שתף קטע נבחר

סערת ליברמן: "נראה שאחמדינג'אד כתב לו נאום"

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר אמר כי נשאר פעור פה, כששמע את נאומו של שר החוץ באו"ם. "הוא לא תפש שיש הבדל בין היותו יו"ר ישראל ביתנו להיותו שר החוץ", אמר. מנגד, השגריר לשעבר צבי מזאל לא מתרגש: חלק מהשגרירויות יסבירו

ליברמן בלבל את העולם בנאומו? דיפלומטים לשעבר חלוקים בדעתם: מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, ד"ר אלון ליאל, אמר ל-ynet: "כששמעתי את הנאום של אחמדניג'אד באו"ם, חשבתי שהמוסד כתב לו אותו. כעת אני חושד שאחמדניג'אד כתב את הנאום של ליברמן". מנגד, צבי מזאל - שהיה שגריר ישראל במצרים - סבור כי לא קרה כל אסון לישראל מהנאום.

 

ליאל אמר כי נשאר פעור פה למשמע דבריו של ליברמן באו"ם. בשיחה עם ynet הוא טען כי הגיע העת לאייש מחדש את התפקיד

 החשוב במשרד החוץ. "הבושה הזו היא לפי דעתי יותר גדולה מתקרית השרפרף. אחרי נאום כזה, ליברמן צריך לעוף", הוא אמר.

 

לדבריו, על שר החוץ להציג את עמדת הממשלה. "הוא לא תפש שיש הבדל בין היותו יו"ר ישראל ביתנו להיותו שר החוץ. הוא לא תפס שבמסגרת תפקידו הוא מייצג דברים אחרים, את כל מדינת ישראל, ושיש לו אחריות לאיך המדינה והממשלה נראית", אמר ליאל. "כמי שהיה מנכ"ל משרד החוץ, אני יכול לומר שזהו רגע שפל היסטורי לדיפלומטיה הישראלית, שבראשה עומד אדם שיורק לראש הממשלה בפרצוף בפני כל העולם, מרים ידיים בכניעה ואומר ומתפאר ש 'לא נוכל להגיע לשלום'".


אביגדור ליברמן נואם באו"ם. בלבל את העולם (צילום: שחר עזרן) 

 

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר מחה גם על תוכן הדברים שנשא ליברמן. "כפי שתפקיד משרד הביטחון הוא לספק ביטחון, כך תפקיד משרד החוץ הוא לחתור לשלום באזור ולפעול ללגיטימציה של מדינת ישראל. ויתרת על העניין הזה? בוא נסגור את משרד החוץ. למה לשלם ל-1,000 דיפלומטים? זה דבר אבסורדי. זה כמו שיבוא שר הביטחון וייתן בכנסת נאום, ויגיד שהוא לא מסוגל להגן על מדינת ישראל ב-20 השנים הקרובות. לא מסוגל? לך הביתה! שר חוץ אומר שהוא לא יכול להביא שלום 30 שנים? לך הביתה!"

 

"לא מפריע לממשלת ישראל"

מנגד, יש גם דיפלומטיים שסבורים כי דבריו של ליברמן אינם בגדר אסון. צבי מזאל, לשעבר שגריר ישראל במצרים, רומניה ושבדיה וכיום עמית המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, משווה את הפילוג המדיני בישראל לזה שחל אצל הפלסטינים. "אפשר לקחת את דבריו של מוחמד דחלאן המתנגד למשא-וממתן. כיום דחלאן הוא אנטי-ישראלי קיצוני, ומפעיל לחצים גדולים על אבו מאזן לא ללכת למשא-ומתן. בצד הפלסטיני יש קולות רבים, הן מתוך הוועד פועל של אש"ף והוועידה המרכזית של הפתח, שלא לדבר עם חמאס ומאות ארגונים פלסטינים אחרים".

 

לדבריו, עובדי השגרירויות והנציגויות הישראליות בעולם ימשיכו לפעול בקו המנחה שקובעת הממשלה. "ההנחה היא שהשגרירויות בחו"ל מקבלות מברקים עם הנחיות של ממשלת ישראל ולאו דווקא מהנאום הזה. ללא ספק חלקן יתבקשו להסביר

 את דברי השר, והם יכולים לומר שהוא הביע את דעתו על העסק הזה, שזו המדיניות שלו, אבל הוא מדגיש את הבעייתיות החשובה. הוא החליט שזה מה שהוא אומר, אבל הוא גם לא מפריע לממשלת ישראל להמשיך במשא-ומתן והדיאלוגים עם ארה"ב והפלסטינים".

 

"יש כאן בעיה ברמה הפוליטית - מוסרית", קבע מזאל. "מצד אחד, הוא אומר דברים נכונים. מצד שני, כשר חוץ עליו לשקף עמדות ממשלת ישראל, שהן קצת אחרות. זו סיטואציה שהיו דומות לה בעבר, אבל לא באופן כה חריף. בסופו של דבר, דבריו של השר אמנם ירחפו מעלינו, אבל אם המשא-ומתן יתפוצץ כולם יגידו 'הנה, הוא צדק'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב סער, לע"מ
ליאל. "ליברמן צריך לעוף"
צילום: יעקב סער, לע"מ
מזאל. "חלק מהשגריריות יתקשו להסביר"
מומלצים