שתף קטע נבחר

עודף מעשרה מיליון: חידושים בעולם היאכטות

תערוכת השיט ה-50 בגנואה הביאה עמה בשורות לחובבי היאכטות. בין השכלולים: שימוש מוגבר באנרגיה ירוקה, חלונות ענק המנצלים את אור השמש והמון פינוקים על הסיפון ותחתיו

למבקר אוהב הים המגיע לראשונה לגנואה שבאיטליה יש דילמה, מה לעשות קודם: האם לבקר בתערוכת השיט שחגגה השנה 50 שנים לקיומה, או ללכת בשבילי הזמן ולגלות את ההיסטוריה של אחת מערי הנמל העתיקות בעולם, העיר שבה נולד כריסטופר קולומבוס וגם ילד אחד קטן בשם מרקו (למי ששכח את הסדרה והספר "הלב") יצא ממנה בדרכו לאמריקה?

 

לפני כשנתיים, כאשר היכה המשבר הכלכלי בעולם נראה היה כי תעשיית השיט קופאת על שמריה,

ומורידה הילוך, בכל הנוגע לפיתוחים עתידיים. אולם שנתיים אחרי, נראה כי כמות הפיתוחים, החידושים, ודגמי היאכטות חדשות עולה על כל דמיון. מפעלי היאכטות ניצלו את הזמן על מנת לפתח דגמים חדשים. נראה כי הם סבורים שהשוק בהתאוששות וכעת הזמן להציגם.

 

1,400מציגים, 2,300 כלי שיט, מתוכם 500 בעגינה במרינה המתפרסים על שטח עצום, קיבלו את פני הבאים לתערוכת גנואה 2010. בביקורי השנה בתערוכה החלטתי להתמקד בכיוון מסוים, ולא לגלוש ולבקר בכל סירה, יאכטה או אוניה המוצגות בתערוכה.


500 סירות במרינה. התערוכה (באדיבות www.genoaboatshow.com )

 

מוקדי העניין הפעם היו בעיניי דגמי היאכטות החדשים בגדלים שבין 20-25 מטר. בתערוכה שכזו, בה ניתן לראות ולבקר בכל הדגמים כאשר הם במים ולא בתוך אולם סגור, ניתן לחוות את היאכטה טוב יותר מאשר באולם הסגור.

 

בעולם שבו מחירי הדלק מאמירים ופתרונות היברידיים ליאכטות מנועיות גדולות אינם נראים בעתיד הקרוב, נושא צריכת הדלק תופס מקום חשוב. היצרנים הפנימו זאת, והחלו בהקמת פסי יצור ליאכטות "semi displacement" (דחק) או יותר נכון, "semi planning" (גלישה). יאכטות אלו בנויות להפלגה ארוכה: יש להן צריכת דלק נמוכה, מהירות הפלגה בינונית ושימוש בחומרים מורכבים להשגת גוף חזק אך קל יותר. כל אלו מאפשרים לבעלים לבלות את הקיץ בהפלגה מאיטליה לישראל, עם עצירת תדלוק אחת בדרך, ולא עצירה כל 200 מייל לערך. מבחינת תכנון גוף היאכטה, לא מדובר בגופי דחק בעיצוב מסורתי, אלא בגופי גלישה שהותאמו ונבנו על מנת לחסוך בצריכת הדלק.

 

השמש מצטרפת לשיט

הבדל נוסף שבו מבחינים מיד בביקור ביאכטות באוויר הפתוח, הוא העובדה שכל היאכטות היום מעוצבות כך שמירב קרני השמש יאירו את פנים היאכטה. ברבים מהכלים החדשים הורכבו חלונות עצומים, חלקם מהווים כמעט את כל דופן היאכטה. 360 מעלות של תצפית לסקיפר, 360 מעלות של שמש לאורחים. זוהי קפיצת מדרגה באיכות החלונות ובחוזקם. בעבר היו חלונות קטנים יותר, בעיקר בשל חולשת הזכוכית או הפולימר שממנו יוצרו. כיום, בעולם של חומרים מורכבים, ניתן להגדיל את החלונות ומכאן את התאורה הטבעית מתחת לסיפוניה של היאכטה.

 

מבחינת אבזור היאכטות, ניתן כיום לאבזר את היאכטה במכשירים וציוד שפעם נחשבו - אפילו בתחום העשיר הזה - למותרות. הטכנולוגיה מתקדמת ואיתה יורדים המחירים. מייצבים להקטנת טלטול בזמן הפלגה הפכו למוצר חובה ולא למוצר בחירה, פאנלים סולריים על גבי גג היאכטה הקשיח (תגידו שלום לגגוני הבד) נמכרים למרות הספק החשמל הנמוך שהם מפיקים, הגגות הקשיחים נפתחים ומאפשרים זרימת רוח וניתן גם לשלב מרססי מים להגדלת אחוזי הלחות באזורים יבשים – בהחלט צ'ופר חשוב.

 

זה הזמן להציץ בחידושים הבולטים בתערוכה. 

 

FERRETTI 800

עיצוב חדש ומתיחת פנים רצינית למותג היאכטה האיטלקי. המוטו של תאגיד FERRETTI הינו לשמור על המסורת לצד חדשנות בתכנון יאכטות-על. פנים היאכטה מורכב מחללים גדולים אשר מוארים היטב מחלונות היאכטה הגדולים. היאכטה מאפשרת לבעליה לבלות עליה לאורך זמן בחברת אורחיו, תוך ניצול סיפון עליון גדול וחדרי שינה מרווחים, וכמובן שולחן עבודה יעודי במידה והבעלים מעוניין להמשיך ולעבוד מהיאכטה. תא הצוות ביאכטה ממוקם בחרטום תוך הקניית מירב הפרטיות לבעלים ואורחיו. הפרטי 800 שייכת לקבוצת יאכטות הספורט, ובעזרת שני מנועי M.T.U 1948 כ"ס כ"א מגיעה למהירות מרבית של 32 קשר ומהירות שיוט של 27.5 קשר.


היה משבר? ה-"פרטי 800" (צילום יח"צ)

 

ביחס לחברה שנקלעה למשבר עמוק מאוד בשנים האחרונות, פרטי מציגה ליין חדשני ומודרני של ליין יאכטות הספורט, ונראה כי המשבר מאחוריה. דגם ה-800 בהחלט מהווה אופציה ראויה לאוהבי הים שלא רוצים לוותר על הנאות החיים בזמן עגינה במרינה או במפרץ.

כמה זה עולה לי? תג המחיר לדגם הזה הוא - 3,930,000 אירו*

 

MOCHI 74

יאכטה הדגל של ליין יאכטות הים הפתוח של קבוצת FERRETTI. דגם ה-74 הינו יאכטת הדגל של ליין הדולפין ונועד לתת מענה לשייטים המחפשים ביצועי ים מעולים לצד הנאה ועיצוב מוקפד. מתיחת פנים ליאכטה הבנויה על פי דגמי ספינות דייגי הלובסטרים בעבר הופכת את העיצוב למיטבי עבור אלו שמפרצי הים הינם ביתם השני חוץ מהמרינה. בין השינויים שבוצעו - הוגדל הסיפון העליון, הוגדלו חללי המגורים, בוצעה הפרדה מוחלטת בין חללי האחסון והשירותים השונים ובין חללי המגורים של הבעלים ואורחיו. כל זאת על מנת לאפשר פרטיות מירבית. בגוף ה- V של היאכטה בוצעו שיפורים להגדלת היציבות והקטנת החיכוך עם הגלים בזמן הפלגה. היאכטה מונעת בעזרת שני מנועי MTU 1623 כ"ס כל אחד, המאפשרים הפלגה במהירות שיוט של 29 קשר או מהירות מרבית של 32 קשר. זוהי אחת היאכטות היפות שראיתי בתערוכה.

תג המחיר של MOCHI 74 הוא – 3,380,000 אירו*

 

SESSA 68

אחת מיאכטות הספורט המרשימות שנראו בתערוכה. זוהי יאכטות הדגל של מפעל ססה האיטלקי, וככזו היא אינה מאכזבת. זוהי יאכטת ספורט שמעוצבת בסגנון זורם, המבנה העליון מורכב משני חלונות גדולים וביניהם פיברגלס, והזרימה בין שני החלונות תופסת את העין. החלון האחורי עצום, ובשילוב עם חלון קדמי שאף הוא אינו קטן היאכטה מוארת מאוד. ואם חסר קצת אור, אפשר לפתוח את הגג ולהזרים אור ואויר ישירות לסלון... 


הזרימה תופסת את העין. SESSA 68

 

מטבח היאכטה ממוקם בסיפון העליון, כחלק אינטגראלי מהסלון. צורת המטבח הינה – U דבר המאפשר שימוש במטבח גם בזמן הפלגה. בזמן עגינה המטבח הופך לבר ענק וניתן להגיש את האוכל ישירות לשולחן הסועדים. קבינת הבעלים ממוקמת בירכתיים, והיא גם בעלת תא שירותים שעדיין לא נראו כמותם בכלי שיט.

 

שני מנועי מ.א.ן 1360 כ"ס כ"א מטיסים את היאכטה למהירות מרבית של 37 קשר ולמהירות שיוט של 31 קשר. ליאכטה מרחב לאחסון וסירת שרות, וכמובן מגורי צוות. אחד הדברים ששבה את ליבי וטרם ראיתיו ביאכטה אחרת: בחרטום היאכטה סיפון שיזוף ענק, שבקצהו ספת שיזוף – לא עוד מזרון ישר אלא מזרון המותאם לצורת גוף רגועה- איך לא חשבו על זה קודם?

השיזוף הזה לא זול: תג המחיר לדגם הוא - 1,375,000 אירו*

 

MONTE CARLO 74

מותג יאכטות חדש מבית תאגיד היאכטות הצרפתי בנטו. מדובר בחברה חדשה בשוק אשר שמה לעצמה לייצר יאכטה חדשנית בכל מובן, החל מביצועי הים וכלה בביצועי העגינה במרינה. עיצוב היאכטה מרשים ושונה. חרטום מוגבה, גגון קשיח בסיפון העליון שניתן לפתיחה חשמלית, פינת אוכל (לא פינת "זולה") בחרטום היאכטה, להשגת פרטיות מרבית בזמן עגינה במרינה. כל זאת בנוסף לפינת אוכל בסיפון העליון, בירכתיים וכמובן בסלון. לא בכדי היאכטה זכתה בשני פרסים בתערוכת השיט בקאן – פרס על חדשנות ופרס על עיצוב היאכטה.


חדשנות ועיצוב. מונטה קרלו 74 (צילום יח"צ)

 

מוטיב החלונות הגדולים בסלון מופיע גם ביאכטה זו, כמו גם יכולת ה"סמי פלנינג" - צריכת דלק נמוכה יותר המאפשרת הפלגה לטווח ארוך יותר. ביאכטה מותקנים שני מייצבים להגברת היציבות בעגינה או בזמן הפלגה. היאכטה שהוצגה בתערוכה הייתה בתצורת שלושה חדרי שינה כאשר המטבח ממוקם בסיפון התחתון ומאפשר סלון עצום. קבינת הבעלים ממוקמת בירכתיים וההמיטה ממוקמת על הדופן ולא במרכז. תא המקלחת של הבעלים ענק, עם כיור במרכז, מקלחת בצד אחד ושירותים בצד השני.

 

התצפית מעמדת ההיגוי הפנימי נוחה מאוד והקבינה מוארת מאוד. היאכטה הראשונה כבר עושה את דרכה לכיוון ישראל ותעגון ככל הנראה בהרצליה. מתוכננות יאכטות נוספות בליין המונטה קרלו, אשר יהווה את חטיבת הדגל של היאכטות המנועיות של בנטו. כדאי לזכור שבנטו היא יצרנית יאכטות המפרש הגדולה בעולם ושחקנית מובילה באירופה גם ביאכטות מנוע.

תג המחיר – 2,500,000 אירו*

  

AZIMUT MAGELLANO

אזימוט הייתה היצרנית הראשונה מבין יצרני יאכטות הספורט שיצאה עם יאכטה בגוף הדחק כבר לפני שנה. דגם ה-74 נבחן בהפלגה ארוכה בים התיכון ובאוקיאנוס האטלנטי לבחינת התכנון והאיכות. התוצאות מדברות בעד עצמן, ואזימוט החליטה להרחיב את פס היצור ולייצר גם דגמים בגדלים שונים. בתערוכה כבר הוצג דגם ה-50 רגל, בצבע כחול עז ומושך.


פס הייצור הורחב. MAGELLANO

 

ליאכטה עמדת פיקוד עילית ועמדה פנימית. הסלון עצום ומוצף באור. המטבח ביאכטה ממוקם בקומת הצוות, כך שניתן להרחיב את הסלון וזה ניכר גם בעוצמת האור הנכנס ליאכטה.

ביאכטה ממוקמות נקודות אחיזה רבות, כך שגם בים סוער תוכלו לשמור על יציבות בעת התנועה. זהו בהחלט נתון חשוב למי שמתכנן לבלות הרבה זמן בים, לא רק בעגינה במרינה. בדגם ה-50 המיועד להפעלה על ידי הבעלים ולא על ידי צוות מקצועי, נקודות האחיזה חשובות עוד יותר. בנוסף, מעקה הבטיחות מסביב ליאכטה בנוי ממוטות אלומיניום ולא מכבלי מתכת, גם זאת על מנת להגביר את החוזק והיציבות בזמן הליכה לחרטום.

 

במהלך התערוכה הוזמנתי להפלגת מבחן על דגם ה-74 בעיקר על מנת לחוש את ההפלגה בעזרת המייצבים. ב-74 מותקנים שני מייצבים, שהופעלו עוד במרינה. הים לא היה סוער אך גלים קצרים בגובה של כ-30 ס"מ ורוח בעוצמה של כ-15 קשר נשבה בחוץ. לפני ההפלגה הבחנתי בכלי האוכל ערוכים על השולחן בסלון וגם שכל הדקורציות בחדר הבעלים נשארו על השולחן. בדרך כלל הצוות מכין את כלי השיט לפני יציאה לים, ומוודא כי כלי האוכל והקישוטים למיניהם קשורים ומאוכסנים היטב כך שלא ינזקו בטילטולי ההפלגה. במגלנו לא צריך לסדר! כשנהגתי לקחתי את ההגה כולו ימינה, רדיוס סיבוב של כ-50 מטר והכול נשאר על השולחן, וגם קו האופק נשאר מאוזן, היאכטה לא נוטה על צידה. לכל מי שהמשפחה לא מוכנה לצאת לים איתו כי בהפלגה מטלטלים (ולפעמים "מאכילים את הדגים") זהו הפיתרון המושלם.

תג המחיר לדגם 50 רגל הוא – 850,000 אירו*

המחיר לדגם 74 רגל הוא – 2,900,000 אירו*

 

GAMMA 20

מספנה זו אינה מוכרת בישראל, ומייצרת בהולנד יאכטות אלומיניום בעיצוב איטלקי. בליין הגאמא יאכטות באורך 16,20 ו-24 מטר. המפעל הוקם לפני 8 שנים. דגם ה-20 הוא הדגם החדש, וככזה זכה לתשומת לב רבה. בסיור ביאכטה ניכרים הבדלים בעיצוב בין התאים השונים, המעצבים החליטו לתת לכל תא עיצוב שונה על מנת להמחיש למתעניינים להיכן ניתן לשאוף. ביאכטה שלושה תאי שינה ותא לצוות בחרטום, זאת על מנת ליצור הפרדה בין הצוות לאורחים ולאפשר פרטיות מרבית. הסיפון הקדמי ענק, ומעקה היאכטה הינו בעצם חלק מגוף היאכטה – ולא מוטות אלומיניום. סיפון היאכטה חלק, וניתן ללכת מהירכתיים לחרטום ללא עלית במדרגות, עיצוב נוח בזמן עגינה, אולם השיפוע עלול להוות בעיה בזמן הפלגה.


מפעל צעיר, כלי חדש. הגאמא (צילום יח"צ)

 

פרופיל היאכטה נמוך יחסית. הדבר מאפשר בעצם את מיקום חדרי המנועים במפלס חדרי האורחים. מכיוון שלא שהיתי ביאכטה בעת הנעה, אינני יודע האם תא המנוע מבודד היטב ואינו מרעיש לאורחים השוהים בתאים בזמן הפלגה.

 

טווח ההפלגה המוצהר של היאכטה הינו 1,270 מייל במהירות 14 קשר, דבר שהופך אותה ליאכטת דחק אמיתית. בניגוד למתחרותיה, ליאכטה זו אין מחסן לאחסון סירת השרות וזאת בשל מיקום תא הבעלים.

תג המחיר לגברת החדשה – 2,087,000 אירו*

 

* המחירים בכתבה הם "בשער המפעל" וכפי שנמסרו על ידי יבואני היאכטות בישראל. לקבלת מפרט מלא של היאכטות יש לפנות ליבואן.

   

גל קדר הוא עורך מגזין השיט והספורט הימי "כחול "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק יאכטה. הדולפין 74
באדיבות genoaboatshow
מומלצים