שתף קטע נבחר

"אגסי? הרעיון מעניין, אבל היישום מוגבל"

המומחה מספר 1 להנעה חלופית ביצרנית הרכב טויוטה מפתיע: ישראל היא מדינה מתקדמת יחסית בתחום האנרגיה החלופית. פרויקט בטר פלייס של שי אגסי? ממנו הוא דווקא פחות מתרשם. לדבריו, דרישת היזם הישראלי להחלפת סוללות בתחנות ייעודיות, מגבילה את יישום התכנית. ויש לו גם מה לומר על הבעיות של מכוניות חשמליות: טווח נסיעה מוגבל, היעדר תשתית טעינה, מחיר גבוה לסוללות, וזמן טעינה ארוך. האם הן נקיות לחלוטין מפליטה? הוא טוען שזה ממש לא מדויק

"גם בעוד 50 שנה ייוצרו מכוניות בעלות מנועי בעירה פנימית" - כך מצהיר סאטושי אוגיסו, מי שמוגדר כיום כ"גורו ההנעה החלופית" של טויוטה, בשיחה עם עיתונאים ישראלים, באחד ממתקני הפיתוח של היצרנית ביפן. אמנם סביר להניח כי את הדלק המוכר לנו כיום, המבוסס על נפט, יחליפו תערובות מתקדמות ו"ירוקות" יותר, כמו למשל סוגים שונים של ביו-דלק, אך אוגיסו אומר כי הוא "אינו רואה את קצו של מנוע הבעירה הפנימית".

 

  • תערוכת פריז: כולם מדברים על חשמל 

 

שלא במפתיע, הוא סבור כי ההנעה ההיברידית אותה מקדמת טויוטה מזה כעשור - הנעה המשלבת בין מנועי בנזין וחשמל - היא הפתרון היעיל ביותר כיום ובעתיד הקרוב, להתמודדות עם בעיות זיהום האוויר וצריכת הדלק של מנועי הבנזין והדיזל.

 

ומה עם הלהיט התורן של תעשיית הרכב - מכוניות חשמליות? אלו לדבריו סובלות מארבע בעיות עיקריות, המונעות מהן להפוך בזמן הקרוב ליותר מפתרון-תחבורה שמוגבל לשימוש עירוני: "הבעיות הן טווח נסיעה מוגבל, היעדר תשתית טעינה, מחיר גבוה לסוללות, וזמן טעינה ארוך".

 

אוגיסו על אגסי

בתחילת המפגש מפתיע אוגיסו ואומר לעיתונאים כי "ישראל היא מדינה מתקדמת יחסית בענייני הנעה חלופית". שלא במפתיע, מופנות אליו שאלות רבות הנוגעות למיזם טעינת הרכב החשמלי של שי אגסי והאחים עופר. "העמדה הרשמית של טויוטה, היא שאנחנו לומדים את המערכת של אגסי, אך עדיין לא הוחלט דבר", אומר אוגיסו בדיפלומטיות.

 

בהמשך הדברים, מבהיר אוגיסו מה דעתו המקצועית בנוגע למיזם של אגסי: "הרעיון מעניין, אבל מאוד מוגבל באפשרויות היישום שלו". לדבריו, הבעיה העיקרית היא היעדר סטנדרט בינלאומי לסוללות. בעיה זו, הוא מסביר, הופכת את הפתרון אותו מציע אגסי - סוללות הניתנות להחלפה בתחנות ייעודיות - לכזה הניתן ליישום במספר מאוד מוגבל של דגמים.

 

אוגיסו גם עוקץ את מי שטוען כי מכוניות חשמליות הן נטולות-פליטה. "יצרניות שאומרות שמכוניות חשמליות אינן פולטות מזהמים, ובכן - זה נכון אך ורק לגבי הנהיגה בהן", הוא אומר. "ללא שינוי של שיטות ייצור החשמל, ומעבר לייצור בשיטות נקיות - כמו למשל באמצעות תחנות כוח גרעיניות או סולאריות - זה לא ממש מדויק".

 

היברידית עם תקע

כמי שאחראי בטויוטה על פיתוחם של דגמים היברידיים, לא מפתיע לגלות כי אוגיסו הוא תומך נלהב של שיטת ההנעה הזו. הגרסה החדשה של הפריוס, שתוצג בשנה הבאה ותאפשר טעינה מרשת החשמל, היא לדבריו ההנעה החלופית היעילה ביותר. "הפתרון של מכונית היברידית הניתנת לטעינה מרשת חשמל, מתגבר על בעיית תשתית הטעינה הנחוצה למכוניות חשמליות", אומר אוגיסו, ומציין כי בערי-ענק כמו טוקיו, ניו-יורק או לונדון, יתקלו יזמים המעוניינים לפרוס תשתיות טעינה בבעיות חמורות במיוחד. במקרה זה, הוא סבור, מכונית היברידית-נטענת מספקת פתרון זמין ויעיל: "אין צורך בפריסת תשתית טעינה כל-כך רחבה עבור הפריוס הנטענת".

 

ראוי להזכיר כי יצרניות רכב רבות אימצו בעקבות טויוטה את הפתרון ההיברידי, ובהן מרצדס, ב.מ.וו, פורד ואפילו פורשה. עם זאת, רבים בתעשיית הרכב רואים בהנעה היברידית פתרון זמני בלבד, ואף כזה הנדרש מטעמים "אופנתיים" בלבד. בתעשיית הרכב, ובעיקר זו הממוקמת באירופה, סבורים כי שיפור מנועי הבעירה הפנימית יכול להניב תוצאות טובות לא פחות - ובמקרים מסוימים, טובות יותר - מאלו המושגות באמצעות הנעה היברידית.

 

יותר טובים משברולט ופיז'ו

האמונה של אוגיסו בצדקת דרכה של טויוטה נראית מוחלטת. הוא סבור כי המכונית ההיברידית החדשה של שברולט, ה"וולט", המציעה גם היא אפשרות טעינה מרשת החשמל, אינה יעילה דיה. "הפתרון שמציעה שברולט עם הוולט, פחות יעיל מהגרסה הניתנת לטעינה של הפריוס ב-15% עד 20%", הוא אומר, בהתייחסות לבחירת היצרנית האמריקנית בשיטת הנעה שונה, שבה מנוע הבנזין משמש באופן בלעדי לטעינת הסוללות, ואינו מניע את הגלגלים.

 

לדבריו, הפתרון ההיברידי שמקדמות כיום יצרניות אירופיות כמו פיג'ו וסיטרואן, המבוסס על שילוב מנוע חשמלי ומנוע דיזל, עשוי להיות יעיל - ואף נמצא בבחינה בטויוטה - אך עלותו גבוהה מדי. זאת, כך הוא מסביר, בגלל מחיר המערכת הנחוצה לטיפול בחלקיקים הנפלטים ממנועי דיזל.

 

פתרון נוסף אותו מקדמת טויוטה, כמו-גם יצרניות רכב אחרות, הוא הנעה באמצעות תא-דלק: פתרון העושה שימוש בתגובה כימית המבוססת על מימן. לדברי אוגיסו, ב-2015 צפויה להגיע לשוק מכונית ראשונה המצוידת בשיטת הנעה זו, אם כי בתחילה היא תיוצר בהיקפים קטנים. יש לציין כי שימוש במימן בתעשיית הרכב כרוך בקשיים רבים, כמו למשל ייצור המימן הנדרש להנעת המכוניות, וכן פריסת תשתית ייעודית לתדלוק כלי הרכב.

 

פוליטיקה וכלכלה בשירות הנפט

העתיד הארוך אותו צופה אוגיסו למנועי בעירה פנימית, מבוסס על "צפיפות אנרגטית": לדבריו, דלק המבוסס על תזקיקי נפט, הוא בעל תכולת אנרגיה גבוהה משמעותית מזו שמציעות כיום סוללות במכוניות חשמליות. גם אם בשנים הקרובות יפותחו סוללות יעילות יותר, צופה אוגיסו כי בנזין ונפט ימשיכו להיות בעלי תכולת אנרגיה גבוהה יותר בעתיד הנראה לעין.

 

יש לציין כי אוגיסו וטויוטה אינם היחידים הצופים את המשך הדומיננטיות של מנועי בעירה פנימית בעשורים הקרובים. דו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה שפורסם ב-2008, הצביע על כך שבטווח הזמן הקרוב והבינוני, עיקר צמצום צריכת הדלק וזיהום האוויר יגיע משיפור יעילותם של מנועי הבנזין והדיזל.

 

אלא שבניגוד לדעות אלה, יש הטוענים כי המניעים העיקריים להמשך התלות העולמית במנועי בעירה פנימית כלל אינם טכנולוגיים, אלא פוליטיים וכלכליים. המדינות המייצאות נפט - בעיקר מדינות ערב - מחזיקות בכוח פוליטי רב, וצפויות לנצל אותו כמיטב יכולתן על-מנת להבטיח את המשך תלותו של העולם בנפט, וכתוצאה מכך - גם במנועים המשתמשים בבנזין וסולר. בנוסף, יצרניות הרכב אינן נלהבות לאמץ טכנולוגיות חדשות, לאור העלות העצומה הכרוכה בפיתוח מכוניות חדשות.

 

הכותב הוא אורח חברת טויוטה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שי אגסי - מעניין, לא ממש ישים
צילום: AFP
טויוטה פריוס נטענת - פתרון טוב יותר
צילום: רועי צוקרמן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים