שתף קטע נבחר

אופטימיות בארה"ב: נתניהו יתפשר, המו"מ ימשיך

ה"טיים" דיווח כי בממשל אובמה סבורים שרה"מ אינו רוצה להיות מי שיכשיל את המו"מ. הפלסטינים ייאלצו כנראה להסכים לבנייה בגושי ההתנחלויות, אבל חבילת ההטבות של הממשל תמורת המשך ההקפאה נראית מפתה הרבה פחות

מתניעים מחדש את התהליך המדיני? ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נוטה להסכים לנוסחה שתאפשר את חידוש המשא ומתן לשלום - כך מסרו גורמים אמריקנים המקורבים למשא-ומתן לאתר של השבועון "טיים". להערכתם, נתניהו אינו מעוניין בכישלון השיחות. גורמים פלסטינים ששוחחו עם ynet העריכו כי בשבועיים הקרובים יציגו האמריקנים יוזמה לצדדים שתאפשר חזרה לשיחות הישירות.

 

על-פי הדיווח, השליחים האמריקנים אינם מעוניינים להגיש הצעות נוספות לנתניהו בפתח המשא ומתן שצפוי להיות קשה מאוד, מחשש שנתניהו יגיש דרישות הרבה יותר גדולות בשלבים הבאים.

 

המקורות הפלסטינים מסרו כי לא תהיה כל בנייה בהתנחלויות שאינן כלולות בשלושת הגושים הגדולים וכי מתקיים דיון לגבי יתר ההתנחלויות. הפלסטינים מבקשים באופן רשמי הפסקה של כל הבנייה, אך לטענת אותם מקורות, הם מבינים כי הם ייאלצו לחיות עם בנייה מסוימת בגושים הגדולים. בתמורה מקווים הפלסטינים כי בתוך חודשיים ימוצה הדיון בעניין הגבולות.

  

שליחי הבית הלבן, ג'ורג' מיטשל ודניס רוס, וכן מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, פועלים ללא לאות, מפעילים לחצים בכל הכיוונים, מציגים הצעות, ומציעים הבטחות לשני הצדדים, לפני כינוס הליגה הערבית בסוף השבוע.

 

מזכירת המדינה נועדה אתמול עם השליח המיוחד של הקוורטט, טוני בלייר, כדי לחפש דרכים להחיות את המו"מ הישיר. ביום שלישי נועדה קלינטון עם שר החוץ הירדני נאסר ג'ודה. דובר מחלקת המדינה הבהיר ש"אנחנו בשלב קריטי של התהליך", וחזר על עמדת ארה"ב שישראל צריכה להמשיך בהקפאה. בארצות-הברית נזהרים ואומרים כי אינם יודעים כיצד בדיוק ינהג נתניהו.

 

נתניהו עצמו נשאל בנוגע לאפשרות המשך ההקפאה בסיור שערך בלוד, ואמר כי החלטת הממשלה בנוגע להקפאה קוימה. הוא קרא לפלסטינים לא לנטוש את המשא ומתן: "הם המתינו 9 חודשים מתוך 10 על מנת להיכנס למשא ומתן. החלטת הממשלה תמוצה במלואה, נעמוד בהתחייבויות. אנו מקווים שהפלסטינים ימשיכו בשיחות". ראש הממשלה הוסיף שאלה לפלסטינים: "למה את נוטשים את המשא ומתן? אל תפנו עורף לשלום".  

 

ההטבות בתמורה להקפאה: תופינים או מלכודת?

גורם לשעבר בממשל האמריקני המעורה בפרטי חבילת ההטבות המדיניות-ביטחוניות שהציעו בוושינגטון לנתניהו אמר כי תוכנן היה מעורפל מדי, במיוחד בסוגיית הנוכחות הביטחונית שהובטחה לישראל בבקעת-הירדן ותעוגן בהסדר הקבע. "ארצות-הברית הציעה להכיר בדאגות הביטחוניות של ישראל ובצרכים שלה באזור", ביקש לחדד. לדבריו, לא מדובר בהסכמה לנוכחות של צה"ל בבקעה, אלא ברמז לכך שוושינגטון לא תתנגד לנוכחות כוחות שלום בינלאומיים שם, אולי גם בשיתוף ישראל.

 

ברוח שונה בתכלית, עסק העיתון "ניו-יורק טיימס" במאמר המערכת שלו בחבילת ההטבות האמריקנית - שם נכתב כי "מדובר בממתקים נוספים במסגרת הסכם שלום", כאלה ש"לא ברור מדוע נתניהו לא חוטף אותם".

 

אותה הצעה, על-פי המאמר, כוללת סיוע ביטחוני מוגבר מארצות-הברית ובו אספקת מטוסי קרב, טילים להגנה, לוויינים ועוד תוך הבטחה שנתניהו לא יידרש להאריך את ההקפאה מעבר ל-60 הימים שיסוכמו. נוסף על כך, טענו בעיתון כי ארצות-הברית תתחייב להטיל במשך התנהלות המגעים וטו על כל הצעת החלטה נגד ישראל שתונח על שולחן מועצת הביטחון של האו"ם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, אבו מאזן וקלינטון
צילום: AFP
מומלצים