שתף קטע נבחר

השבוע בבורסה: עליות בראשיתו, וירידות בסופו

מדד ת"א 25, שנגע השבוע בשיא, ירד בסיכום שבועי בכ-0.8%, ואילו מדד ת"א 100 ירד בכ-1.3%. מדד תל טק ירד בכ-1.9%, מדד הבנקים ירד בכ-3.3%, ואילו מדד נדל"ן עלה ב-2.1%. אפריקה הוסיפה כ-17.5% ואילו אלון רבוע כחול איבדה כ-30%

שבוע המסחר התאפיין בעליות שערים בתחילתו של השבוע, אשר קוזזו בירידות שערים בסיומו, ובפרט ביום המסחר האחרון. כל זאת, במקביל לפרסום נתוני מאקרו מעורבים בארץ ובעולם ותוך עליות שערים נאות במדדי אג"ח המקומיים.

 

אולם, אין ספק כי האירוע הבולט של השבוע היה המשך היחלשותו של שער הדולר, אשר ירד אל מתחת לרף 3.6 שקלים לדולר, לראשונה מזה שנה. זאת, על אף מלחמתו של נגיד בנק ישראל בהתחזקות השקל על ידי רכישת המטבע האמריקני בהיקף של מאות מיליוני דולר מדי יום.

 

שבוע המסחר נפתח ביום א' באווירה חיובית, בהמשך לסוף שבוע ארוך (עקב חופשת חג הסוכות) וחיובי במרבית הבורסות בעולם. את עיקר תשומת הלב ריכזה מניית אפריקה ישראל, שעלתה בלמעלה מ-5% לאחר קבלת המלצות חיוביות.

 

אולם האירוע הבולט ביום זה היה דווקא מסיבת העיתונאים שכינס נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. במסגרת מסיבת העיתונאים, שכונסה בין היתר כתגובה לביקורות על העלאת הריבית במשק וירידה חדה בשער הדולר עקב כך, ניסה הנגיד להעביר את המסר המרכזי בו מאמין הבנק כיום. לפי בנק ישראל, המשק הישראלי נמצא במצב טוב, אבל אנחנו עדיין נמצאים בסביבה עולמית מסובכת, ולפיכך יש להימנע משאננות.

 

עוד הוסיף פישר כי אין להתעלם מהעלייה המהירה במחירי הדיור, המהווה מרכיב מהותי במדד המחירים לצרכן, וכי יש לטפל בבעיה זו הן על ידי הגדלת היצע הדירות והן בכלים אחרים.

 

יום ב' התאפיין בירידות שערים, אחרי מספר רב של ימי מסחר חיוביים רצופים. ירידות אלו התחלפו בעליות שערים נאות (בארץ ובעולם) ביום ג', אשר הלכו והתגברו לאורכו של יום המסחר. זאת, בין היתר לאור הורדת הריבית המפתיעה ביפן משיעור של 0.1% לשיעור של 0%, הותרת הריבית באוסטרליה על כנה ונתון מפתיע לפיו התרחב ענף השירותים בארה"ב מעבר לצפוי.

 

יום ד' החל בעליות שערים אף הוא, ובמסגרתו חצה מדד המעו"ף את רף ה-1,237.85 נקודות ושבר את השיא ההיסטורי שרשם בחודש אפריל. אולם, המשכו של היום וסיומו התאפיינו בירידות שערים, לאחר נתון מאכזב נוסף על שוק העבודה האמריקני: מדד המשרות של חברת ADP בארה"ב לא עמד בתחזיות המוקדמות והראה ירידה של 39 אלף משרות בחודש ספטמבר, לעומת צפי לעלייה של 20 אלף משרות.

 

הודעת חברת מלח, שבשליטת שרי אריסון, על מכירת כ 3% ממניות בנק הפועלים, במחיר הנמוך בכ 2.5% ממחיר מניית בנק הפועלים בשוק, גררה ירידה של כ-2.5% במניית הפועלים, במחזור ענק של למעלה מ-300 מיליון שקל.

 

יום ה' התאפיין בתנודתיות, כאשר לאחר התחלת מסחר שלילית, נעו השווקים כלפי מעלה אך סיימו את היום בירידות שערים חדות. ירידות אלה הלכו והתחזקו במסחר הנעילה, שבמסגרתו רשמו מרבית מדדי המניות ונאג"ח הקונצרניות ירידות שערים חדות.

 

בסיכומו של שבוע, ירדו מדדי המעו"ף ות"א 100 בכ-0.8% ובכ-1.3% בהתאמה, מדד תל טק ירד בכ-1.9%, מדד הבנקים ירד בכ-3.3%, ואילו מדד נדל"ן עלה ב-2.1%.

 

מניות בולטות ואג"ח

מבין המניות בלטו השבוע מניית אפריקה, שרשמה עלייה של כ- 17.5% לאחר קבלת המלצה חיובית, ואלווריון, אשר עלתה בכ-14% לאחר שהודיעה על קבלת חוזה רב שנתי בהיקף של 75 מיליון דולר בקנדה. מנגד, בלטו לרעה מניית אלון רבוע כחול, שירדה בכ-30%, ומניית איזיציפ, שרשמה ירידות שערים של כ-10%.

 

בשוקי האג"ח, היינו עדים לעליות נאות באג"ח הממשלתיות (הן השקליות והן הצמודות), ובפרט באג"ח לטווחים ארוכים. זאת, בעיקר עקב המשך עליות השערים באג"ח הממשלתיות של ארה"ב, כאשר התשואה באג"ח ל-10 שנים ירדה אל מתחת ל-2.4%.

 

להערכתנו, חלק מהתחזקותן של האג"ח הממשלתיות (וכן של המק"מים) מיוחס להשקעות של זרים, המנסים לנצל את הפרשי הריביות בין ישראל לארה"ב (כ-2%) על מנת לגרוף רווחי ארביטראז.

 

בסקטור האג"ח הקונצרני, רשמו מדד התל בונד 20 ומדד התל בונד השקלי עליות שערים נאות, לאחר מספר שבועות של ירידות שערים. להערכתנו, אחת הסיבות לכך היא החיפוש המחודש של המשקיעים אחר אלטרנטיבות מעניינות יותר מהאפיקים הסולידיים יותר, הממשיכים לספק תשואה נמוכה.

 

בהקשר זה נציין את הנפקתו של מק"מ 1011 שבוצעה השבוע, ואשר נסגרה בריבית ממוצעת של כ-2.49%. ריבית זו גבוהה אומנם מהריביות בהנפקות המק"מ הקודמות, אך עדיין משקפת ריבית ריאלית שלילית, לאור העובדה כי צפי האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים הינו כ-3%.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים