שתף קטע נבחר

בלשנות: נגיד בנק ישראל - מנהיג, עשיר, גיבור

משמעות השורש של המילה נגיד, הקיים גם בערבית, היא כנראה להיות רם, נישא ובולט מול הסביבה. אז מה הקשר למילים "תמיכה" ו"התנגדות"? נותנים קונטרה לנגיד

יש לנו סיבה לגאווה! המגזין "גלובל פייננסר", המעניק תעודות הצטיינות לנגידים, שקלל את שליטתם באינפלציה, את עמידתם ביעדי צמיחה, את יציבות המטבע בארצם ואת ניהול הריבית שלהם. התוצאה - הנגיד שלנו, סטנלי פישר, זכה השנה שוב בציון A בדירוג הנגידים בעולם. והוא בין שבעת הנגידים הטובים בתבל. לא סתם השקל כל כך חזק. אז המדור היום הוא בעד הנגיד, למרות ששורש המילה הוא נ.ג.ד.

 

בעברית חדשה, "נגיד" מציין, בנוסף לממונה על הבנק המרכזי, גם איש עשיר או נכבד. בערבית נג'יד הוא גיבור, או בעל נפש אצילית. בעברית משנאית נגיד הוא בן אצולה, ובעברית תנ"כית - שליט או מנהיג, והמילה מתייחסת גם למלכים. בינתיים הכול נשמע טוב. אז מה הקשר ל-נֶגֶד?

 

בתנ"ך, מילת היחס נגד היא פשוט "מוּל". כאשר מחבר ספר תהילים אומר " וַאֲדַבְּרָה בְעֵדֹתֶיךָ, נֶגֶד מְלָכִים; וְלֹא אֵבוֹשׁ" (קיט:מו), הוא מתכוון שהוא דיבר מול מלכים ולא התבייש. גם היום אנו אומרים "לנגד עיניו", כלומר מול עיניו, ו"עומד מנגד", כלומר עומד ממול. ואפשר, כמובן, להחליף את המילה "נגד" ב"מול", למשל כאשר מכבי ת"א משחקת נגד - או מול - צ.ס.ק.א.

 

גם ל-against באנגלית ול-contra בלטינית ובנותיה (ספרדית, צרפתית, איטלקית) יש מובנים נוספים, שהמשותף לכולם הוא פָּנים אל פנים. גם בסלנג עברי קוֹנְטְרָה יכולה להיות גם התנגדות (הוא עשה לי קונטרה), אבל גם תמיכה (תן לי קונטרה). כך גם הקשר בין oppose "להתנגד", ו-opposite "מול", אבל גם "היפך".

 

המשמעות המקורית של השורש הייתה, כנראה, להיות רם ונישא, להיות בולט. נַגְ'ד בערבית היא רמה (מישור מורם), ו- مِنْ نَجْدٍ إِلَى وَهْدٍ – "מִן נַגְ'דִן אִלַא וַהְדִן" היא המקבילה הערבית של "מֵאִגָּרָא רָמָא לְבֵירָא עֲמִיקְתָּא". המלך, או האצילים, הם מורמים מעם. כאשר מציבים דבר כנגד דבר אחר - הוא זוכה להבלטה.

 

הנגדים בצה"ל אמנם אינם קצינים, אבל הם עדיין מעל החפ"שים (החיילים הפשוטים), והפועל "להגיד" הוא בעצם להבליט עניין או מידע מסוים. בעברית התנ"כית והמשנאית, משתמשים בפועל "להגיד" רק כאשר מדובר במשהו חשוב, למשל והגדת לבנך ביום ההוא (שמות יג:ח, על יציאת מצרים).

 

המילה נגיד מקבילה בדיוק למילה נשיא. בשתיהן השורש המקורי קשור להרמה ולגובה (נ.ג.ד, נ.ש.א), והמשקל הוא משקל קָטִיל, המשמש בדרך כלל לשמות תואר.

 

נגיד, כמו נשיא, הוא מישהו שאפשר, כדאי או ראוי לרוממו. בתנ"ך נגידים ונשיאים משמשים במשמעויות דומות מאוד, ובעצם גם בעברית החדשה מדברים על נשיאים של ארגונים. רק נשיא הבנק המרכזי של המדינה, כל מדינה, נקרא נגיד - מילה נפרדת אך בעלת משמעות זהה.

 

הבלשנית ד"ר תמר עילם גינדין חוקרת במסגרת האוניברסיטה העברית, מרצה בנושאי בלשנות ואיראן הקדומה במסגרות שונות ומשמשת כמנכ"ל מיזם המרצים מר צים וחבורתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: אסף שילה ישראל סאן
ד"ר תמר עילם גינדין
צילום: דני שביט - Total Vision
מומלצים