שתף קטע נבחר

מסתמן: אחרי מות רוזן, לא יצורף מחליף לטירקל

גורמים בירושלים אמרו כי כלל לא בטוח שימונה חבר נוסף לוועדה החוקרת את אירועי המשט לעזה, לאחר מותו של פרופ' שבתאי רוזן בגיל 93, מפני שהיא נמצאת בשלב הסופי של עבודתה. טירקל: מגנה את ההתייחסות לגיל, הוא היה בעירנות מלאה

מותו אמש של חבר ועדת טירקל, פרופ' שבתאי רוזן  בגיל 93, לא אמור להשפיע על דיוני הוועדה. גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו הלילה (יום ד') כי כלל לא בטוח שהוא יוחלף, שכן הוועדה נמצאת בשלב הסופי של עבודתה.

 

חברי ועדת טירקל כבר שמעו את העדים המרכזיים שהיו אמורים להופיע בפניה, ביניהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי, ראש מוסד מאיר דגן, מנכ"ל משרד החוץ יוסי גל, האלוף במילואים גיורא איילנד - שעמד בראש ועדת החקירה הצבאית - וגם אלופים נוספים בצה"ל.


פרופ' רוזן עם השופט טירקל והאלוף (מיל') חורב (צילום: משה מילנר לע"מ)

 

בינתיים, פנתה הוועדה לגופים ואישים נוספים בבקשה שיופיעו בפניה. רק ביום שני פנתה הוועדה לשורה של ארגוני זכויות אדם, בבקשה לקבל מידע על המצב ההומניטרי ברצועת עזה. המכתבים הופנו ל"בצלם", "רופאים לזכויות אדם", "המרכז הפלסטיני לזכויות אדם", "אל חק" ו"המוקד להגנת הפרט". שבוע קודם פנתה לשגרירות טורקיה בישראל, בבקשה לזמן את קברניט ה"מרמרה", טוראל מחמוט, לעדות בוועדה.

 

בעבר התנהל ויכוח ואף הוגש בג"ץ, כדי שתמונה אשה לוועדה. השופטת מרים נאור העלתה באחד הדיונים את האפשרות שאחד מחברי הוועדה יתנדב לפרוש, ובמקומו תצורף אליה אשה. פרקליטות המדינה דחתה את ההצעה, ואמרה כי חברי הוועדה התגייסו למשימה, ולפיכך אין זה סביר שאחד מהם יפרוש.

 

בראיון לגלי צה"ל הבוקר ביקש יו"ר הוועדה טירקל "לגנות בכל לשון של גינוי את ההתייחסות של התקשורת לגיל של פרופ' רוזן ובכלל הגיל של חברי הוועדה". לדבריו, "הוא היה בעירנות מלאה. אני זוכר שבפגישה הראשונה בינינו - ואנחנו לא הכרנו קודם, אני רק ידעתי את שמו וידעתי מי הוא ומה הוא בתחום המשפט הבינלאומי - אבל היכרות אישית ממש היתה רק עם הקמת הוועדה בחודש יוני, ואני הייתי מלא התפעלות. האיש גילה בקיאות, היה מעודכן להפליא בכל החלטה שכל פורום בינלאומי שקיים באיזשהו מקום, באיזושהי שאלה שיש לה נגיעה לעניין שלנו".

 

מאנגליה למשרד החוץ

רוזן נולד בשנת 1917 בלונדון. בשנת 1938 סיים את לימודיו האקדמיים במשפטים ובשנים 1940-1946 שירת בחיל האוויר המלכותי הבריטי. לאחר מכן עבד במחלקה המדינית של הסוכנות היהודית, תחילה בלונדון ואחר כך בירושלים. טרם עלייתו לארץ ישראל, הרצה בענייני משפט בינלאומי במכללה הימית המלכותית (1946-1947). לקראת קום המדינה מונה לחבר המזכירות המשפטית של ועדת המצב ומאוחר יותר הצטרף לשורות משרד החוץ.

 

בשנים 1948-1967 כיהן רוזן כיועץ המשפטי של משרד החוץ. במקביל, סיים בשנת 1959 את לימודי הדוקטורט באוניברסיטה העברית, ובשנת 1960 קודם לדרג שגריר. בסיום כהונתו כיועץ המשפטי מונה למספר תפקידים דיפלומטיים: סגן

 נציג ישראל לאו"ם בניו יורק (1967-1971), נציג ישראל לאו"ם ולארגונים בינלאומיים בז'נבה (1971-1974) ולאחר מכן הועלה לדרג שגריר כללי.

 

הוא כיהן כחבר המשלחת הישראלית להסכמי שביתת הנשק (1949) וחבר המכון למשפט בינלאומי (משנת 1963). לאחר פרישתו משירות המדינה היה חבר סגל בדרג פרופסור באוניברסיטת בר-אילן ופרופסור אורח באוניברסיטת קיימברידג', אוניברסיטת אמסטרדם ובמספר מוסדות אחרים. בשנת 2001 היה חבר גם באקדמיית האג למשפט בינלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' רוזן. נשמעו רוב העדויות
צילום: עמית שאבי
מומלצים