שתף קטע נבחר

איתות להפעלת משפחת שליט

בחמאס משתמשים במנוף המשומש כדי לגרום למשפחת החייל החטוף להפעיל לחץ על הממשלה. למרות זאת, ביקור המתווך מעיד ששני הצדדים מוכנים לנסות

הביקור של המתווך הגרמני בעזה לשיחות עם ראשי חמאס הוא כשלעצמו התפתחות חיובית. סימן מבשר טוב, אך לא יותר מסימן. עצם העובדה שגרהרד קונרד החליט לבוא לאזור כדי להידבר ישירות עם הצדדים בעניינו של החייל החטוף, גלעד שליט, מעידה שישראל וגם חמאס מעוניינים כעת לנסות לשבור את הקיפאון במו"מ ואולי אף אותתו למתווך שיש על מה לדבר.

 

הסימן הראשון לכך היה לפני כשלושה שבועות כשעיתון מצרי פרסם,

מפי מקורות עלומים, כנראה במודיעין המצרי, שיש נכונות בשני הצדדים לחדש את המו"מ. המצרים עדיין מעורבים במו"מ בעניינו של גלעד שליט. אמנם לא כנושאים ונותנים ישירות עם הצדדים, אלא כמסייעים לחידוש המגעים באמצעות המתווך הגרמני. אבל נראה שמאמציהם נשאו פרי.

 

המצרים עצרו באחרונה מספר ניכר של אנשי חמאס שיצאו מהרצועה למצרים. בין העצורים גם מי שעמד בראש מנגנון הביטחון הפנימי ברצועה, דאחבש. לחמאס יש עניין רב לשחרר אנשים אלה וזה מעניק מנוף לחץ בידי המודיעין המצרי על חמאס, שלא היה לו קודם. המצרים משתמשים במנוף הזה ומחדשים מעורבותם במשא ומתן. צריך לשים לב, שהידיעה על חידוש המגעים בעניין שליט שהופיעה בעיתון המצרי לפני שבועיים, כלומר זמן קצר אחרי הביקור של המטווח הגרמני כפי שדווח על ידי מוסא אבו מרזוק או אפילו תוך כדי הביקור.

 

הדברים שאמר סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס בדמשק, מוסא אבו מרזוק, בראיון לעיתון "אל חיאת" הלונדוני, לפיהם ביקר קונרד בעזה לפני שבועיים, מעידים שמשהו זז. אף על פי כן, רצוי שלא ניתפש לאופטימיות מוגזמת. מסעו של המתווך הגרמני לאזור עדיין אינו מעיד שהצדדים החליטו לשנות את עמדותיהם וכי מוכנות אצלם הצעות פשרה חדשות שעשויות לשבור את הקיפאון.

 

אין כל תזוזה

לפי כל הסימנים נראה שזה עדיין לא קרה. עצם העובדה שמרזוק החליט לתת פרסום בשבת לביקור המתווך הגרמני בעזה מעיד שעדיין לא חלה תזוזה בעמדות הצדדים. ידוע שהמתווך הגרמני מעוניין לשמור על חשאיות במגעיו עם ישראל וחמאס. אילו הייתה התפתחות משמעותית במגעים אלה סביר להניח שמרזוק היה נמנע מחשיפת הביקור בעזה. מחמוד א-זאהר, מראשי ההנהגה המדינית של חמאס, המעוניין בקידום העסקה, מיהר אתמול להכחיש שהמתווך הגרמני היה בכלל ברצועה. נראה שהצהרתו נועדה לאפשר למתווך לפעול בתנאי החשאיות המבוקשים על ידו ולא לתת תואנה לניתוק המגעים בגלל הפרת הסודיות.

 

למרזוק היושב בדמשק פחות אכפת, ומאחר שלא הייתה כנראה תזוזה ממשית החליט לפרסם את דבר הביקור כדי להפעיל לחץ על ישראל להתגמש. בחמאס יודעים כי כל איתות וסימן שמשהו זז גורם למשפחת שליט ותומכיה הרבים בציבור הישראלי להפעיל לחץ על ממשלה להתגמש. מרזוק מנסה להפעיל מנוף משומש זה גם הפעם.

 

הקיפאון במגעים לשחרור שליט נמשך למעשה מתחילת השנה; מאז הגישה ישראל לחמאס, באמצעות המתווך הגרמני, את הצעתה למתווה עסקה שבמסגרתה ישוחררו כאלף אסירים פלסטינים. סלע המחלוקת היו כמה עשרות אסירים כבדים, רוצחים ומשלחיהם, שישראל הסכימה לשחרר את רובם אך דרשה שלא יחזרו למקומות מושבם ביהודה ושומרון. כ-15 מתוכם לא הסכימה ישראל לשחרר כלל.

 

חמאס לא הגיב רשמית להצעה, אך אחרי ארבעה חודשי התלבטויות ודיונים בין ההנהגה בדמשק, שהפגינה עמדה קשוחה, לבין ההנהגה המדינית בעזה, שרצתה במימוש העסקה, החליטו מוסדות התנועה בדמשק, בעצה אחת עם הקיצוניים, אנשי הזרוע הצבאית של חמאס בעזה, שלא לקבל את ההצעה הישראלית. בה בשעה הם החליטו גם שלא לדחות רשמית את ההצעה.

 

מעוניינים לנסות שוב

המתווך הגרמני החליט לפיכך שאין לו יכולת במצב זה לקדם את המו"מ ולכן לא חזר לאזור. כל זה קרה במרס השנה. מאז נמשך הקיפאון. מסעו של קונרד לפני שבועיים לעזה אינו מעיד שהקיפאון נשבר, אלא רק שישראל וחמאס מעוניינים לנסות שוב. האינטרס הישראלי לקדם מחדש את העסקה הוא ברור. אבל ברור גם שחמאס לחוץ וחש שאינטרסים חיוניים שלו ניזוקים מהקיפאון שהשתרר במגעים.

 

הארגון השולט בעזה משווע להכרה ולסיוע כלכלי ומדיני בינלאומי, בעיקר אירופי, לשיקום הרצועה - שנמנע ממנו בגלל החזקת גלעד שליט. חמאס גם מעוניין בעסקה שתעניק לו יוקרה ויתרון תעמולתי ופוליטי ניכר בזירה הפנים-פלסטינית. כמו כן, מופעל על הארגון לחץ כבד מצד משפחות האסירים הפלסטינים ומצד הנהגת האסירים להגיע לעסקה שבמסגרתה ישוחררו מאות פלסטינים מבתי הכלא בישראל.

 

אבל לפי שעה, לא חמאס וגם לא ישראל, מוכנים לפי שעה להגמיש את עמדותיהם. ישראל ממשיכה לעמוד על דרישתה כי מנהיגי הטרור שישראל מסכימה לשחרר לא ישובו לגדה אלא לעזה או לחו"ל וכי כ-15 מנהיגים המהווים "סמלי השראה" לטרור לא ישוחררו כלל. עמדה זו שגובשה בשב"כ ותומך בה ראש השב"כ יובל דיסקין, התחזקה לאחרונה אחרי הפיגועים האחרונים שביצע חמאס בגדה המערבית במטרה לטרפד את המו"מ בין הרשות הפלסטינית לישראל.

 

הפיגועים האלה בוצעו בחלקם ישירות על-ידי אסירים לשעבר, אנשי חמאס, ששוחררו מהכלא הישראלי. אך מה שגרוע יותר, אסירים היושבים בכלא הישראלי הם שתיווכו והעבירו הוראות בין הנהגת חמאס שנתנה את ההוראה לבצע את הפיגועים לבין חוליות הביצוע בשטח. שרי השביעייה שדנו בנושא קיבלו את עמדת השב"כ שדווקא בשעה זו שחרור מנהיגי טרור לגדה עלול לגרום לגל טרור. בעיקר אם יושג הסכם בין אבו-מאזן לנתניהו.

 

גם הנהגת חמאס בדמשק, בתמיכת הנהגת הזרוע הצבאית בעזה מסרבת לשנות את עמדתה. היא עודנה דורשת לשחרר את כל האסירים למקומות מושבם הקבועים כולל בגדה ולשחרר גם את אותם מנהיגי טרור בכירים שישראל רואה בהם סמלי השראה. כך שלפי שעה, בין אם ביקר המתווך הגרמני בעזה כפי שטוען מרזוק ובין אם לא כפי שטוען מחמוד א-זאהר, שחרורו של גלעד שליט עדיין אינו קרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התמונה האחרונה של שליט
צילום: ואדים לידין
מומלצים