שתף קטע נבחר

פליט טוען שהוכה ע"י פקחים: איפה מתלוננים?

בן 19 שהגיע לארץ מגאנה, טוען כי הותקף ברחובות על-ידי אנשי יחידת עוז. הוא מספר שתוזז בין מוסדות, ופעילים למען הזרים טוענים שאין מי שמפקח על הפקחים. משרד הפנים: אפשר להתלונן בפקס, במכתב, בטלפון, במייל ועוד

מי מפקח על פקחי יחידת עוז? בושמא סמפונה, בן 19 שהגיע לארץ מגאנה, טוען כי לאחרונה ביקש להתלונן נגד פקחים שהיכו אותו - אך הוא הופנה מגורם אחד לשני. בהתערבות מתנדבת ממוקד הסיוע לעובדים זרים התקבלה תלונתו במשטרה. במוקד טוענים כי פליטים ועובדים זרים שמבקשים להתלונן נגד פקחים לא מוצאים כתובת לתלונתם.

 

סמפונה סיפר ל-ynet כי המקרה אירע לפני כשבועיים, אז הגיע לבקר חבר ברחובות. כשנכנס לחנות חשמל ניגשו אליו פקחי יחידת עוז ודרשו ממנו להציג מסמכים. בעוד הפקחים אמרו כי הם הותקפו, סמפונה טען כי הותקף וכתוצאה מכך נחבל ודם רב ירד מפניו. בסופו של דבר שוחרר, לאחר שהציג את המסמכים. אבל לטענתו הוא לא ויתר וביקש להגיש תלונה נגד הפקחים.  


סמפונה עם הבגדים שלבש בזמן התקרית (צילום: ירון ברנר)

 

"שמו לי אזיקים ונתנו לי מכות כל הדרך לתחנת משטרה", הוא שיחזר. "נבהלתי. הייתי צריך לשירותים ולא הקשיבו לי. עשיתי את צרכיי במכנסיים". במוקד הסיוע מחזקים את טענתו: "הוא הגיע למשרדי המוקד חבול ומדמם עם פציעות וחבלות בגופו, סימני אזיקים, שפתיים מדממות וסימני בעיטות ומכות בגפיים ובצוואר. רופאה אישרה שהצעיר היה קורבן לתקיפה, והיא הפנתה אותו לבית החולים איכילוב".

 

לדבריו, כשהגיע לתחנת המשטרה ברחובות - מיד לאחר התקרית - נאמר לו כי עליו להגיש תלונה במחלקה לחקירת שוטרים, כיוון שמדובר בעובדי מדינה. אבל למשטרה יש גירסה אחרת. דוברת מרחב שפלה, לאה זוהר, אמרה כי התלונה התקבלה והוא הגיע לתחנה רק פעם אחת.

 

מנגד, אמי סער ממוקד הסיוע לעובדים זרים, שליוותה אותו בעת הגשת התלונה, סיפרה שהשוטרים בתחנה זיהו אותו כשהשניים הגיעו להגיש תלונה בפעם השנייה. "אחד השוטרים אמר לי, שמנסיונו אם מישהו מתעקש כל כך להגיש תלונה, כנראה שיש משהו בדבריו. גם יש לו פתק שהשוטרים נתנו לו בפעם הקודמת כשהגיע ועליו מספר תלונה שעוז הגישו נגדו". למרות הכל, לסמפונה עדיין יש אמון במשטרה: "אני מאוד מקווה שהמשטרה תגלה את האמת, כי הם היכו אותי עוד בחנות והיו שם אנשים שראו את זה". 

 

נשלחים ממקום למקום

במוקד לסיוע לעובדים זרים קובלים על כך שלעובדים ולפליטים אין כתובת לפנות אליה. "חמור מאוד שאין בנמצא גוף שיוכל לפקח על פקחי יחידת עוז, ואנשים הטוענים שהותקפו, מוצאים את עצמם מטורטרים ונשלחים ממקום אחד לשני, מבלי יכולת להתלונן על שאירע להם".

 

לדבריהם, לא מדובר בפעם הראשונה בה עובד זר או פליט ביקש להגיש תלונה ולא מצא כתובת. "בחודשים האחרונים הגיעו למוקד כמה תלונות של עובדים זרים ומבקשי מקלט שסיפרו שהותקפו על ידי פקחי עוז. מדובר בתופעה שיש לבדוק במלוא החומרה. במכתב ששלחנו למפקד יחידת עוז ולנציבות שירות המדינה, התרענו וביקשנו לערוך בדיקה".

 

כדי לנסות ולמצוא כתובת לתלונות פנו במוקד לנציבות שירות המדינה ולרשות ההגירה. "אין זה ראוי ואין זה מוסרי שגוף כמו יחידת עוז תיפעל בלא שיהיה אף גוף שיוכל לפקח עליה ולבקר אותה במקרה הצורך, בדיוק כשם שמח"ש מפקחת על המשטרה. לא כל שכן כשמדובר באוכלוסיית העובדים הזרים , הפליטים ומבקשי המקלט, שהיא אוכלוסייה חלשה ופגיעה מטבעה, שלעתים זכויותיה נרמסות. חברה מוסרית צריכה לעשות כל שניתן כדי לוודא שמקרים כאלה לא יקרו. אם נציבות שירות המדינה היא הגוף המוסמך לחקור ולפקח על פקחי עוז - הרי שאיש אינו יודע זאת".

 

"בפקס, במכתב, בטלפון, במייל ועוד"

סבין חדד , דוברת רשות ההגירה, מסרה בתגובה לטענות כי יש כתובת: "עובדי יחידת עוז הינם עובדי משרד ממשלתי, כיתר עובדי רשות האוכלוסין וההגירה, בעצם היותם עובדי הרשות. עבודת היחידה נמצאת תחת פיקוח מתמיד של המנגנונים המקובלים בכל משרדי הממשלה, לרבות דרגי הנהלה שונים ומערך הביקורת הפנימית. אדם המבקש להתלונן נגד עבודתו

 של כל עובד ברשות רשאי לעשות זאת בכל האמצעים העומדים לרשות הציבור כיום: בפקס, במכתב, בטלפון, במייל ועוד. כל פנייה נבדקת באופן אישי במלוא הרצינות וניתן מענה לפונה".

 

במקרה של סמפונה אמרו ברשות ההגירה, כי הפקחים הגישו נגדו תלונה במשטרה. "למען הסר ספק, מדובר באזרח זר השוהה בישראל בניגוד לחוק ובקשתו להכרתו כפליט סורבה כבר בתחילת השנה הנוכחית. אין בכוונתנו לעבור לסדר היום על כל פגיעה או הפעלת אלימות כלפי מי מעובדי רשות האוכלוסין, שהינם מייצגי החוק, וננקוט בכל אמצעי העומד לרשותנו בכל מקרה דומה. בקשתו לקבלת מעמד סורבה והוא הגיש ערעור וההליך נמשך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בושמא סמפונה. היכן להגיש תלונה?
צילום: ירון ברנר
סימני האזיקים על ידיו
צילום: ירון ברנר
מומלצים