שתף קטע נבחר

"גולדסטון 2": יש ראיות שצה"ל רצח על המרמרה

הוועדה שמינתה מועצת זכויות האדם של האו"ם לחקר אירועי המשט מאשימה את ישראל בשימוש לא פרופורציונלי בכוח, "באופן שאינו מתקבל על הדעת". הוועדה, שישראל סירבה לשתף עמה פעולה, קבעה כי ישראל הפרה את החוק הבינלאומי

ועדת טירקל וחוקרי האו"ם לא סיימו את העבודה, אולם מועצת זכויות האדם של האו"ם כבר החליטה. ועדת החקירה של המועצה, שבדקה את ההשתלטות הישראלית על ה"מרמרה", פרסמה אמש (יום ד') את דו"ח החקירה, הקובע כי הפעולה הישראלית "היתה הפרה בוטה של זכויות אדם והחוק הבינלאומי".

 

 

הוועדה קבעה, כי צה"ל עשה שימוש בכוח "בלתי מתקבל על הדעת". בדו"ח

שפרסמה הוועדה היא מציינת כי "המבצע הישראלי לא תאם את המציאות והגיע לרמת אלימות שלא הייתה נחוצה". חברי הוועדה טענו כי נעשה שימוש בכוח לא פרופורציונלי. פעולת השתלטות השייטת על ה"מרמרה" הסתבכה כאשר הפעילים שהיו על הסיפון תקפו את הלוחמים. תשעה מהפעילים נהרגו.

 

מסקנות הדו"ח כתובות למעשה בכתב המינוי של הוועדה, שנדרשה לקבוע אם החוק הבינלאומי הופר. דו"ח הוועדה קובע כי יש "ראיות ברורות" לכך שישראל הפרה את החוק וניתן להעמיד אותה לדין. "הראיות מאפשרות להעמיד לדין את ישראל באישומים הבאים: רצח בכוונה תחילה, התעללות וגרימת סבל ופגיעה במתכוון", כתבו חברי הוועדה.

 

עוד נקבע בדו"ח, כי לא עמד לרשותה די זמן לאסוף רשימה כוללת של הפשעים והעבירות, אולם ישראל הפרה כמה סעיפים בחוק הבינלאומי, כמו הזכות לחיות, עינויים ויחס אחר של רשעות, חוסר אנושיות, יחס משפיל וענישה, הזכות לחופש, ביטחון והחופש ממעצר שרירותי וכן חופש הביטוי. הוועדה קבעה כי "יש לערוב לסעד יעיל למשפחות הקורבנות".

 

משרד החוץ: הממצאים מוטים וחד צדדיים

הוועדה קבעה כי "מדינת ישראל זכאית לשלום וביטחון כמו כל אחד אחר. ירי הרקטות לשטח ישראל מעזה מהווה הפרה רצינית של החוק הבינלאומי והחוק ההומניטרי. אבל פעולות בתגובה של עונש קולקטיבי של אוכלוסייה אזרחית בעזה אינה חוקית בשום נסיבות". לטענת הוועדה, פעולות צה"ל על המרמרה בלב ים היו בלתי חוקיות לחלוטין ולא ניתן להצדיק אותן על בסיס ביטחוני.

 

הוועדה ציינה כי חוסר שיתוף הפעולה מצד ישראל לא מאפשר את זיהוי האחראים ל"פשעים החמורים ביותר". הוועדה דורשת מישראל לשתף עמה פעולה, "כדי לאפשר את זיהויים של האשמים". מחברי הדו"ח טענו בסיכום, כי הוא הוכן על סמך "ראיונות עם יותר מ-100 עדי ראייה בז'נבה, לונדון, איסטנבול ורבת עמון. על בסיס העדויות הללו ומידע אחר שנתקבל, הוועדה יכלה לבנות מחדש את תמונת הנסיבות".

 

משרד החוץ מיהר להגיב לדו"ח וקבע כי ממצאי הוועדה "מוטים וחד צדדים בדיוק כמו הגוף שילד אותה".

במשרד החוץ ציינו כי ישראל חוקרת את אירועי המשט ומשתתפת בוועדת החקירה שמינה מזכ"ל האו"ם, ולכן "ישראל סבורה שאירועי המשט כבר נחקרים בהיקף מספיק, וכל עיסוק נוסף בנושא הינו מיותר לחלוטין ואינו פרודוקטיבי".

 

מטרתה המוצהרת של הוועדה מז'נבה היתה לקבוע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי או הפרה זכויות אדם, ואילו הוועדה מניו-יורק תעסוק בעובדות ובהשלכות פרשת המשט, כמו גם בהמלצות למניעת מקרים דומים בעתיד. מועצת זכויות האדם בז'נבה היתה זו שמינתה את ועדת גולדסטון לחקירת מבצע "עופרת יצוקה", שסיבכה את ישראל מבחינה מדינית.


פורסם לראשונה 22/09/2010 21:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרמרה בנמל חיפה
צילום: שי וקנין
תקיפת חיילי השייטת
צילום: AFP
ההשתלטות על המשט
צילום: דובר צה"ל
מומלצים