שתף קטע נבחר

המשתמש מתקדם בקצב הצב

יותר מחצי מאוכלוסיית העולם משתמשת במערכת הפעלה בת תשע? המחשבים החדשים הכי סקסיים לא נותנים למשתמש אפילו מקלדת? אין מה לעשות: המשתמש של שנת 2010 הוא יותר שמרן ולא מתוחכם מאי פעם

1. מערכת ההפעלה ששולחת ד"ש מהעבר

אתמול דיווחנו ש-66 אחוז ממשתמשי ווינדוס עדיין משתמשים במערכת ההפעלה XP, זאת שיצאה לאחרונה באוגוסט 2001 (ואפילו העידכון הגדול האחרון שלה היה ב-2008). הנה כמה דברים שקרו מאז 2001: אסון התאומים, מלחמת לבנון השניה, מלחמת עיראק השניה, ממשל בוש, ממשלת אולמרט, גלעד שליט, פייסבוק, אייפון, יוטיוב, טוויטר, כוכב נולד. שני דברים נוספים שקרו: ויסטה ו-Windows 7.

 

קשה לדמיין את משתמש המחשב הממוצע בשנת 2001 משתמש במערכת הפעלה מ-1991, למשל, דוס, עם ווינדוס 3.11 שצריך להריץ מדיסקטים. קשה לדמיין את המשתמש בשנת 2001 משתמש במחשב משנת 1991, כזה עם מעבד 486dx ומסך VGA. אבל למשתמש של ימינו יש פחות חשק לשדרג, פחות רצון שיהיו לו טכנולוגיות חדשות. המשתמש הממוצע -- זה שמהווה את האחוזון ה-66 מתוך משתמשי ווינדוס -- קנה מחשב לפני חמש שנים, המחשב עדיין עובד, ומערכת ההפעלה שבאה איתו עדיין פועלת. בערך. יש למגמה הזאת כמה סיבות:

 

1. היצרנית הכי גדולה של מערכות הפעלה עושה מוצרים כל כך פגומים, שכולם מעדיפים את השטן המוכר להם (אקספי) על השטן שבא עם גרפיקה יותר סקסית (למשל, ויסטה).

2. קצב החדשנות הואט, והיום לא צריך לעזוב את ה-XP כדי להמשיך להריץ תוכנות חדשות.

3. בשנים האחרונות אנחנו סובלים ממיתון, ופחות אנשים קונים מחשבים חדשים, שמגיעים עם מערכות הפעלה חדשות.

4. ויסטה ממש הסריחה.

 

אבל לי יש סיבה שאני מעדיף:

 

5. המשתמש הממוצע חושב שהמחשב שלו הוא מכונת כביסה, ולא מתעניין בו מספיק כדי לשדרג אותו -- את השדרוגים הוא משאיר למכשיר הטלפון.

 

2. המחשב ששכח לבוא עם מקלדת

הנה עוד מגמה מעניינת. המחשבים הכי חמים היום נראים ככה:

 


 

לפנינו מחשב בלי מקלדת. הרבה משתמשים חושבים שמקלדת היא פונקציה שמאפשרת לנו להקליד הרבה טקסט, ולכן אולי לא נורא כל כך שלמחשבי הטאבלט, שהם קלים, זולים וקל לקרוא עליהם ספרים ואת האינטרנט, לא משמשים אותנו כמכונות כתיבה. אבל מקלדת היא קצת יותר מזה. מקלדת היא סימן לכך שאתה נמצא מול מערכת מחשב "חכמה", שמאפשרת לך לנהל אותה, להתאים אותה לצרכיך, להוריד ולהסיר ממנה אלמנטים כפי רצונך. הטאבלטים, למשל האייפד, הם מחשבים "טיפשים" מאוד, משום שהם מכוונים ל"משתמשים" טיפשים מאוד. האייפד ירשה לכם להוריד אפליקציות רק מהחנות המורשית של אפל, ייתן לכם מעט אפשרויות התאמה אישית, ובאופן כללי יהיה המחשב הראשון מזה הרבה זמן שהמשתמשים שלו ישתמשו בו בדיוק כמו שהיצרן רוצה - לא פחות, לא יותר.

 

העניין הוא שמחשבים לא אמורים לעבוד ככה. המחשב מאז ומעולם נבדל מהווידאו וממכונת הכביסה בכך שהמשתמשים שלו קבעו איך הוא עובד. מי שהבין יותר, יכל לעשות יותר כדי לשנות את המערכת שלו כדי שתתאים לו -- לא למהנדסים שתכננו את המוצר. בכך מחשב דומה יותר למכונית, שהבעלים שלה, אולי בשיתוף המוסך שלו, יכול להוסיף ולהפחית ממנה אפשרויות: גלגלים יותר עבים פה, מנוע חזק יותר שם, ספוילר מגניב, אגזוז שעושה יותר רעש.

 

כלומר, המחשבים שלנו הולכים ונראים כמו רכבי ליסינג: לא באמת שלנו, ואי אפשר לעשות להם יותר מדי או שקצין הרכב יתעצבן. זה חבל - כי המחשבים והאינטרנט נתנו לנו, האזרחים והמשתמים הפשוטים, הרבה כוח בידיים: בגלל שיכולנו להתקין תוכנות בעצמנו, גם כאלו שבעלי כוח לא רצו שיהיו לנו, הפלנו את תעשיית המוזיקה המיושנת לברכיה, ואנחנו בדרך לעשות דברים דומים לכל תעשיות זכויות היוצרים, שהמודל הכלכלי שלהם מבוסס על רעיונות מסוף המאה התשע עשרה. האינטרנט צמחה כי המשתמשים החליטו שהם רוצים להתקין דפדפנים על המחשב שלהם -- למרות שמיקרוסופט חשבה בתחילה שזה רעיון רע. העיתונים נרמסו תחת רגלי הבלוגים כי יכולנו לגשת לכל מקום באינטרנט הזאת, שאף אחד לא עמד בפתח שלה כמו שומר סף והחליט באיזה אפליקציות מותר לנו להשתמש. וגם בגלל שהיו לנו מקלדות.

 

3. אבא של אישתך

אבא של אישתך, לא חשוב איזו אישתך, הצטרף לאינטרנט בחמש עד שלוש השנים האחרונות. הוא חלק ממגמה מתועדת של הצטרפות של מבוגרים לרשת. אבא של אישתך לא כל כך מבין מה עושים באינטרנט הזה, הוא מכיר רק את האתרים ששמת לו במועדפים ומאז שהתקנת לו ג'ימייל, הוא שולח לך מחקרים שהוא מצא על הסכנות בגלישה!!! ואת הסרטון החדש והמצוין Chocolate Rain. אבא של אישתך הוא איש טוב, בעל ואב למופת, אבל משתמש גרוע מאוד. למרות שהוא עדיין לועג לך על הפעם ההיא שלא הצלחת להחליף גלגל בעצמך -- הוא עדיין מתקשר אליך בלילה כי הוא לא זוכר איפה הכפתור שמדליק את המסך.

 

תמיד היו אבות כאלו באינטרנט, אבל עכשיו דומה שהם משתלטים על הרשת. הם ניצחו במשחק הדמוגרפי. הם התרבו, המשתמשים החכמים התמעטו. עכשיו הם כאן ולא באמת איכפת להם מחופש אישי, מהיכולת להשתמש באיזו תוכנה שרק תרצה ואיך שתרצה, מהרעיון הזה, שכל אחד יכול לבנות לעצמו את העולם שלו.

 

מסקנה שישית, טוקבקיסט מס. 19, תוביל:

 

6. בלינוקס זה לא היה קורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
כי כולנו, כן כולנו / רקמה אנושית אחת
צילום: איי אף פי
מומלצים