שתף קטע נבחר

שפעת: להתחסן או לוותר? 2 רופאים, 2 דיעות

הסתיו כאן, ועשרות אלפי אנשים כבר מגיעים לקופות החולים כדי להתחסן בחיסון המשולב נגד מחלת השפעת. אך רגע לפני שגם אתם עושים זאת בדקנו עם המומחים האם אכן מומלץ לרוץ ולהתחסן, או שאולי עדיף לוותר

שלושה שבועות בלבד עברו מאז החלו קופות החולים לחסן את מטופליהן נגד שפעת, וכבר עומדים המספרים על למעלה מ-80 אלף איש. השנה, בניגוד לשנים קודמות, מציעות קופות החולים חיסון משולב, הכולל גם את החיסון כנגד שפעת החזירים, ושני זנים נוספים שצפויים להיות דומיננטיים החורף. בסך הכל רכשו כלל קופות החולים למעלה מ-1.1 מיליון חיסונים.

 

רגע לפני שגם אתם רצים להתחסן פנינו למומחים ובדקנו האם אכן שווה לקבל את החיסון המשולב או שאולי עדיף לוותר עליו. 

 

בעד: החיסון העונתי הוא היעיל ביותר

"השפעת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, אם לא הנפוצה ביותר", מסבירה ד"ר הדר ירדני, רופאה מחוזית בקופת חולים לאומית - מחוז צפון. "מדובר במחלה וירלית הנגרמת על ידי שלושה זנים של נגיף השפעת: B, A ו-C. שני הזנים הראשונים הם אלו שבעיקר פוגעים בבני אדם.

 

מדובר במחלה עונתית, המופיעה בעיקר בסוף הסתיו ובמהלך החורף, ונמשכת כשבוע. היא נפוצה בכל הגילאים ושכיחה מאוד בילדים, בבני 65 ומעלה ובחולים במחלות כרוניות".

 

לדברי ד"ר ירדני חשוב להתחסן כנגד מחלת השפעת בכל שנה. "אחת

לכמה שנים עובר נגיף השפעת שינוי גנטי גדול וגורם להתפרצות מחלה רחבה וקשה יותר. החוקרים מאמינים כי מקורם של אותם נגיפים שעוברים שינויים גדולים הוא במזרח הרחוק והפצתו מתבצעת על ידי ברווזים, חזירים ובני האדם. שינויים אלו הם הסיבה למגפות הקשות שתוקפות את העולם מדי פעם. לאחרונה, התרחשה בשנת 1997 מגפה כזאת בהונג קונג.

 

"על פי ההערכות חולים בישראל בשפעת, בכל שנה, בין 5% ל-20% מהאוכלוסייה. בקרב ילדים צעירים ומבוגרים מעל גיל 65 ישנם שיעורים גבוהים של סיבוכים ואשפוזים וההערכה היא כי מספר הנפטרים כתוצאה מהחלה נע בין 200 ל-800, מרביתם בקבוצת הגיל של בני 65 ומעלה".

 

-והחיסון נמצא כיעיל?

"החיסון העונתי כנגד השפעת הוא הדרך שהוכחה כיעילה ביותר במניעת התחלואה ובצמצום סיבוכיה", אומרת ד"ר ירדני. "לפי הערכות ה-CDC, המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית, יעילות החיסון במניעת המחלה אצל מבוגרים בריאים עומד על 70% עד 90%. בנוסף יעיל החיסון במניעת 50% עד 60% מהאשפוזים בשל שפעת וסיבוכיה, ובכ-80% במניעת מוות משפעת וסיבוכיה".

 

-יש כאלו המתנגדים לחיסון וגורסים כי הוא לא רק מיותר, אלא אף מזיק. 

"בכל שנה מתעורר מחדש הדיון האם יש צורך לחסן ילדים בכלל, וילדים בריאים בפרט", אומרת ד"ר ירדני. "איגוד רופאי הילדים ואיגוד רופאי הילדים בקהילה תומכים ומעודדים את חיסון כלל אוכלוסיית הילדים. בשנים בהן יש ירידה בשיעור המתחסנים נצפית תחלואה דמוית שפעת גבוהה יחסית. באותן שנים ניתן גם לראות תחלואה גבוהה יחסית בדלקת ריאות ותמותה גבוהה יחסית מדלקת ריאות, בהשוואה לעונות אחרות".

 

נגד: החיסון עלול להזיק

אך לא כולם בממסד הרפואי תמימי דעים בנשא. ד"ר חיים רוזנטל, רופא והומיאופת,

גורס כי החיסונים כנגד שפעת עונתית ושפעת החזירים לא רק שאינם מועילים, אלא אף עלולים לגרום לנזק למטופלים מסויימים. לדבריו, את ההוכחה לכך שאין כלל צורך בחיסון כנגד שפעת החזירים, הניתן השנה במסגרת החיסון העונתי כנגד שפעת, קיבלנו בסופה של השנה שעברה. "גילינו שכל נושא החיסונים נגד שפעת החזירים היה בלוף גדול ושמדינות הוציאו מליוני דולרים לחינם", הוא אומר. "היום אנחנו רואים שהמערכת כועסת על עצמה ועל בזבוז הכספים".

 

-לפי גישתך ההמלצה היא שכל האוכלוסייה לא תיתחסן כנגד שפעת ושפעת חזירים?

"הגישה שלי לחיסונים היא אינדיווידואלית, כאשר אני בודק כל מקרה לגופו", מסביר ד"ר רוזנטל. "אני בודק כל אחד ורואה מה הוא צריך לקבל, לפי פרמטרים של גיל, מצב הבריאות ועוד, ויכול

להיות שיהיו אנשים שכן אמליץ להם להתחסן. אבל אני חושב שאנשים רגילים, שאין להם גורמי סיכון, לא צריכים להתחסן כנגד שפעת ושפעת החזירים. בטח לא עכשיו, כשהשפעת עוד לא התפרצה".

 

סיבה נוספת שנותן ד"ר רוזנטל לכך שלא צריך להתחסן כנגד שפעת היא שהחיסון, לדבריו, כלל אינו יעיל. "ישנם הרבה מחקרים קונבנציונליים שמטילים ספק ביעילות של החיסון, בעיקר כאשר מדובר בילדים. יש גם אלמנט של ספקולציה בחיסונים הללו, כיוון שמכינים אותם כנגד זנים שיש חשש שיגיעו לאיזור,

אך אין וודאות שאלו אכן יהיו זני השפעת באותה השנה. הוכחה נוספת לחוסר היעילות נמצאת בכך שבכל שנה מתחסנים יותר אנשים כנגד שפעת, אך בכל שנה גם יש יותר חולים".

 

-מדוע, לדעתך, החיסון לא רק שלא מועיל, אלא אף עלול לגרום לנזק?

"קודם כל, כיוון שמזריקים לגוף הרבה חומרים שעלולים להזיק לו, כמו חומרים משמרים, חומרים מייצבים, חלבונים זרים ואדג'וונט (חומר המגביר את התגובה של הגוף לחיסון - ל"מ). אין וויכוח על כך שהחומרים הללו מזיקים, אבל המערכת הרפואית טוענת כי מדובר במינונים מותרים ולכן אין עם זה בעיה. אבל מי אמר שזה אכן כך?". 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסון נגד שפעת. עוזר או לא?
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים