שתף קטע נבחר

נמצא כוכב לכת המתאים ביותר להתפתחות חיים

אסטרונומים גילו כוכב לכת שהטמפרטורה השוררת בו מאפשרת קיומם של מים בטמפרטורה נוזלית ולכן גם קיום של חיים

אסטרונומים ממכון קרנגי שבוושינגטון הודיעו על גילויו של כוכב לכת במערכת שמש מרוחקת, שהוא כוכב הלכת דמוי כדור הארץ בעל הסיכוי הגדול ביותר להתכנות חיים על פניו שהתגלה עד כה.

 

כוכב הלכת נתגלה במצפה הכוכבים קק שבהוואי על ידי ניתוח ההשפעה הכבידתית שלו על תנועת הכוכב אותו הוא מקיף - כוכב המכונה Gliese 581 הנמצא בקבוצת מאזניים. קבוצה זו מצויה מערבית לקבוצת עקרב והיא שוקעת מעט אחר חצות.

 

הכוכב עצמו מצוי כשתי מעלות מצפון לכוכב הבהיר ביתא במאזניים ואפשר לראותו בטלסקופים קטנים (לזיהוי קבוצת מאזניים אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה).

 

למי קראת ננס?

הכוכב Gliese 581, שהוא אחד הכוכבים הקרובים ביותר לשמש הוא ננס אדום; מסתו כשליש ממסת השמש וכך גם קוטרו. טמפרטורת הפנים שלו היא 3400 מעלות קלווין בלבד (בהשוואה ל-5800 מעלות קלווין טמפרטורת פני השמש) ומכאן שמו – ננס אדום.

 

אדום, כיוון שככל שטמפרטורת הפנים של כוכב נמוכה יותר, צבעו ינוע לכיוון האדום של הספקטרום ולהיפך – ככל שפני הכוכב חמים יותר, צבעו ינוע לכיוון הצד הכחול של הספקטרום.

 

הננסים האדומים הם הכוכבים הקלים ביותר שהם עדיין בעלי מסה מספקת כדי ליצור ריאקציות גרעיניות בליבתם ולהיות כוכב (הננס האדום, כמו השמש שלנו, הוא כוכב המפיק אנרגיה כתוצאה מתהליכים תרמו-גרעיניים המתחוללים בליבתו, בניגוד לכוכבי לכת שהם עצמים בעלי מסה פחותה בהרבה ממסת כוכב, שאינם מפיקים אנרגיה).

 

יחד עם כוכב הלכת החדש נתגלה כוכב לכת נוסף. השניים המסומנים באותיות g ו-f משלימים משפחה מכובדת של 6 כוכבי לכת ומהווים מערכת שמש מרוחקת. שלושה מבני המשפחה מצויים במרחק קרוב מאוד, שבין 4.5 עד 11 מיליון ק"מ מהננס האדום.

 

חיים מחוץ לכדור הארץ?

אולם גילוי כוכב לכת מרוחק, ואפילו שניים, אינם הסיבה שקהילת המדענים צוהלת – כוכב הלכת החדש, לא זו בלבד שהוא בעל ממדים הדומים לאלה של כדור הארץ – מסתו גדולה פי 3 בלבד ממסת כדור הארץ – אלא שהוא מצוי באזור הקרוי – תחום החיים – אזור שבו ייתכנו תנאים המאפשרים קיומם של חיים בדומה לכדור הארץ.

 

כוכב הלכת מצוי במרחק קרוב מאוד לננס האדום – "רק" 22 מיליון ק"מ (בהשוואה למרחק של 150 מיליון ק"מ שכדור הארץ מרוחק מהשמש). אף-על-פי שהננס האדום, שהוא הכוכב המרכזי של מערכת השמש המרוחקת, קר יותר מהשמש, הטמפרטורה על פני כוכב הלכת גבוהה משמעותית מזו על כדור הארץ בגלל קרבתו היתרה לכוכב אותו הוא מקיף.

 

כוכב הלכת החדש, שמסומן באות g, סובב סביב הננס האדום כאשר הוא לכוד כבידתית (צד אחד של פניו פונה תמיד לכיוון הננס האדום), כאשר הוא משלים הקפה שלמה סביבו אחת ל-37 ימים בלבד במסלול שהוא כנראה מסלול כמעט מעגלי.

 

חישובים מראים, שלמרות שבצדו של הכוכב הפונה לננס האדום הטמפרטורה גבוהה מדי ובצדו האפל היא נמוכה מאוד, הרי באזור הדמדומים קיימת טמפרטורה המאפשרת, תאורטית, למים להימצא במצב נוזלי על פני כוכב הלכת.

 

כיוון שקיומם של מים נוזליים מצביע על סבירות לקיום חיים, קל להבין את השמחה וההתרגשות האוחזת במחנה המדעי. אמנם, עדיין מוקדם לקבוע מסמרות משום שאיננו יודעים אם קיימת אטמוספירה לכוכב הלכת החדש והאם קיימים בכלל מים על פניו, אך זהו כוכב הלכת הדומה ביותר לכדור הארץ המצוי ב"תחום החיים".

 

מי שכבר מתכנן להגיע לסוכנות הנסיעות הקרובה כדי לעשות מסע ספארי ולצפות בחייזרים למיניהם הנהנים משקיעה (או זריחה) אינסופית של שמש אדומה, צריך לזכור שמדובר במערכת המצויה במרחק של 20 שנות אור מכדור הארץ.

 

לשם השוואה, נחיתה מאוישת על המאדים, המצוי במרחק של "רק" כמה עשרות דקות אור מכדור הארץ, ואמורה להימשך כמה חודשים טובים (לכל כיוון.... ) נראית היום כחלום רחוק.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים