותר ללקוחותינו במסירות, באחריות ובמקצוענות, שתוצאתיהם היא המשך אמון הלקוחות בנו".

  

אייפקס, המיוצגת בידי משרד עו"ד צלרמאייר ושות' ומשרד עו"ד הרצוג פוקס נאמן ושות', חתמה על רכישת חלקן של יורק ופליינפילד (74%) בפסגות לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל כבר בדצמבר 2009. עם תחילת חקירת רשות ני"ע החלו הצדדים במו"מ להפחתת שווי העסקה, ועל פי הפשרה שהסתמנה הסכימה יורק להנחה של 300 מיליון שקל בשווי. הנחה זו כללה את הקנס שהיתה אמורה פסגות לקבל בהליך מינהלי - 150 מיליון שקל.

  

במידה ואייפקס תחליט לסגת מהעסקה, צפויה יורק להגיש נגדה תביעה על הפרת הסכם. הליך כזה, לפי הסכם בין הצדדים, יוכל להתקיים רק בבית המשפט בניו יורק. לפי ההערכות, יורק נחושה בכל מקרה להשלים את העסקה במתכונת הקיימת.

 

מה טרף את הקלפים?

הודעת הרשות על העברת תיק החקירה לפרקליטות מחוז תל אביב - מיסוי וכלכלה, שבוע לפני מועד הקלוזינג, מעיד על פיצוץ שאירע מגעים להסדר טיעון בימים האחרונים.

  

ראשי פסגות בהווה ובעבר החשודים בפרשה - ורמוס, ירון, בן דוד ואדרי - חשודים בעבירות תרמית בניירות ערך, קבלת דבר במירמה והפרת אמונים בתאגיד. במרכז החקירה עמד חשד לפעילות תרמיתית באגרות חוב קונצרניות וממשלתיות שבוצעה באמצעות חשבון הנוסטרו (החשבון העצמי של בית ההשקעות) של פסגות על ידי סמנכ"ל הברוקראז' אדרי ומנהל חדר המסחר בן דוד.

 

כמו כן נמצאו ראיות לפעילות תרמית של השניים במכרז הנפקת אגרות חוב ממשלתיות של משרד האוצר, אשר בוצעה לכאורה יחד עם אהרון נבון, ששימש כמנהל חדר מסחר אג"ח בדויטשה בנק ישראל; ועם סער וינטראוב, ששימש כברוקר בחדר מסחר אג"ח בדויטשה בנק ישראל.  

 

על פי החשד, היטו אדרי ובן דוד באמצעות חשבון הנוסטרו של פסגות שהיה בשליטתם, שערי אג"חים קונצרניים, שערי אג"חים ממשלתיים לפני מכרזי הנפקה של אג"ח במסגרת הרחבת סדרות, ושערי אג"חים ממשלתיים לפני "מכרזי החלף" של המדינה. בדרך זו הביאו השניים להטיית מכרזים ממשלתיים לטובתם ואף השיאו לעצמם, בדרכי מרמה, רווחים עצומים.

 

חוקרי הרשות הודיעו כי הגיעו לתשתית ראייתית נגד ורמוס, ירון, אדרי ובן־דוד, וכן נבון ווינטראוב. נגד שטיינברג לא נמצאה תשתית כזו, אולם גם החומר לגביו הועבר לפרקליטות והיא זו שתצטרך להחליט לגבי כל אחד מהחמישה.

  

עוד נודע ל"כלכליסט" כי הרשות הודיעה לבורסה שבעקבות ממצאי החקירה היא שומרת לעצמה, עם מתן ההיתר לעסקה, את האפשרות לבחון בעתיד את ההיתרים של נושאי המשרה בפסגות ושל החברות־הבנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים