שתף קטע נבחר

תמונות ראשונות של היורש הצפון-קוריאני המסתורי

איש במערב אינו יודע דבר על מי שמצטייר כמנהיגה הבא של צפון-קוריאה, וספק אם נתיניו יודעים יותר. היום סיפקה פיונגיאנג הצצה ראשונה על בנו של קים ג'ונג איל החולה, שכבר זכה לכינוי "החבר המבריק", למרות שהוא נטול ניסיון ואיש מעולם לא שמע אותו מתבטא. אז איך הוא התגלגל לשלטון?

קבלו אותו: הבוקר (יום ה') פרסמו העיתון הצפון-קוריאני הממסדי "ראדונג שינמון" וסוכנות הידיעות הממלכתית KCNA תמונה בה קים ג'ונג און יושב לצד אביו, המנהיג קים ג'ונג איל, בכינוס הנדיר של "מפלגת הפועלים" שהתקיים השבוע. בהמשך שודרו בטלוויזיה הממלכתית גם צילומים שלו בכינוס המפלגתי הגדול. מדובר בתמונה הרשמית הראשונה של קים הבן, שגילו 27 או 28, מאז היה קטן. במדינה כצפון-קוריאה לא ניתן להבין פרסום כזה אלא כהכרזה עליו כיורש מיועד.

 

באותו כינוס, דיווחה הטלוויזיה הרשמית, הועלה קים ג'ונג און לדרגת גנרל ומונה לתפקיד סגן נשיא הפיקוד הצבאי העליון של מפלגת הפועלים וכן כחבר בוועד המרכזי שלה. קים האב, בן 68, שבשנים האחרונות סבל מבעיות בריאותיות קשות, נראה גם הוא בצילומים, מאושש יחסית. הוא נבחר מחדש כמנהיג, בכינוס המפלגתי הראשון זה 30 שנה, ונראה מוחא כפיים בקצב אחיד יחד עם הקהל הגדול של הבכירים והגנרלים – עד שהוא מורה לכולם להפסיק.

 

מי ראה ומי שמע על קים ג'ונג און? זו השאלה ששואלים כבר תקופה ארוכה בכל העולם. קשה להאמין אבל אפילו בצפון-קוריאה עצמה, כמעט שאין מי שיכול לספר על המנהיג החדש למעט כמה פרטים שפרסמה מכונת התעמולה של השלטון. הסיבה לכך היא שקים ג'ונג און מעולם לא נחשף, לא למדינות זרות וכנראה גם לתושבי המדינה המבודדת ביותר בעולם.

 

און מעולם לא השתתף בטקסים רשמיים עם אביו, ומעולם לא מילא תפקיד של ממש בממשל. ועם זאת, בצפון-קוריאה כבר נכתבו עבורו שירי הלל ויום הולדתו הוגדר כחג לאומי. כאלה הם החיים בצפון-קוריאה. עברו של און לוט בערפל וכך גם עמדותיו - על אף שהאגדה מספרת כי אביו אמר בכמה הזדמנויות ש"הבן הזה הוא בדיוק כמוני". וכך, כשהבין קים ג'ונג איל שבריאותו אחרי השבץ כבר אינה כתמול שלשום ושהטבע יעשה בסופו של דבר את שלו, הוא העדיף להתחיל בחפיפתו של און לתפקיד מנהיגה השלישי של האומה הצפון-קוריאנית.

 

היקף הידע בסוכנויות המודיעין במערב, ואפילו בדרום-קוריאה השכנה ובסין הידידה הגדולה, על מי שמצטייר כמנהיג הבא בפיונגיאנג - מביך בדלותו. האמת המדהימה והמוזרה היא שאיש במערב אינו יודע דבר על און. כל שידוע הם כמה פרטים בסיסיים, וגם אלה מעולם לא זכו לאישור רשמי, אלא מתבססים על עדויות שמיעה של אנשים שספק היו מקורבים להנהגה הצפון-קוריאית, ספק בודים סיפורים פרי מוחם הקודח. 


האסיפה הכללית של מפלגת הפועלים (צילום: רויטרס)

 

אז מה כן ידוע על קים ג'ונג און, או ליתר דיוק - על איזה מידע קיימת לפחות הסכמה רחבה בקרב מומחים? ידוע שהוא בן 27 או 28, בנם הצעיר ביותר של קים ג'ונג איל ואשתו השנייה קו יונג הי, כוכבת אופרה יפנית שעברה להתגורר בצפון-קוריאה בשנות ה-60 ומתה ב-2004 ככל הנראה מסרטן השד. תמונתו הרשמית היחידה עד-כה צולמה בעת שהיה בן 11.

 

בדומה לאחיו החורג, קים ג'ונג נאם, און התחנך ככל הנראה תחת שם בדוי בבית הספר הבינלאומי בברן עד 1998. הוא דובר אנגלית, גרמנית-שווייצרית וצרפתית. עם תום לימודיו, שב לצפון-קוריאה והצטרף לאקדמיה הצבאית היוקרתית בפיונגיאנג. את לימודיו, עם זאת, עשה ככל הנראה מביתו.

 

"החבר המבריק" אך נטול הניסיון

און לא היה ככל הנראה המועמד הראשון של אביו להיות מנהיגה השלישי של צפון-קוריאה. קים ג'ונג נאם היה בכיר ממנו בתור לירושה, אולם הודח על-ידי האב ב-2001 אחרי שהתגלה כי ככל הנראה ניסה להיכנס עם דרכון מזויף ליפן, כדי לבקר בדיסנילנד-טוקיו. אחיו הביולוגי של און, קים ג'ונג צ'ול, מעולם לא נחשב על-פי הדיווחים השונים ליורש פוטנציאלי, כיוון שנחשב ל"נשי" מדי באופיו.


חוגגים את מינויו של קים ג'ונג און, פיונגיאנג (צילום: AFP)

 

בינואר 2009 דווח לראשונה כי און יהיה יורשו של קים ג'ונג איל, ומאותו רגע החלו לדלוף הדיווחים על קידומו המהיר בדרגות הצבא הקוריאני, ועל הפעולות שמבצע האב להשלטת מרותו של און על יועציו ועל חוג הפקידים המקורב לו ביותר. און הוצנח למשרת ביניים בוועדת ההגנה הלאומית, מונה לחבר בפרלמנט, ולפני שלושה ימים כבר העניקה לו אסיפת "מפלגת הפועלים", שהתכנסה לראשונה מזה 30 שנה, דרגות גנרל. האיש שאיש לא ראה, זוכה כיום לכינוי "החבר המבריק" במדינה הקומוניסטית, וככל הנראה מלווה את אביו במפגשים חשובים, בהם זה שקיים בסין בחודש שעבר.

 

אז מי הוא קים ג'ונג און? האם הוא שתיין, הסובל מסוכרת ולחץ דם גבוה כפי שטוענים כמה דיווחים, או דווקא חובב כדורסל בריא גוף, הנוהג לרכב על סוסים? האם הוא כריזמטי, אוטוריטרי, נבזי ואמביציוזי, כפי שטוען שף יפני המתהדר בכך שמכיר מקרוב את משפחת השלטון הצפון-קוריאני, או שהוא האיש שצוטט כתוהה מה חיי המותרות להם הוא זוכה נוגעים לעמו? את התשובות ספק אם נקבל בקרוב.

 

כך או כך, עבור הקהילה הבינלאומית, השאלות האלה הן החשובות פחות. מה שינסו במערב להבין מהר ככל האפשר הוא אם קים ג'ונג און מתפקד כמנהיג צפון-קוריאה דה-פקטו, האם יש באפשרותו לשלוט בבכירי ההנהגה בפיונגיאנג או שלעת עתה ישמש כבובה של חונכיו?

 

לקים ג'ונג און אין ככל הידוע ניסיון אדמיניסטרטיבי וגם יכולותיו הפוליטיות אינן ברורות, אך לפני שבאים לשפוט אותו צריך לזכור כי זוהי צפון-קוריאה, ושגם קים ג'ונג איל - "המנהיג האהוב" - היה צעיר מאוד כשהחל בסדרת הטיהורים הפוליטיים שלו. איל היה אז רק בכמה שנים גדול יותר מבנו, המקבל כעת אחריות לכ-24 מיליון צפון-קוריאנים רעבים, למכירות נשק וידע לאיראן ולסוריה, ול"כפתור האדום" על הנשק הגרעיני שמחכה ליום פקודה במרתפי הכור ביונגביון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היורש" בכינוס הנדיר. כבר יש לו שירי הלל
צילום: AFP
קים ג'ונג און הילד. התמונה הרשמית הקודמת
צילום: רויטרס
עוד צילום מהעבר. אח אחד הודח, השני "נשי"
צילום: רויטרס
האבא, קים ג'ונג איל. "בדיוק כמוני"
צילום: רויטרס
האח החורג, קים ג'ונג נאם. רצה לדיסנילנד
צילום: רויטרס
מומלצים