שתף קטע נבחר

ביל קלינטון: הסיכוי לשלום במזה"ת 50-50

בפאנל שדן במזרח התיכון בניו-יורק, פירט הנשיא פרס כיצד ייראה האזור לאחר הסכם: "אני רואה תיירות משגשגשת". נשיא ארה"ב לשעבר אמר כי יש שינוי אצל ישראל והפלסטינים: "האזור צועק לשלום ונמצא בתהליך מודרניזציה"

אחרי הפיצוץ במפגש בין סגן שר החוץ דני אילון לראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, חזרו הישראלים והפלסטינים לדבר בניו-יורק. בפאנל שהתקיים הערב (יום ג') ודן במזרח התיכון, לאחר שיושג הסכם שלום, אמר נשיא המדינה שמעון פרס, כי "צריך לפתור בעיות של מים וחשמל". לדבריו, "השמש היא הכור הגרעיני החזק בעולם".


ארבעת המנהיגים בפאנל (צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק)

 

פרס אמר עוד, כי "כדי שהשלום יחזיק מעמד, צריך למנוע רעב". בהמשך, הוא פירט את חזונו ליום שלאחר הסכם השלום: "אני רואה תיירות משגשגשת. אם נעשה שלום עם הפלסטינים,

 יש לנו מספיק נקודות אטרקטיביות לתיירים בישראל אצל הפלסטינים ובירדן". נשיא המדינה הוסיף, כי הוא לא רואה שום ניגוד אינטרסים בין דת לקידמה.

 

מי שהנחה את האירוע, היה נשיא ארצות-הברית לשעבר, ביל קלינטון, שהוביל את המשא ומתן שנכשל בשנת 2000 בקמפ דיוויד. הוא אמר כי העריך את הסיכויים להשגת שלום."אני חושב שיש לנו סיכוי טוב להשגת הסכם. יש שינוי נסיבות אצל הפלסטינים ובישראל. כולם יודעים מהי העסקה. הסיכוי הוא לפחות פיפטי-פיפטי".

 

בפתח פאנל שדן במזרח התיכון שלאחר השגת הסכם השלום, במסגרת הכינוס השנתי של "היוזמה הגלובלית של קלינטון" המתקיימת בניו-יורק, התייחס הנשיא לשעבר לאיומים על ישראל. "הטכנולוגיה גורמת לרקטות להיות יותר מדוייקות. במקום הרבה רקטות שהורגות מעט אנשים, היום מעט רקטות הורגות הרבה אנשים".

 

קלינטון הציג גם את יוזמת הליגה הערבית לשלום כולל כסיבה לאופטימיות. "כולם יודעים שיהיו בעיות אם יושג הסכם. אויבי השלום ינסו לעשות צרות. מצד שני, האזור צועק לשלום ונמצא בתהליך מודרניזציה".

 

"למקד את האנרגיה להישגים חברתיים"

פיאד אמר באותו אירוע, כי קודם לכל צריך שבאזור לא יהיה עימות. הוא

 דיבר על היום שאחרי חתימת ההסכם: "דבר ראשון תהיה הרחבה גדולה של פיתוח לכל האנשים באזור. אחרי עשרות שנות סבל, שנוכל למקד את האנרגיה שלנו

את הזמן והמשאבים להישגים חברתים וכלכלים".

 

ראש הממשלה הפלסטיני אומר ששלום יאפשר פיתוח של פרוייקטים משותפים בתחום האנרגיה ופרוייקט משותף להצלת ים המלח, "שאתו לא צריך להמתין להשגת שלום".

 

סלמן בין כליפה, יורש העצר של בחרין, היה גם הוא אופטימי: "שיתוף פעולה כלכלי הוא עובדה. שיתוף פעולה טכנולוגי מנבא לנו עתיד מזהיר. אני מאוד אופטימי. נשתף פעולה בטכנולוגיה, אנרגיה, מים, לימודי איכות הסביבה. העימות שמזעזע אותנו עד יסוד, לא יהיה. אנחנו צריכים לקבל החלטות קשות ולהבטיח שנעזור כשיהיו ימים קשים. החיים שלי ושל ילדי ונכדי יהיו הרבה יותר טובים אחרי השלום".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני
ביל קלינטון. סיכוי טוב
צילום: אריאל חרמוני
פרס. רואה תיירות משגשגת
צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק
פיאד. הישגים חברתיים
צילום: AP
מומלצים